Σουηδία: Σκύλος από την Λίθινη Εποχή βρέθηκε θαμμένος μαζί με τον ιδιοκτήτη του

Μια συγκλονιστική αρχαιολογική ανακάλυψη.
Facebook/EPA

Τα οστά ενός σκύλου που θάφτηκε με το αφεντικό του πριν από 8.400 χρόνια, στην Λίθινη Εποχή, ανακαλύφθηκαν στην Σουηδία.

Ανακαλύφθηκε από αρχαιολόγους στο Sölvesborg, περίπου 350 μίλια νότια της Στκχόλμης, στα τέλη Σεπτεμβρίου ωστόσο οι φωτογραφίες δόθηκαν μόλις την Τρίτη στη δημοσιότητα, σύμφωνα με σουηδικά μέσα.

Ο πιστός σκύλος θάφτηκε μαζί με τον αφέντη του στο πλαίσιο μιας πανάρχαιας παράδοσης, σύμφωνα με την οποία οι νεκροί θάβοντας μαζί με πολύτιμα αντικείμενα.

Η ανακάλυψη ήταν μέρος μιας τεράστιας ανασκαφής που πραγματοποιείται από το 2015- μια από τις μεγαλύτερες που έχουν ολοκληρωθεί ποτέ στην περιοχή- και χρειάστηκαν μήνες εργασιών στο Blekinge Museum μέχρι να αποκαλυφθεί ολόκληρος ο σκελετός του σκύλου.

Stenåldershunden från Ljungaviken uppmärksammas nu återigen stort, av bl.a. SVT, New York Post, Yonhap News (Korea), Asianet News (Indien) och RT Arabic.

Δημοσιεύτηκε από Blekinge Museum στις Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2020

Τα ευρήματα ήταν τόσο καλοδιατηρημένα επειδή πριν από πολλούς αιώνες, «μια ξαφνική και απότομη αύξηση της στάθμης της θάλασσας» είχε ως αποτέλεσμα η κάποτε παράκτια περιοχή να καλυφθεί με άμμο και λάσπη, τα οποία διατήρησαν ανέπαφα τα λείψανα, σημείωσε ο Καρλ Πέρσον, διευθυντής του μουσείου.

(Με πληροφορίες από New York Post)