Στο σφυρί το τελευταίο πορτρέτο που ζωγράφισε ο Γκούσταφ Κλιμτ

Με τιμή εκτίμησης 80 εκατομμύρια δολάρια (73.288 εκατομμύρια ευρώ).
selective focus on gavel hammer on wooden table top with copy space
selective focus on gavel hammer on wooden table top with copy space
seng kui Lim / 500px via Getty Images

Ογδόντα εκατομμύρια δολάρια (73.288 εκατομμύρια ευρώ) είναι η εκτίμηση για τη δημοπράτηση στις 27 Ιουνίου στου Sotheby’s στο Λονδίνο του πίνακα «Dame mit Fächer (Κυρία με Βεντάλια)» του Γκούσταφ Κλιμτ. Το έργο, το τελευταίο πορτρέτο που ζωγράφισε ο Κλιμτ προς το τέλος της ζωής του το 1918, προβάλλεται από την Ελενα Νιούμαν, πρόεδρο του Sotheby’s Europe και επικεφαλής του τομέα ιμπρεσιονιστικής και μοντέρνας τέχνης στον οίκο δημοπρασιών, ως «ένα από τα πλέον εξαιρετικά έργα του, ζωγραφισμένο όταν ήταν ακόμα στα καλύτερα χρόνια της καλλιτεχνικής δημιουργίας του».

Η ταυτότητα του μοντέλου του Κλιμτ δεν είναι γνωστή. ’Αρχισε το πορτρέτο όταν ήδη θεωρείτο ένας από τους πλέον περιζήτητους και διάσημους πορτρετίστες στην Ευρώπη. Εντούτοις, όπως επεσήμανε ο οίκος, πρόκειται για σπάνιο έργο το οποίο ζωγράφισε αποκλειστικά για τους δικούς του λόγους. Παρά το ότι το σχήμα των πορτρέτων ήταν παραδοσιακά κάθετο, σε αυτόν τον πίνακα ο Κλιμτ επανήλθε στο τετράγωνο σχήμα που χρησιμοποιούσε σε τοπία του τα προηγούμενα χρόνια. Το ύφος και τα σύμβολα κατοπτρίζουν επίσης την καλά τεκμηριωμένη σαγήνη που ασκούσε στον καλλιτέχνη η ιαπωνική και κινεζική κουλτούρα.

Το έργο του Κλιμτ «Dame mit Fächer (Κυρία με Βεντάλια)».
Το έργο του Κλιμτ «Dame mit Fächer (Κυρία με Βεντάλια)».
instagram.com/p/Ctd4ojQgXc_/)/

Λίγο μετά τον θάνατο του Γκούσταφ Κλιμτ, ο πίνακας «Dame mit Fächer» αποκτήθηκε από τον Βιεννέζο βιομήχανο Ερβιν Μπέχλερ. Ο ίδιος, ο αδελφός του Χάινριχ και ο ξάδελφός του Χανς ήταν στενοί φίλοι τόσο του Κλιμτ όσο και του Έγκον Σίλε. Έκαναν ακόμη και διακοπές μαζί με τον Κλιμτ στη λίμνη Attersee. Το έργο τελικώς πέρασε στα χέρια του Χάινριχ και μετά τον θάνατό του το 1940, στη σύζυγό του τη Μάμπελ. To 1967 ήταν στη συλλογή του Ρούντολφ Λέοπολντd, ο οποίος είναι γνωστόν ότι το 1952 αγόρασε μια μεγάλη ομάδα έργων του Σίλε από την Μάμπελ και ενδεχομένως είχε αγοράσει και το «Dame mit Fächer».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Δημοφιλή