Στους 152 οι νεκροί του κορονοϊού στην Ελλάδα - 18 νέα κρούσματα

Στα 2.744 συνολικά τα κρούσματα στη χώρα μας.
Eurokinissi

Σε 18 ανέρχονται τα νέα κρούσματα του κορονοϊού - εκ των οποίων 12 ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες και τα 7 είναι μέλη μιας οικογένειας - που εντοπίστηκαν στην Ελλάδα μέσα στο τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, το απόγευμα της Τρίτης (12/5). Τα κρούσματα ανέρχονται συνολικά σε 2.744 από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας.

Ο αριθμός των νεκρών ανέβηκε στους 152, με έναν ακόμη θάνατο να καταγράφεται το τελευταίο 24ωρο, ενώ είναι 32 οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ. Την ίδια ώρα, 88 ασθενείς έχουν εξέλθει των ΜΕΘ.

Από τους ανθρώπους που νοσηλεύονται στην εντατική, οι 11 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Από τους ασθενείς που έχασαν την ζωή τους οι 40 ήταν γυναίκες (26,3%) και οι υπόλοιποι άνδρες, με διάμεση ηλικία τα 75 έτη.

Από το σύνολο των κρουσμάτων το 56% αφορά άνδρες, 608 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.378 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Μέχρι στιγμής έχουν συνολικά ελεγχθεί 106.054 κλινικά δείγματα.

Αναφερόμενος στις θεραπευτικές εξελίξεις, ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι υπάρχουν αισιόδοξα νέα. Ειδικότερα υπογράμμισε ότι ο Ευρωπαίκός Οργανισμός Φαρμάκων συνέστησε την επέκταση της χορήγησης ενός εκ των φαρμάκων - της ρεμδεσιβίρης - που έχουν θετικά αποτελέσματα σε ασθενείς που δεν λαμβάνουν μηχανική αναπνευστική υποστήριξη. Αυτό σημαίνει ότι το φάρμακο μπορεί να δοθεί σε ασθενείς που δεν είναι διασωληνωμένοι. Η διάρκεια της θεραπείας θα είναι πλέον 5 αντί για 10 μέρες.

Σημαντική εξέλιξη σημειώθηκε από επιστημονική ομάδα και στο Χονγκ Κονγκ, όπως είπε ο κ. Τσιόδρας. Εκεί χρησιμοποιήθηκε τριπλό σχήμα φαρμάκων, ένα κατά του HIV και δύο αντιικά, για την αντιμετώπιση του ιού και τα αποτελέσματα ήταν πολύ θετικά. Ο ιός εξαφανίστηκε γρηγορότερα από τον οργανισμό των ασθενών, τα συμπτώματα υποχώρησαν γρηγορότερα, νόσησαν λιγότερες μέρες και εξήλθαν πιο γρήγορα από το νοσοκομείο.

Σχετικά με τα εμβόλια, 8 βρίσκονται στη φάση των κλινικών δοκιμών.

Τσιόδρας: «Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή»

Οπως είπε ο κ. Τσιόδρας, «τις προηγούμενες ημέρες είδαμε μια χαλάρωση από όλους μας: Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Παντού πρωταγωνιστές είναι η ευθύνη και η υπεύθυνη συμπεριφορά, τηρώντας απλούς κανόνες υγιεινής και απόστασης όχι σαν περιορισμός ή σαν απαγορευτικό μέτρο, αλλά ως μέτρο προστασίας μας», σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΕΟΔΥ.

«Δεν πρέπει να παίρνουνε τίποτε στα αστεία, δεν έχουμε τελειώσει με τον ιό». ξεκαθάρισε ο καθηγητής.

Ενδεικτικά, ο λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ πρότεινε να αποφεύγουμε κατά το δυνατόν τη χρήση ΜΜΜ, να δείχνουμε μεγάλη προσοχή ως προς την υγιεινή των χεριών μας, να αποφεύγονται χειραψίες και αγκαλιές και επαφές με άψυχες επιφάνειες (κουμπιά, πόμολα κλπ.), να αποφεύγουμε χώρους με υψηλό συγχρωτισμό, όταν βγαίνουμε έξω να περπατήσουμε, να περιοριστούμε σε ένα στενό κύκλο επαφών και να μην ερχόμαστε σε επαφή με ανθρώπους που έχουμε να δούμε καιρό και να επιτηρούμε την κατάσταση της υγείας μας.

Για τον τουρισμό και την ελεύθερη διακίνηση των πολιτών επισήμανε ότι οι μετακινήσεις και οι αφίξεις θα γίνονται με κανόνες. Οι κανόνες, ενδεχομένως, θα περιλαμβάνουν θα αφορούν την εξέταση ταξιδιωτών στις χώρες αναχώρησής τους, τη χρήση μέτρων προστασίας, αλλά και την προστασία των ευπαθών ομάδων καθώς και την τήρηση των αποστάσεων.

Δημοφιλή