ΚΟΙΝΩΝΙΑ
10/04/2020 18:06 EEST | Updated 10/04/2020 19:02 EEST

Στους 90 οι νεκροί στην Ελλάδα. Τσιόδρας: Οι Ρομά είναι ευάλωτη ομάδα, όχι απειλή

Κατεγράφησαν 56 νέα κρούσματα.

Eurokinissi
.

Στους 90 ανέρχονται πλέον οι νεκροί στην Ελλάδα, μετά από 4 νέους θανάτους μέσα στο τελευταίο 24ωρο, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας. 

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, κατεγράφησαν 56 νέα κρούσματα, με το σύνολο πλέον να ανέρχεται στα 2.011. 77 είναι οι διασωληνωμένοι, με μέσο όρο ηλικίας 67 έτη. 15 ασθενείς έχουν εξέλθει από μονάδες εντατικής θεραπείας, ενώ στα 35.432 ανέρχονται τα κλινικά δείγματα που έχουν ελεγχθεί. 

Αναφερόμενος στους Ρομά, τόνισε πως «δεν είναι απειλή, είναι ευάλωτη ομάδα. Τα επιλεκτικά μέτρα δεν αφορούν αυτούς, αφορούν την διασπορά του ιού.». 

«Δεν υπάρχει χώρος για διακρίσεις, μίσος, φόβο, διχασμό, διαιρέσεις», υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας, o οποίος μετέφερε απόσπασμα από το Συμβούλιο της Ευρώπης που αφορά τους Ρομά επ′ ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας των Ρομά την 8η Απριλίου.

Τέτοια ημέρα, λέει η ανακοίνωση, υπενθυμίζεται στις κυβερνήσεις του κόσμου η ανάγκη να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των πολλών φτωχών και περιθωριοποιημένων Ρομά στην Ευρώπη. Να ενισχυθούν τα μέτρα για καταπολέμηση των διακρίσεων που αντιμετωπίζουν. Φέτος αυτή η έκκληση πρέπει να ακουστεί ακόμη πιο δυνατά, καθώς οι Ρομά σε ολόκληρη την Ευρώπη συγκαταλέγονται στις ομάδες που είναι πιο ευάλωτες στην τρέχουσα πανδημία γιατί ζουν σε υποβαθμισμένες κατοικίες και σε διαχωρισμένους οικισμούς. Άλλα σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν, πρόσθεσε, είναι η απώλεια πηγών καθημερινών εισοδημάτων και η μειωμένη πρόσβαση σε κοινωνικές παροχές

«Οι συμπολίτες μας δεν θα μείνουν μόνοι τους να αντιμετωπίσουν αυτήν την κατάσταση. Θα συνεχίσουν να έχουν όπως έχουν ισότιμη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, όπως και οι υπόλοιπες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού» σημείωσε σχετικά. 

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε να προασπίσουμε την υγεία όλων μας και των Ρομά συμπολιτών μας. Για αυτό βρεθήκαμε σήμερα κοντά τους. Μας αγκάλιασαν πραγματικά κι εμείς αισθανθήκαμε μέλος της κοινότητας τους και δικοί τους άνθρωποι. Το μήνυμά μας ήταν σήμερα να προστατεύσουμε τους ευπαθείς και να περιχαρακώσουμε όσο μπορούμε όσους ήταν θετικοί. Καμιά φορά είναι δύσκολο, μπορεί να δεις επιδημίες σε αυτό τον χώρο και δεν θέλουμε να θρηνήσουμε νεκρούς» είπε χαρακτηριστικά ο κος Τσιόδρας στη ενημέρωσή του και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι θα μας βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια, τους έχω εμπιστοσύνη».

Μέτρα στη Θεσσαλία

Αναφερόμενος στο θέμα του οικισμού της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, τόνισε πως, πέραν της καραντίνας, αναστέλλονται για 14 ημέρες όλες οι λαϊκές αγορές στην ευρύτερη περιφέρεια Θεσσαλίας, απαγορεύεται κάθε μορφή πλανόδιου εμπορίου, ενώ πέραν των δειγματοληπτικών ελέγχων στον οικισμό θα γίνουν έλεγχοι και σε Τύρναβο, Φάρσαλα και Σοφάδες και θα οριστούν διαμεσολαβητές στους δήμους. Επίσης, όπως τόνισε,οριστικοποιήθηκε το πλάνο τροφοδοσίας του οικισμού στη Νέα Σμύρνη, ενώ ενισχύονται οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ, της Πυροσβεστικής και των δομών υγείας της περιφερειακής ενότητας Λάρισας και στεγανοποιείται η δομή μεταναστών στο Κουτσόχερο. 

«Η κατάσταση είναι δύσκολη, το παράδειγμα της Λάρισας δείχνει πόσο εύθραυστη είναι» υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς- ενώ, αναφερόμενος στο κλείσιμο των εκκλησιών, ξεκαθάρισε πως «οι χώροι λατρείας είναι κλειστοί για όλα τα δόγματα και όλες τις λατρείες». 

(με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ)