Σοσιαλδημοκρατία και γερμανικές εκλογές

Ο χάρτης των πολιτικών προτεραιοτήτων ξανασχεδιάζεται
27 Σεπτεμβρίου 2021 Ο Ολαφ Σόλτς επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών μετά τη νίκη του με άλλα στελέχη του κόμματός του και δίπλα από το άγαλμα του Βίλλυ Μπραντ (Willy Brandt) ηγέτη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) από το 1964 έως το 1987 και καγκελάριου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας (Δυτική Γερμανία) από το 1969 έως το 1974.
27 Σεπτεμβρίου 2021 Ο Ολαφ Σόλτς επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών μετά τη νίκη του με άλλα στελέχη του κόμματός του και δίπλα από το άγαλμα του Βίλλυ Μπραντ (Willy Brandt) ηγέτη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) από το 1964 έως το 1987 και καγκελάριου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας (Δυτική Γερμανία) από το 1969 έως το 1974.
picture alliance via Getty Images

Η δημοκρατική παράταξη, είναι εδώ και είναι αποφασισμένη να δώσει ένα νέο σοσιαλιστικό και σοσιαλδημοκρατικό όραμα για την επόμενη μέρα της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Αρκετοί θα σπεύσουν να υπενθυμίσουν ότι η δημοκρατική, σοσιαλιστική παράταξη πελαγοδρομεί και ότι η δημοτικότητά της έχει υποχωρήσει κατακόρυφα.

Μετά το οικονομικό κραχ του 2008, η ευρωπαϊκή κεντροαριστερά μετατράπηκε σε δακτυλοδεικτούμενη και ένοχη για την κρίση αλλά και για τη συμμετοχή της σε κυβερνήσεις που σχετίστηκαν με τη μείωση των κρατικών δαπανών και τη μείωση του βιοτικού επιπέδου κυρίως των ευάλωτων ομάδων.

Έτσι πλήρωσε ένα καταστροφικό τίμημα για την εφαρμογή σκληρής λιτότητας την οποία επέβαλαν κατεξοχήν οι συντηρητικές κυβερνήσεις, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Γερμανική εμμονή σε δημοσιονομική πειθαρχία.

Η έλευση της πανδημίας COVID19 ξαναφέρνει τη σοσιαλδημοκρατία και το σοσιαλισμό στο προσκήνιο. Η αντιμετώπιση της πανδημίας ανέδειξε τη δύναμη των δημόσιων υπηρεσιών -έργο των σοσιαλιστικών κυβερνήσεων- και τον καθοριστικό τους ρόλο στην πανδημία. Η δημόσια υγεία λειτούργησε ως δικλείδα ασφάλειας που έσωσε ζωές όταν το ακριβό και πολυδιαφημισμένο ιδιωτικό σύστημα υγείας “σήκωσε τα χέρια ψηλά”.

Η ανάγκη στήριξης της δημόσιας υγείας και της εκπαίδευσης, η απαίτηση αλλαγής του μοντέλου ανάπτυξης, η υιοθέτηση της βιώσιμης ανάπτυξης, η επείγουσα κλιματική κρίση και οι σφοδρές κοινωνικές ανισότητες προσφέρουν έναν δρόμο επιστροφής στη σοσιαλδημοκρατία.

Ο χάρτης των πολιτικών προτεραιοτήτων ξανασχεδιάζεται. Λαμβάνοντας υπόψη τη Διακήρυξη στο Πόρτο (Μάιος 2021) που κατέληξαν οι 27 ηγέτες της ΕΕ χαράζεται μια νέα φιλόδοξη στρατηγική για τα κοινωνικά δικαιώματα στην Ε.Ε. αξιοποιώντας με δικαιοσύνη τους πόρους του Ταμείου ανάκαμψης Covid19.

Η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας περνά μέσα από την άμβλυνση των ανισοτήτων και πρέπει να είναι επωφελής για όλους και κυρίως για τους πιο ευάλωτους πολίτες με προτεραιότητες:

1) την ισότητα ευκαιριών και την πρόσβαση στην αγορά εργασίας,

2) τους δίκαιους όρους εργασίας

3) την κοινωνική προστασία και ένταξη

4) την κλιματική ουδετερότητα και προσαρμογή.

Η παραπάνω ατζέντα είναι κατεξοχήν σοσιαλιστική και δύναται να εφαρμοστεί από προοδευτικές κυβερνήσεις με ένα κοινό πλαίσιο αρχών και με πρωταγωνιστές τους σοσιαλδημοκράτες σε όλη την Ευρώπη.

Σε αυτό το πλαίσιο, απαιτείται η διαμόρφωση ενός ρεαλιστικού προγράμματος με βάση τις αρχές της δικαιοσύνης, της ισότητας, της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας. Οι πολίτες αναζητούν αξιόπιστες απαντήσεις και λύσεις με σοβαρούς και αξιόπιστους ηγέτες. Η εποχή των λαοπλάνων και των λαϊκιστών αρχηγών έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Αυτό ακριβώς αναδεικνύεται και από τις γερμανικές εκλογές. Η προεκλογική καμπάνια του Γερμανού Σοσιαλδημοκράτη Ολαφ Σολτς επικράτησε γιατί ο ίδιος μιλούσε για κάθε ένα πρόβλημα της χώρας του απευθυνόμενος σε κάθε πολίτη και απαντώντας με το σύνθημα ”Ο Scholz το αντιμετωπίζει αυτό” (“Scholz packt das an)” πλαισιωμένο με συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις.

Όποιο και αν είναι το ζήτημα που θα παρουσιαστεί, όπως η ανεργία, η φτώχεια, οι μισθοί, η υγεία, η διακυβέρνηση, η κλιματική αλλαγή - ο Σόλτς θα το αντιμετωπίσει.

Και ο Σόλτς με τους σοσιαλιστές ανέτρεψε τα δεδομένα και βγήκε νικητής. Να λοιπόν ένα κρίσιμο μάθημα για την ελληνική σοσιαλδημοκρατία, ένα μάθημα για τις επερχόμενες εσωκομματικές εκλογές του Κινήματος Αλλαγής ως μέλους της σοσιαλιστικής ευρωπαϊκής οικογένειας.

***

Η κα. Ζέφη Δημαδάμα, Διδάσκουσα (ΕΔΙΠ), Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πάντειο Παν/μιο,είναι Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και Αναπλ. Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής

Δημοφιλή