ΔΙΕΘΝΕΣ
08/08/2019 09:34 EEST

Στην ανέγερση 6.000 οικιστικών μονάδων στη Δυτική Όχθη προχωρά το Ισραήλ - Αντιδρά η Γερμανία

Είναι κόντρα στην διαπραγμάτευση για λύση στη βάση των δύο κρατών.

AHMAD GHARABLI via Getty Images

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επέκρινε Τετάρτη την απόφαση των αρχών του Ισραήλ να ανεγερθούν χιλιάδες νέα σπίτια εποίκων στη Δυτική Όχθη, την οποία χαρακτήρισε αντιπαραγωγική, επισημαίνοντας πως προσκόπτει την προσπάθεια να επιτευχθεί η λεγόμενη λύση των δύο κρατών.

Εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ επέμεινε ότι το σχέδιο αυτό «αντίκειται στον στόχο της διαπραγμάτευσης της λύσης των δύο κρατών» και θύμισε ότι το Βερολίνο εναντιώνεται σε κινήσεις που θέτουν σε κίνδυνο αυτή τη λύση.

Στα τέλη Ιουλίου, η κυβέρνηση του Ισραήλ ενέκρινε ομόφωνα την ανέγερση 700 οικιστικών μονάδων Παλαιστινίων και 6.000 μονάδων ισραηλινών εποίκων στην περιοχή C της Δυτικής Όχθης.

Η χορήγηση αδειών για την ανέγερση οικιών Παλαιστινίων είναι μάλλον ασυνήθιστη στην περιοχή C, η οποία συμπεριλαμβάνει τους περισσότερους οικισμούς Ισραηλινών στη Δυτική Όχθη κι ελέγχεται από τις ισραηλινές αρχές. Οι Παλαιστίνιοι εξοργίστηκαν, τονίζοντας μετά την ανακοίνωση πως δεν χρειάζονται άδεια από τις αρχές κατοχής για να οικοδομούν στη Δυτική Όχθη.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής διπλωματίας ανέφερε πως το Βερολίνο σημείωσε ότι προβλέφθηκε η ανέγερση κατοικιών Παλαιστινίων, ωστόσο πρόσθεσε ότι η «έκδοση αδειών για παλαιστινιακά κατασκευαστικά έργα στην περιοχή αυτή πρέπει πάντοτε να γίνεται σε συμφωνία με τις παλαιστινιακές αρχές και ανεξάρτητα από την επέκταση των οικισμών» των εποίκων.

Το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη, τη Λωρίδα της Γάζας, τμήμα των Υψιπέδων του Γκολάν και την Ανατολική Ιερουσαλήμ στον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967. Πάνω από 600.000 ισραηλινοί έποικοι ζουν σήμερα στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, περιοχές που οι Παλαιστίνιοι οραματίζονται ότι θα ενταχθούν στο μελλοντικά ανεξάρτητο και κυρίαρχο παλαιστινιακό Κράτος, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)