Σόρος: Ίσως ο μόνος τρόπος να διασωθεί ο πολιτισμός μας είναι να ηττηθεί ο Πούτιν

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «ίσως είναι η αρχή του Γ' Παγκοσμίου» είπε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής.
.
.
Lisi Niesner via REUTERS

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος είπε την Τρίτη πως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ίσως να είναι η έναρξη του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου, οπότε ο καλύτερος τρόπος να διασωθεί ο ελεύθερος πολιτισμός είναι η Δύση να νικήσει τις δυνάμεις του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Σόρος, 91 ετών, παρουσίασε τον πόλεμο στην Ουκρανία ως τμήμα μιας ευρύτερης σύγκρουσης μεταξύ των ανοιχτών και των κλειστών κοινωνιών όπως η Κίνα και η Ρωσία. «Η εισβολή ίσως να είναι η αρχή του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου και ο πολιτισμός μας ίσως να μην επιβιώσει από αυτόν» είπε ο Σόρος στο Νταβός, σύμφωνα με κείμενο της ομιλίας του που δημοσιοποίησε το γραφείο του. «Ο καλύτερος και ίσως ο μοναδικός τρόπος να διασωθεί ο πολιτισμός μας είναι να ηττηθεί ο Πούτιν το συντομότερο δυνατόν».

Ο Σόρος είπε πως ο Πούτιν, ο οποίος υποστηρίζει ότι η «ειδική επιχείρηση» στην Ουκρανία πάει σύμφωνα με το σχέδιο και θα επιτευχθούν οι στόχοι του Κρεμλίνου, πιστεύει τώρα ότι η εισβολή ήταν ένα λάθος και προετοιμάζεται να διαπραγματευτεί κατάπαυση πυρός.

«Ωστόσο η κατάπαυση πυρός είναι ανέφικτη επειδή είναι αναξιόπιστος» είπε ο Σόρος. «Όσο πιο αδύναμος γίνεται ο Πούτιν, τόσο πιο απρόβλεπτος γίνεται».

Ο Σόρος είπε πως η ΕΕ πρέπει να καταλάβει ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να διακόψει το ρωσικό φυσικό αέριο, που καλύπτει περίπου το 40% των αναγκών της Ευρώπης, «ενώ ακόμα αυτό πονάει».

Όσον αφορά στην έκβαση του πολέμου, ο Σόρος είπε πως «δεν μπορώ να προβλέψω το αποτέλεσμα, μα η Ουκρανία σίγουρα έχει ελπίδες».

Ο Σόρος παρουσίασε τη Ρωσία και την Κίνα ως τους δύο ηγέτες μιας ομάδας ανερχόμενων «κλειστών κοινωνιών» όπου το άτομο είναι υποταγμένο στο κράτος. «Τα καταπιεστικά καθεστώτα είναι τώρα σε άνοδο και οι ανοιχτές κοινωνίες πολιορκούνται» είπε σχετικά. «Σήμερα η Κίνα και η Ρωσία αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή στην ανοιχτή κοινωνία».

Όπως είπε, η ψηφιακή τεχνολογία, ειδικά η τεχνητή νοημοσύνη, έχουν βοηθήσει την Κίνα να συλλέγει προσωπικά δεδομένα για την παρακολούθηση και τον έλεγχο των πολιτών της πιο επιθετικά από ό,τι ποτέ άλλοτε στο παρελθόν. Επίσης αποδοκίμασε τη στρατηγική «zero-Covid» του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, λέγοντας ότι είχε αποτύχει και έφερε τη Σαγκάη στα πρόθυρα «ανοιχτής εξέγερσης».

Με πληροφορίες από Reuters

Δημοφιλή