SpinLaunch: Αποστολή δορυφόρων στο Διάστημα χωρίς πύραυλο

Θα δοκιμαστεί από τη NASA.
.
.
SpinLaunch

Γιατί να εκτοξεύσεις με πύραυλο έναν δορυφόρο στο Διάστημα αν μπορείς απλά να τον...πετάξεις εκεί; Αυτό είναι το ερώτημα που θα διερευνήσει η NASA στο πλαίσιο δοκιμών του SpinLaunch, που επιταχύνει το όχημα σε πολυηχητικές (Μαχ 5 και άνω) ταχύτητες χρησιμοποιώντας μια ηλεκτρική φυγόκεντρο (συσκευή φυγοκέντρησης) αντί για πύραυλο, πετώντας στον ουρανό όπως ένας δισκοβόλος που ρίχνει δίσκο (ή όπως μια πέτρα που εκτοξεύεται από σφενδόνη).

Οι αρχικές δοκιμές του πρωτότυπου αυτού συστήματος κινητικής εκτόξευσης φάνηκαν πολλά υποσχόμενες, ως ένας φιλικός προς το περιβάλλον και εν δυνάμει πολύ οικονομικός τρόπος αποστολής δορυφόρων σε τροχιά.

Όπως υπογραμμίζεται σε σχετικό δημοσίευμα του New Atlas, προφανώς και το σύστημα αυτό δεν ενδείκνυται για κάθε είδους διαστημική αποστολή: Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, δεν θα μπορούσαν να σταλούν στο Διάστημα επανδρωμένα σκάφη με αυτό τον τρόπο, με αστροναύτες να δέχονται τεράστιες δυνάμεις G καθώς οι κάψουλες περιστρέφονται ταχύτατα πριν απελευθερωθούν με τεράστια ταχύτητα, εξαπλάσια αυτής του ήχου (Μαχ 6- 8.047 χλμ/ώρα).

Ωστόσο, η εταιρεία λέει ότι το SpinLaunch είναι κατάλληλο για μικρότερα οχήματα, βάρους μέχρι 200 κιλών, με ιδιαίτερα ανθεκτικούς δορυφόρους, ικανούς να αντέξουν τις δυνάμεις αυτές. Το SpinLaunch θα αναλαμβάνει το πρώτο μισό της αποστολής, πετώντας τα στον αέρα (αποφεύγοντας την ανάγκη για πρώτο όροφο πυραύλου), όπου σε κάποια φάση θα ενεργοποιείται πύραυλος δευτέρου ορόφου για να δώσει την τελική ώθηση ώστε ο δορυφόρος να τεθεί σε τροχιά.

Τα πλεονεκτήματα είναι εμφανή: Σύμφωνα με τη SpinLaunch, το να μην απαιτείται πρώτος όροφος πυραύλου στο όχημα εκτόξευσης θα μείωνε κατά περίπου 70% το καύσιμο και τις δομές που απαιτούνται από ένα παραδοσιακό όχημα εκτόξευσης, ενώ για να τεθεί κάτι σε τροχιά θα χρειαζόταν το 1/4 του καυσίμου, στο 1/10 της τιμής.

Η NASA έχει υπογράψει συμφωνία Space Act με τη SpiLaunch για την ανάπτυξη και ενσωμάτωση ενός φορτίου της NASA για εκτόξευση με αυτό το σύστημα από το Spaceport America στο Νέο Μεξικό, σε δοκιμαστική πτήση αργότερα μέσα στο έτος.

Δημοφιλή