Στη Λευκορωσία οι πρώτοι Ρώσοι στρατιώτες της κοινής δύναμης

Η συγκρότησή της είχε ανακοινωθεί πριν λίγες ημέρες.
Φωτογραφία από άσκηση ρωσικών και λευκορωσικών δυνάμεων.
Φωτογραφία από άσκηση ρωσικών και λευκορωσικών δυνάμεων.
Vasily Fedosenko via Reuters

Οι πρώτοι Ρώσοι στρατιώτες που θα συμμετάσχουν σε μια νέα κοινή δύναμη με Λευκορώσους στρατιώτες έφθασαν στη Λευκορωσία, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας στο Μινσκ.

Πριν από λίγες ημέρες το Μινσκ ανακοίνωσε τη συγκρότηση αυτής της δύναμης που έχει στόχο, όπως είπε, να υπερασπιστεί τα λευκορωσικά σύνορα έναντι μιας ουκρανικής απειλής.

«Τα πρώτα τρένα με Ρώσους στρατιώτες που αποτελούν την περιφερειακή στρατιωτική ομάδα έφτασαν στη Λευκορωσία», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας, χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό των στρατιωτών που αναπτύσσονται.

Φωτογραφίες που δημοσιοποίησε το υπουργείο δείχνουν γυναίκες ντυμένες με παραδοσιακές φορεσιές να υποδέχονται στρατιώτες και να τους μοιράζουν ψωμί και αλάτι.

Την περασμένη Δευτέρα ο ηγέτης της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο υποστήριξε ότι η Ουκρανία συνωμοτεί για να εξαπολύσει επίθεση εναντίον της χώρας του και ανακοίνωσε τη συγκρότηση της στρατιωτικής αυτής δύναμης.

Ο Λουκασένκο κατηγόρησε την Πολωνία, την Λιθουανία και την Ουκρανία ότι εκπαιδεύουν Λευκορώσους εξτρεμιστές για να «πραγματοποιήσουν δολιοφθορές, τρομοκρατικές επιθέσεις και να οργανώσουν στρατιωτική ανταρσία στη χώρα».

Η ανάπτυξη των στρατιωτών ήγειρε φόβους ότι Λευκορώσοι στρατιώτες θα μπορούσαν να ενταχθούν στις ρωσικές δυνάμεις που έχουν εισβάλει στην Ουκρανία.

Ωστόσο, την Τρίτη το Μινσκ χαρακτήρισε τη νέα δύναμη «καθαρά αμυντική».

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «επιχειρεί να εμπλέξει άμεσα τη Λευκορωσία στον πόλεμο» στο πλαίσιο συνάντησης της G7 την Τρίτη.

Ο ίδιος ζήτησε την αποστολή διεθνούς δύναμης παρατηρητών στο σύνορο Ουκρανίας-Λευκορωσίας.

Ο Λουκασένκο είναι σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και επέτρεψε να χρησιμοποιηθεί το έδαφος της Λευκορωσίας από τα στρατεύματα της Μόσχας για να εξαπολύσουν επίθεση κατά του Κιέβου τον Φεβρουάριο. Αλλά μέχρι στιγμής οι ένοπλες δυνάμεις της Λευκορωσίας δεν έχουν συμμετάσχει στον πόλεμο.

Το Μινσκ βασίζεται οικονομικά και πολιτικά στον βασικό του σύμμαχο, τη Ρωσία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Δημοφιλή