ΔΙΕΘΝΕΣ
07/07/2019 15:47 EEST | Updated 07/07/2019 16:07 EEST

Σουηδία: Βρέθηκε σπάνια βάρκα - τάφος της εποχής των Βίκινγκς

Oι ταφές αυτού του είδους γινόντουσαν από επιφανή μέλη της κοινωνίας.

getty creative

Ενα ζευγάρι από βάρκες - τάφους που χρησιμοποιούνταν από τους Βίκινγκς, ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στην Ουψάλα της Σουηδίας. Πρόκειται για τον πρώτο αυτού του είδους που έρχεται στο φώς, τα τελευταία πενήντα χρόνια.

Ο ένας από τους δύο όπως έγινε γνωστό περιείχε τα λείψανα ενός άνδρα, ενός αλόγου και ενός σκύλου.

«Πρόκειται για μία πολύ ιδιαίτερη ανασκαφή, με την προηγούμενη να γίνεται στην Ουψάλα πρίν από πενήντα χρόνια», δήλωσε ο αρχαιολόγος στην Εφορία Εθνικών Ιστορικών Μουσείων της Σουηδίας, Αντον Σέιλερ.

«Είναι εξαιρετικά συναρπαστικό για εμάς, δεδομένου ότι οι ταφές σε βάρκες σπάνια έρχονται στο φως. Μπορούμε τώρα να χρησιμοποιούμε νέες επιστημονικές μεθόδους, που θα μας δώσουν νέα αποτελέσματα, υποθέσεις και απαντήσεις».

Μέχρι τώρα μόνο δέκα τέτοιοι τάφοι έχουν ανακαλυφθεί, με τους περισσότερους εξ αυτών, να έχουν βρεθεί κοντά στις επαρχίες της Ουψάλα και της Βαστμανλάντ.

Σε έναν πρόσφατα ανακαλυφθέντα τάφο, οι αρχαιολόγοι βρήκαν προσωπικά αντικείμενα, όπως ένα σπαθί, ένα δόρυ, μια ασπίδα και μια περίτεχνη χτένα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι ταφές αυτού του είδους γινόντουσαν από επιφανή μέλη της κοινωνίας.

«Μόνο μια μικρή ομάδα ανθρώπων θάφτηκαν με αυτόν τον τρόπο. Μπορείτε να καταλάβετε ότι ήταν διακεκριμένοι άνθρωποι στην κοινωνία εκείνης της εποχής, καθώς οι ταφές με βάρκες ήταν κάτι πολύ σπάνιο», δήλωσε ο Σέιλερ.

Οπως αναφέρει στο άρθρο της η εφημερίδα Independent, εκτός από τον νεκρό, μέσα στην βάρκα, έβαζαν, δώρα, όπως κοσμήματα, όπλα καθώς και άλλα αντικείμενα.

Πηγή: Independent