"Σταμάτα την αιμορραγία", σεμινάριο Α' Βοηθειών για αστυνομικούς

″Τα αντικείμενα στα οποία εκπαιδεύτηκαν είναι ο εντοπισμός και η διαχείριση μαζικών αιμορραγιών στο πεδίο της μάχης" λέει μέλος της ΕΑΥΑ, στην HuffPost Greece.
easya.gr
easya.gr
easya.gr

Περισσότεροι από διακόσιοι αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες της Αθήνας ζήτησαν να παρακολουθήσουν το σεμινάριο Α′ Βοηθειών, Stop the Bleed ή ελληνιστί Σταμάτα την Αιμορραγία, το οποίο πραγματοποιήθηκε σε τρία διαφορετικά Σαββατοκύριακα, προκειμένου όλοι να λάβουν τις απαραίτητες γνώσεις.

Τρεις διαπιστευμένοι αστυνομικοί - εκπαιδευτές έδειξαν στην πράξη στους συναδέλφους τους πώς πρέπει να κινηθούν σε περιστατικά που πιθανόν να αντιμετωπίσουν εντός και εκτός υπηρεσίας (π.χ. τροχαίο ατύχημα, πυροβολισμοί, πλήγμα με μαχαίρι κλπ) και μέχρι την άφιξη της προ-νοσοκομειακής φροντίδας.

Ένας από τους εκπαιδευτές και ο Δημήτρης Μυλωνάς, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, ο οποίος εξηγεί στη HuffPοst:

″Τα αντικείμενα στα οποία εκπαιδεύτηκαν οι αστυνομικοί είναι ο εντοπισμός και η διαχείριση μαζικών αιμορραγιών στο πεδίο της μάχης. Μαζική (ή καταστροφική) αιμορραγία μπορεί να προκληθεί από πολλές αιτίες, με μερικές εξ αυτών να είναι τραύμα από πυροβολισμό, από μαχαίρι, αποκόλληση μέλους συνεπεία τροχαίου ατυχήματος κλπ.

easya.gr
easya.gr
easya.gr

Στατιστικά ένα θύμα μαζικής αιμορραγίας χάνει την ζωή του σε 3 λεπτά, πολύ πριν προλάβει δηλαδή να διακομιστεί σε οποιαδήποτε δομή υγείας, πριν ακόμα προσέλθουν οι επαγγελματίες προνοσοκομειακής φροντίδας (ΕΚΑΒ κλπ.).

Είναι σύνηθες σε τέτοια περιστατικά να φτάνουν πρώτοι Αστυνομικοί ή να βρίσκονται ήδη εκεί τη στιγμή που συμβαίνουν οπότε και το βάρος να επιληφθούν πέφτει σε εκείνους. Χωρίς φυσικά να αναφέρουμε ότι μπορεί και οι ίδιοι οι αστυνομικοί ή οι συνάδελφοι τους να είναι ταυτόχρονα τα θύματα και να πρέπει να προσφέρουν τις Α’ βοήθειες στον εαυτό τους”.

Οι αστυνομικοί, οι οποίοι παρακολούθησαν το σεμινάριο έλαβαν ένα ηλεκτρονικό πιστοποιητικό του σεμιναρίου STOP THE BLEED, το οποίο αποτελεί κατοχυρωμένη επωνυμία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας των Η.Π.Α.

easya.gr
easya.gr
easya.gr

Ο Δημήτρης Μυλωνάς εξηγεί πώς ξεκίνησε η ιδέα:

″Το σεμινάριο Stop the Bleed ξεκίνησε ως μια προσπάθεια να διδάξει ένα απλό πρωτόκολλο ενεργειών στο πνεύμα του C.P.R, αλλά για θύματα τραυματισμών με καταστροφική αιμορραγία.

Ξεκίνησε να διδάσκεται ευρέως στον απόηχο της επίθεσης στο σχολείο SANDY HOOK το 2012 με θύματα 8 ενήλικες και 20 παιδιά (κυρίως από καταστροφική αιμορραγία) με σκοπό να επιμορφώσει το κοινό στο πώς να σταματούν μια καταστροφική αιμορραγία.

Από το 2015 και ύστερα, την καμπάνια ενημέρωσης συντόνισε ο ίδιος ο Λευκός Οίκος (δίνοντας βαρύνουσα σημασία στην αξία του) και υιοθετήθηκε από πολλούς οργανισμούς και σώματα ασφαλείας.

easya.gr
easya.gr
easya.gr

Μέσα από αυτό το πραγματικά απλό σεμινάριο ο μέσος αστυνομικός μαθαίνει με απλές μεθόδους και χωρίς ιδιαίτερο εξοπλισμό, να εντοπίζει και να αντιμετωπίζει εάν τέτοιο περιστατικό. Δεν απαιτεί ιδιαίτερο υπόβαθρο και διαρκεί περίπου 2-3 ώρες και προσφέρει ένα πολύ σημαντικό εργαλείο στον μέσο αστυνομικό που θα του επιτρέψει να σώσει μια ζωή ή έστω να του χαρίσει χρόνο μέχρι να προσέλθουν οι επαγγελματίες υγείας στο σημείο”.

Το σεμινάριο διοργάνωσε το μεγαλύτερο συνδικαλιστικό σωματείο, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, και όχι το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, κάτι που κατά την άποψη του γράφοντος θα έπρεπε να γίνει και μάλιστα για όλο το αστυνομικό προσωπικό είτε αυτήν την περίοδο υπηρετεί σε γραφείο είτε στο πεδίο.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα