Στα 150 εκατ. ευρώ η κρατική ενίσχυση της Aegean Air

Την ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, στη Βουλή.
picture alliance via Getty Images

Πέραν του πακέτου της ενίσχυσης των επιχειρήσεων στις αερομεταφορές, που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση, ύψους 115 εκατ. ευρώ, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή, τόνισε ότι η κρατική επιδότηση προς την Aegean, ανέρχεται σε 150 εκατ., ποσό που αντιστοιχεί στο 11% του κύκλου εργασιών της αεροπορικής εταιρείας, επισημαίνοντας ότι η ενίσχυση αυτή είναι η μικρότερη που δίνει κράτος της Ευρώπης, σε αεροπορική εταιρεία της χώρας της.
«Απόλυτη προτεραιότητα μας αποτελεί η στήριξη των θέσεων 12.000 εργαζομένων στο χώρο των αερομεταφορών,» ανέφερε ο Κώστας Καραμανλής, λέγοντας ότι «η χώρα μας επέλεξε να προβεί σε κλαδικά – οριζόντια μέτρα για την ενίσχυση κι άλλων ελληνικών αεροπορικών εταιρειών, σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης, που επέλεξαν να ακολουθήσουν ένα διαφορετικό πρόγραμμα ενίσχυσης, πέρα από το πλαίσιο που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.»
Όσον αφορά την επιδότηση για τις άγονες γραμμές, ανέφερε πως για τον Απρίλιο και τον Μάιο, ανέρχεται συνολικά στα 6 εκατ. ευρώ, 4 εκατ. ευρώ για την Aegean και 2 εκατ. ευρώ για την Sky Express. αντιμετώπιζε με απίστευτη ιδεοληψία. Μάλιστα υπογράμμισε πως «όχι μόνο δεν θα ακριβύνουμε το νερό, αλλά αντιθέτως, το Ελληνικό Δημόσιο έχει εκπονήσει μελέτη κοστολόγησης του αδιύλιστου νερού που παρέχεται στην ΕΥΔΑΠ και σύμφωνα με αυτήν τα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ μπορούν να διατηρηθούν ως έχουν ή ακόμα και να γίνουν στοχευμένες μειώσεις».
Επίσης, για την ολοκλήρωση του έργου της Αμβρακίας Οδού, σημείωσε πως «μαγικό ραβδάκι δεν υπάρχει». «Όταν κάνεις κατάτμηση ενός έργου όπως είναι το Πάτρα- Πύργος, ή της Αμβρακίας Οδού, δυστυχώς πληρώνεις και το τίμημα. Το έργο αυτό αν δεν τελειώσει ως το 2023 κινδυνεύουμε να χάσουμε μέρος των χρημάτων της Ε.Ε. και να το χρηματοδοτήσουμε με εθνικούς πόρους κι αν δεν τελειώσει μέχρι το 2025 κινδυνεύουμε με την λεγόμενη δημοσιονομική διόρθωση δηλαδή να έρθει η Ε.Ε και να ζητήσει τα χρήματα της πίσω,» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Καταλήγοντας, αύριο ο υπουργός θα ενημερώσει την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, για τον αυτοκινητόδρομο «Πάτρα – Πύργος».

Popular in the Community