Στη Σόφια ο Μητσοτάκης για το ΕΛΚ: Το ζήτημα των Σκοπίων και η κομματική πειθαρχία

Στη Σόφια ο Μητσοτάκης για το ΕΛΚ: Το ζήτημα των Σκοπίων και η κομματική πειθαρχία
SOOC/FILE

Όλα τα βλέμματα στρέφονται στη Σόφια και στις πιθανές νέες εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, με αφορμή το «διπλό» τετ α τετ Τσίπρα - Ζάεφ στα πλαίσια της Συνόδου ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων.

Στην βουλγαρική πρωτεύουσα βρίσκεται και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης για να συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, σπεύδοντας ωστόσο εξαρχής να βάλει τις δικές του προϋποθέσεις για το περιεχόμενο μιας λύσης στο ονοματολογικό, χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί προηγουμένως συγκεκριμένα ανταλλάγματα.

Είναι ενδεικτικό ότι από τη ΝΔ θέτουν ως απαράβατη προϋπόθεση και ταυτόχρονα εγγύηση για μια οριστική λύση στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, την αλλαγή του Συντάγματος της γειτονικής χώρας.

Ξεκαθαρίζουν μάλιστα, ότι αυτή η αλλαγή δεν θα πρέπει να παραπεμφθεί για το μέλλον, αλλά θα πρέπει να έχει γίνει πράξη - και μάλιστα ως βασική προϋπόθεση - πριν από την κύρωση οποιασδήποτε συμφωνίας.

Δεν είναι τυχαίο οι ο πρόεδρος της ΝΔ έχει κάνει σαφές σε συνομιλητές του ότι το κόμμα του δεν θα δεχθεί καμία λύση σε δόσεις, καμία συμφωνία που δεν θα επιλύει το σύνολο των εκκρεμών ζητημάτων και θα μεταθέτει την εκπλήρωση των σκοπιανών δεσμεύσεων για το μέλλον.

Αυτά θα επαναλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα κατ´ ιδίαν ραντεβού που θα έχει στο περιθώριο της συνόδου του ΕΛΚ, σημειώνοντας την πάγια θέση του ότι η όποια λύση πρέπει να περιέχει απάλειψη των αλυτρωτισμών, αλλά και να ισχύει έναντι όλων (erga omnes), με άμεση αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων, πριν η ελληνική πλευρά δώσει την τελική της συναίνεση.

Όσο για τα σενάρια που αφορούν στον τρόπο έγκρισης μιας πιθανής λύσης από το ελληνικό Κοινοβούλιο;

Η ΝΔ φέρεται διατεθειμένη να πει το «ναι» μόνο στην περίπτωση οπου η λύση αυτη θα αφορά σε μια ενιαία λύση που θα πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις και φυσικά δεν θα αναβάλει τις δεσμεύσεις των γειτόνων για το μέλλον.

Κάνουν δε σαφές ότι σε μια τέτοια περίπτωση, δεν τίθεται καν ζήτημα επιβολής κομματικής πειθαρχίας, από τη στιγμή όπου με αυτή την θέση εθνικής ευθύνης συμφωνούν όλοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και κανείς έως σήμερα, δεν έχει εκφράσει την παραμικρή επιφύλαξη

Δημοφιλή