Σουηδία: Αθώοι αστυνομικοί που σκότωσαν με 25 σφαίρες νεαρό με σύνδρομο Down

Το θύμα έπαιζε με ψεύτικο πιστόλι και οι ένστολοι τον πέρασαν για δολοφόνο.
STINA STJERNKVIST via Getty Images

Eνα δικαστήριο της Στοκχόλμης αθώωσε στους αστυνομικούς που σκότωσαν με 25 πυροβολισμούς έναν νεαρό άνδρα με σύνδρομο Down την ώρα που έπαιζε με ένα ψεύτικο πιστόλι.

Οι εισαγγελείς άσκησαν δίωξη σε τρεις αξιωματούχους για αμέλεια και ανάρμοστη συμπεριφορά στα γεγονότα που προκάλεσαν τον βίαιο θάνατο του 20χρονου Ερικ Τόρελ, τον Αύγουστο του 2018 αλλά το δικαστήριο δεν μπόρεσε να διαπιστώσει με βεβαιότητα ότι οι εν λόγω ένστολοι έπραξαν λανθασμένα.

JANERIK HENRIKSSON via Getty Images

«Μπορεί να φανεί αξιοσημείωτο ότι η αστυνομία έριξε συνολικά 25 πυροβολισμούς την εποχή εκείνη», δήλωσε ο επικεφαλής νομικός σύμβουλος του δικαστηρίου, Ερικ Λίντμπεργκ «[Αλλά] ούτε η ιατρική ούτε η τεχνική έρευνα ήταν σε θέση να καθορίσει τη σειρά των πυροβολισμών ή τις λεπτομερείς κινήσεις του ανθρώπου και τη θέση του σώματος όταν χτυπήθηκε».

Η δίκη επικεντρώθηκε στο κατά πόσον η αστυνομία είχε πυροβολήσει δύο θανατηφόρες βολές στην πλάτη του Τόρελ, αφού απομακρύνθηκε από αυτούς και επομένως είχε πάψει να συνιστά απειλή. Μια τέταρτη αξιωματικός, η οποία άδειασε τον γεμιστήρα του όπλου της κατά τη διάρκεια του καταιγισμού πυρών, δεν κατηγορήθηκε επειδή θεωρήθηκε ότι ενήργησε ενώ το θύμα εξακολουθούσε να αποτελεί απειλή.

«Εχουμε μάθει να είμαστε επιθετικοί, μέχρι ο δράστης να μην μπορεί πλέον να βλάψει άλλους», είπε ένας αξιωματικός σε σουηδική εφημερίδα μετά την τραγωδία. «Αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πυροβοληθεί μέχρι θανάτου, τότε έτσι είναι».

JANERIK HENRIKSSON via Getty Images

Νωρίς το πρωί της 2ας Αυγούστου 2018, ο Τόρελ πήρε ένα όπλο από το δωμάτιό του και πήγε έξω να παίξει. Εξαιτίας της κατάστασής του κινείτο αργά και αδέξια, σύμφωνα με τη μητέρα του. Συμπεριφερόταν σαν τριών ετών και έλεγε μόνο μία λέξη: μαμά.

Αλλά οι παρευρισκόμενοι προειδοποίησαν την αστυνομία ότι ένας ένοπλος βρισκόταν στο δρόμο. Οι αξιωματικοί φοβήθηκαν ότι επρόκειτο για έναν ντόπιο επικίνδυνο άνδρα - γνωστό στις αρχές για βίαιες επιθέσεις σε βάρος της συντρόφου του - κι έτσι υπέθεσαν ότι κυνηγούσαν έναν πιθανό δολοφόνο.

Χωρίς να το γνωρίζουν, όμως, ο άνθρωπος αυτός είχε συλληφθεί πριν μήνες πριν και περίμενε να δικαστεί. Αλλά οι πληροφορίες αυτές δεν ήταν στη βάση δεδομένων της αστυνομίας.

Καθώς πλησίαζαν το σημείο, οι αστυνομικοί αναγνώρισαν τον πατέρα του Τόρελ, ο οποίος ήταν έξω και έψαχνε τον γιο του. Μιλούσαν αλλά ούτε που συνειδητοποίησαν ότι ο νεαρός Τόρελ ήταν η αιτία του συναγερμού.

Η μητέρα του δήλωσε ότι αποδέχθηκε την ετυμηγορία του δικαστηρίου, αλλά ότι η αστυνομία πρέπει να αλλάξει τον τρόπο ανταπόκρισης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Ηταν ευρέως αναμενόμενο ότι οι αξιωματικοί θα έβγαιναν ελεύθεροι από το δικαστήριο. Είναι εξαιρετικά σπάνιο το γεγονός αστυνομικοί στη Σουηδία να καταδικάζονται για τη χρήση όπλων κατά την υπηρεσία τους.

Ενας από τους ενόρκους διαφώνησε με την ετυμηγορία, εκτιμώντας ότι οι δύο αστυνομικοί έπρεπε να κριθούν ένοχοι.

Πηγή: Guardian

Δημοφιλή