ΠΟΥ: «Θετικές ενδείξεις για 4-5 θεραπείες που περιορίζουν τον κορονοϊό»

Το εμβόλιο, ωστόσο, θα αργήσει πολύ...
Cristobal Marambio via Getty Images

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε την Τρίτη ότι ορισμένες θεραπείες φαίνεται να περιορίζουν τη σοβαρότητα ή τη διάρκεια της νόσου COVID-19 και ότι επικεντρώνεται στο να μάθει περισσότερα σε σχέση με τέσσερις ή πέντε από τις πιο υποσχόμενες.

Ο ΠΟΥ με έδρα τη Γενεύη ηγείται μιας παγκόσμιας πρωτοβουλίας για την ανάπτυξη ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων, τεστ και φαρμάκων για την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία του κορονοϊού.

«Εχουμε κάποιες θεραπείες που φαίνονται να είναι σε πολύ πρώιμες μελέτες, οι οποίες περιορίζουν τη σοβαρότητα ή τη διάρκεια της ασθένειας, αλλά δεν έχουμε καμία που να μπορεί να σκοτώσει ή να σταματήσει εντελώς τον ιό», δήλωσε η εκπρόσωπος του Οργανισμού, Μάργκαρετ Χάρις.

«Εχουμε δυνητικά θετικά δεδομένα που προκύπτουν, αλλά πρέπει να δούμε περισσότερα από αυτά τα δεδομένα για να είμαστε 100% σίγουροι ότι μπορούμε να προκρίνουμε μια θεραπεία έναντι των υπολοίπων», πρόσθεσε, λέγοντας ότι χρειάζεται και σχεδιάζεται περισσότερη έρευνα.

Η Χάρις, ωστόσο, δεν ανέφερε ποιες είναι αυτές οι θεραπείες.

Η αξιωματούχος του ΠΟΥ έκρουσε καμπανάκι προσοχής για τις προσδοκίες γύρω από ένα εμβόλιο, λέγοντας ότι οι κορονοϊοί γενικά είναι «πολύ περίπλοκοι ιοί» για τους οποίους είναι «δύσκολο να παραχθούν εμβόλια».

Αυτή τη στιγμή αναπτύσσονται περισσότερα από 100 πιθανά εμβόλια για την αντιμετώπιση του κορονοϊού παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων πολλών που βρίσκονται ήδη σε στάδιο κλινικών δοκιμών. Ο ΠΟΥ δήλωσε τον Απρίλιο ότι ένα εμβόλιο χρειάζεται τουλάχιστον 12 μήνες για να παραχθεί.

Δημοφιλή