ΔΙΕΘΝΕΣ
12/02/2020 08:08 EET | Updated 12/02/2020 23:22 EET

Στους 1.115 πλέον οι νεκροί από τον κορονοϊό (και μια καλή είδηση για τον αριθμό των κρουσμάτων)

97 θάνατοι σε μια μέρα και η συντριπτική πλειοψηφία στην Χουμπέι.

ASSOCIATED PRESS
Προσωπικό με προστατευτικές στολές έξω από σπίτι στο Χονγκ Κονγ το οποίο εκκενώνεται εξαιτίας ύποπτου κρούσματος κορονοϊού.

Συνολικά 97 νέους θανάτους και 2.015 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού (Covid-19) καταγράφηκαν στην ηπειρωτική Κίνα το τελευταίο 24ωρο.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι ο χαμηλότερος που έχει καταγραφεί από την 30η Ιανουαρίου και αν και ο αριθμός των νεκρών δυστυχώς είναι εξαιρετικά υψηλός,τουλάχιστον είναι μικρότερος από αυτόν που είχε καταγραφεί το προηγούμενο 24ωρο. 

Η είδηση για την μείωση του αριθμού των εμφάνισης νέων κρουσμάτων σε βάση 24ωρου ερμηνεύτηκε από πολλούς στην Κίνα ως μια πρώτη ισχυρή απόδειξη πως η πρόβλεψη κορυφαίου ιατρικού συμβούλου της κυβέρνησης για το θέμα ότι η επιδημία μπορεί να τερματιστεί τον Απρίλιο έχει επιστημονική βαρύτητα. 

Ο Ζονγκ Νανσάν, δήλωση ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μειώνεται σε ορισμένες περιοχές και εκτίμησε πως η επιδημία θα κορυφωθεί αυτό το μήνα. «Ελπίζω ότι αυτό το ξέσπασμα θα τελειώσει κάπου μέσα στον Απρίλιο» δήλωσε στο Reuters την Τρίτη 

Την εκτίμησή του αυτή όμως δεν συμμερίζονται όλοι. «Είναι εξαιρετικά πρόωρο να πούμε κάτι τέτοιο» σχολίασε ο Μπράνταν Μέρφι επιστήμονας και κορυφαίος σύμβουλος του υπουργείου Υγείας της Αυστραλίας. «Πρέπει να εξετάσουμε πολύ προσεκτικά τα δεδομένα τις επόμενες εβδομάδες πριν καταλήξουμε σε προγνώσεις» σχολίασε ενώ εκθείασε την «ηράκλεια προσπάθεια» της Κίνας να ελέγξει την εξάπλωση του ιού.  

1.115 οι νεκροί  

Πλέον ο συνολικός αριθμός των θανάτων εξαιτίας της επιδημίας ανήλθε σε 1.113 στην ηπειρωτική Κίνα και 1.115 παγκοσμίως έως τα μεσάνυχτα της 11ης Φεβρουαρίου, ενώ ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται σε 44.653.

Οι περισσότεροι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο, καταγράφηκαν στην επαρχία Χουμπέι, την εστία της επιδημίας, όπως και τα περισσότερα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, δηλαδή 1.638. 

Ωστόσο υπάρχει ανησυχία πως ίσως έχουμε και τρίτο νεκρό εκτός Κίνας αφού μία Ιρανή  υπέκυψε σε λοίμωξη που πιθανόν να οφείλεται στον Covic-19 σύμφωνα με δημοσίευμα της κρατικής ιρανικής εφημερίδας IRAN, η οποία δεν επικαλείται πηγές.

Σύμφωνα με το δημοσίειυιμα η 63χρονη Ιρανή υπέκυψε τη Δευτέρα σε νοσοκομείο της Τεχεράνης και έχει διαταχθεί έρευνα για τα αίτια του θανάτου της.

Εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Υγείας διέψευσε την πληροφορία.«Δεν έχουν υπάρξει κρούσματα του κοροναϊού στο Ιράν», δήλωσε.

Οι ιρανικές αρχές έχουν επανειλημμένα δηλώσει πως δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού στη χώρα.

