ΔΙΕΘΝΕΣ
15/06/2018 12:37 EEST

Στις 21 Ιουνίου η παράδοση F-35 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, παρά τις αντιδράσεις

Joe Giddens - PA Images via Getty Images

Η αμερικανική κυβέρνηση προχωρά με τα σχέδια παράδοσης των πρώτων μαχητικών F-35 στην Τουρκία, η οποία είναι να αρχίσει τις παραλαβές στις 21 Ιουνίου, παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν στο Κογκρέσο.

Εκπρόσωπος της Lockheed Martin επιβεβαίωσε στο Defense News ότι είναι ακόμα σε εξέλιξη οι ετοιμασίες για τη σχετική τελετή στις εγκαταστάσεις στο Φορτ Γουόρθ την επόμενη εβδομάδα.

«Το πρόγραμμα F-35 παραδοσιακά πραγματοποιεί τελετή για την αναγνώριση κάθε πρώτο αεροσκάφος των ΗΠΑ και διεθνών πελατών. Η τελετή παράδοσης για τα πρώτα F-35 της Τουρκίας είναι προγραμματισμένη για τις 21 Ιουνίου» είπε ο εκπρόσωπος, σε γραπτή δήλωση στο Defense News.

«Το αεροσκάφος μετά θα μεταφερθεί στην αεροπορική βάση Luke στην Αριζόνα, όπου Τούρκοι πιλότοι θα ενταχθούν στο πρόγραμμα εκπαίδευσης των F-35A».

Η Γερουσία είναι να ψηφίσει σύντομα πάνω στο νομοσχέδιο ετήσιου αμυντικού προϋπολογισμού, που περιλαμβάνει αναφορές σε απαγορεύσεις «transfer of title» στην Τουρκία από την αμερικανική κυβέρνηση μέχρι το υπουργείο Άμυνας να υποβάλει μια αναφορά στο Κογκρέσο σχετικά με απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35. Ωστόσο, ακόμα και αν αυτές οι αναφορές περάσουν από τη Γερουσία, το νομοσχέδιο θα πάει σε διαβούλευση, όπου μια ομάδα μελών της επιτροπής ενόπλων δυνάμεων θα εξετάσει τις διαφορές μεταξύ των εκδοχών της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας για να αναδειχθεί σε έναν και μόνο νόμο. Η διαδικασία αυτή θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες.

Η αντίθεση του Κογκρέσου στην απόκτηση των F-35 από την Τουρκία έχει να κάνει με δύο ζητήματα: Την κράτηση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπρούνσον και τη συμφωνία αγοράς των ρωσικών S-400 από την Τουρκία. Ωστόσο, επί της παρούσης, σύμφωνα με το Defense News, το υπουργείο Άμυνας φαίνεται να μη σχεδιάζει να εμποδίσει την Τουρκία να αποκτήσει το πρώτο της F-35 ή να θέσει περιορισμούς στη χρήση του.

 

Sponsored Post