ΠΟΛΙΤΙΚΗ
15/11/2019 07:37 EET

«Στίγμα για τη χώρα»: Επίθεση Τσίπρα για τον Ποινικό Κώδικα με αφορμή άρθρο των Financial Times

Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως έκανε «πισωγύρισμα στο ζήτημα του ξεπλύματος χρήματος».

Eurokinissi
Eurokinissi

«Στίγμα για τη χώρα» χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας το δημοσίευμα των Financial Times το οποίο κατηγορεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι με το νέο Ποινικό Κώδικα έκανε «πισωγύρισμα στο ζήτημα του ξεπλύματος χρήματος». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που χθες ήταν στη Φλώρινα, επεσήμανε ότι σύμφωνα με την έγκυρη βρετανική εφημερίδα η ρύθμιση που ψήφισε η ΝΔ «αφορά κάποιους συγκεκριμένους λίγους που θα επωφεληθούν, Έλληνες εφοπλιστές, εξέχοντες επιχειρηματίες και πρώην τραπεζίτες, υπό έρευνα για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες».

Συνολικά το ποσό που επιστρέφεται είναι πάνω από 1 δισ. ευρώ. «Θα επιστραφούν χρήματα τα οποία είχαν δεσμευτεί από οικονομικούς εγκληματίες του «λευκού κολάρου»», είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας στη Φλώρινα.
Υπενθυμίζεται ότι με την παλαιότερη νομοθεσία τα χρήματά τους ήταν δεσμευμένα τα τελευταία 2 έως 7 χρόνια και ότι εξ αυτών των κατηγορούμενων κανείς δεν εμφανίσθηκε στο δικαστήριο. Οι Financial Times προειδοποιούν ότι η Ελλάδα είναι τώρα πιθανό να υποβαθμιστεί στους διεθνείς δείκτες για την επιχειρηματική δραστηριότητα με επιπτώσεις στο επενδυτικό ενδιαφέρον.

«Στοιχηματίζω» ότι θα το «θάψουν» τα ΜΜΕ

Ευκαιρίας δοθείσης στον ΣΥΡΙΖΑ θέτουν και ένα ακόμη θέμα, αυτό της αφωνίας των ΜΜΕ σε ζητήματα που ενοχλούν την κυβέρνηση Μητσοτάκη. «Αυτό το συγκλονιστικό δημοσίευμα της Financial Times, που δημιουργεί ένα στίγμα για τη χώρα σε διεθνές επίπεδο δεν πρόκειται να το δείτε ως είδηση στη συντριπτική πλειοψηφία των δελτίων ειδήσεων των κεντρικών τηλεοπτικών σταθμών της Αθήνας. Στοιχηματίζω», ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι «από την προσπάθεια μεθόδευσης της ίδιας της πληροφορίας και των ειδήσεων που παρέχονται στην κοινή γνώμη έχουμε περάσει σε μια εποχή που αυτό που κινδυνεύει είναι η ίδια η δημοκρατία στον τόπο μας». «Όταν οι πολίτες δεν ενημερώνονται πλουραλιστικά και σφαιρικά, δεν μπορούν να αποκτήσουν άποψη για το τι ακριβώς συμβαίνει. Δεν αναζητάμε κανέναν να υποστηρίξει εμάς ή να μην κατηγορήσει εμάς, ή να μην μας κάνει κριτική για τα λάθη και τις παραλείψεις μας», είπε ο Αλ. Τσίπρας και σχολίασε δεικτικά: «αυτό το οποίο ζητάμε, είναι να μην γυρίσουμε συνολικά σαν ελληνική κοινωνία στις εποχές εκείνες, όπου για να ενημερωθούμε ανοίγαμε την Deutsche Welle και τους ξένους σταθμούς. Όπως τώρα, περιμένουμε να γράψουν κανένα άρθρο οι Financial Times και να βγάλει κανένα ντοκιμαντέρ η δημόσια Ελβετική τηλεόραση».