Εκκένωση τράπεζας λόγω κορονοϊού

Στο μεταξύ η μεγαλύτερη τράπεζα της Σιγκαπούρης DBS απομάκρυνε 300 υπαλλήλους από τα κεντρικά της γραφεία σήμερα Τετάρτη ως προληπτικό μέτρο ύστερα από επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού Covid-19 στην τράπεζα, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο γνώση του οποίου έλαβε το Reuters.

Η Σιγκαπούρη έχει ανακοινώσει 47 κρούσματα του νέου ιού, από τους υψηλότερους αριθμούς εκτός Κίνας, καθώς και στοιχεία αναφορικά με μετάδοση του ιού σε τοπικό επίπεδο. Η κυβέρνηση προσπαθούσε να περιορίσει τις ανησυχίες αφού αναβάθμισε την περασμένη εβδομάδα τον βαθμό συναγερμού για τον ιό, προκαλώντας πανικό στους πολίτες που έσπευσαν να προμηθευτούν τα απαραίτητα, όπως ρύζι και χαρτί τουαλέτας.

«Η DBS επιβεβαιώνει σήμερα ότι ένας εργαζόμενος προσβλήθηκε από τον νέο κοροναϊό», ανέφερε η τράπεζα σε ανακοίνωση. Σύμφωνα με την ίδια, ο εργαστηριακός έλεγχος διενεργήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου και η τράπεζα ενημερώθηκε ότι ο υπάλληλος βρέθηκε θετικός σήμερα το πρωί. Το μεσημέρι (τοπική ώρα), η τράπεζα ζήτησε από όλους τους εργαζομένους που δούλευαν στον ίδιο όροφο με τον εν λόγω υπάλληλο να εκκενώσουν τα γραφεία και να εργαστούν από το σπίτι, σύμφωνα με την τράπεζα. Στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται πόσοι υπάλληλοι επηρεάστηκαν από την κίνηση αυτή.

«Ως προληπτικό μέτρο και οι 300 συνάδελφοι στο Επίπεδο 43 του MBFC απομακρύνθηκαν και θα εργαστούν προς το παρόν από το σπίτι τους», ανέφερε ο επικεφαλής των δραστηριοτήτων για τη Σιγκαπούρη Σι Τσε Κουν σε έγγραφο, αναφερόμενος στα κεντρικά γραφεία της DBS στο χρηματοπιστωτικό κέντρο Μαρίνα Μπέι (MBFC).

Αυτή την εβδομάδα δημιουργήθηκαν μεγάλες ουρές στην είσοδο γραφείων στο χρηματοπιστωτικό κέντρο της Σιγκαπούρης καθώς ορισμένες εταιρίες άρχισαν να ελέγχουν τη θερμοκρασία των υπαλλήλων τους. Η κυβέρνηση έχει επίσης προειδοποιήσει τους πολίτες να αποφεύγουν να χαιρετιούνται διά χειραψία.

Ακυρώνεται η μεγαλύτερη διεθνής έκθεση ψηφιακών επικοινωνιών

Την ακύρωση του μεγαλύτερου διεθνούς συνεδρίου και έκθεσης ψηφιακών επικοινωνιών και νέων τεχνολογιών στον κόσμο, του Mobile World Congress, που θα γινόταν σε λίγες μέρες στη Βαρκελώνη, λόγω του νέου κορωνοϊού, ανακοίνωσε στο μεταξύ η GSMA, διοργανωτής της έκθεσης.

Ηδη τις τελευταίες ημέρες, εταιρίες-κολοσσοί όπως οι Amazon, Ericsson, Facebook, Sony, Intel, Cisco, LG και πολλές άλλες είχαν ανακοινώσει ότι αποσύρουν την συμμετοχή τους από το κορυφαίο γεγονός λόγω των έντονων ανησυχιών από την εμφάνιση του νέου ιού.

Στο συνέδριο είχαν δηλώσει συμμετοχή περισσότερες από 2.500 εταιρίες από 200 χώρες, ενώ την έκθεση επισκέπτονται περισσότεροι από 110.000 επισκέπτες από κάθε γωνιά του κόσμου, καθώς και 3.500 δημοσιογράφοι.

Στην έκθεση είχε δηλώσει συμμετοχή για όγδοη συνεχόμενη χρονιά και η Ελλάδα, με εθνικό περίπτερο.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ

Sponsored Post