Σουηδία: Υπεγράφη το επίσημο αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ

Αναμένεται επικύρωση και από τη Φινλανδία.
via Associated Press

Η Σουηδία υπέγραψε την Τρίτη το επίσημο αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ, μία ημέρα αφού η χώρα ανακοίνωσε ότι θα επιδίωξε την ένταξή της στη στρατιωτική συμμαχία. Στη γειτονική Φινλανδία αναμενόταν αργότερα μέσα στην ημέρα οι βουλευτές να επικυρώσουν επίσημα την απόφαση της ηγεσίας της χώρας να ενταχθεί και αυτή.

Οι κινήσεις από τις δύο αυτές χώρες σηματοδοτούν το τέλος 200 ετών στρατιωτικής ουδετερότητας από τη Σουηδία και ουδετερότητας μετά τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο για τη Φινλανδία- και έχουν προκαλέσει ενόχληση στο Κρεμλίνο. Αν και οι περισσότερες χώρες- μέλη επιδοκιμάζουν την ένταξή τους το συντομότερο δυνατόν, η Τουρκία έχει περιπλέξει τα πράγματα, λέγοντας πως δεν μπορεί να τους επιτρέψει να γίνουν μέλη λόγω αυτού που χαρακτηρίζει ως αδράνεια απέναντι σε Κούρδους αντάρτες.

Στη Στοκχόλμη η Σουηδή υπουργός Αν Λίντε υπέγραψε το επίσημο αίτημα για ένταξη στη Συμμαχία, που, όπως είπε, θα αποστελλόταν στον γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. «Υπάρχει η αίσθηση πως έχουμε πάρει μια απόφαση που είναι η καλύτερη για τη Σουηδία» είπε ενώ υπέγραφε τον έγγραφο.

Με πληροφορίες από Associated Press