Απέτυχε το στρατιωτικό πραξικόπημα στη Γκαμπόν: Συνελήφθησαν οι στασιαστές

Ενώ ο πρόεδρος Μπόνγκο αναρρώνει από εγκεφαλικό στο Μαρόκο
Reuters

Απόπειρα πραξικοπήματος από στρατιωτικούς απέτρεψε η κυβέρνηση της Γκαμπόν τη Δευτέρα, συλλαμβάνοντας τους στασιαστές, μερικές ώρες αφού έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το κρατικό ραδιόφωνο, προσπαθώντας να δώσουν τέλος σε 50 χρόνια διακυβέρνησης από την οικογένεια του προέδρου Αλί Μπόνγκο.

Σύμφωνα με το BBC, και οι πέντε στασιαστές αξιωματικοί έχουν συλληφθεί. Ο ένας εξ αυτών τράπηκε σε φυγή και διέφυγε για λίγο τη σύλληψη, ωστόσο εν τέλει βρέθηκε να κρύβεται κάτω από ένα κρεβάτι, σύμφωνα με το Radio France Internationale. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκι Μπερτράντ Μαπανγκού είπε πως οι στρατηγοί, τα στελέχη της αντιπολίτευσης και γενικά όσοι κατονομάστηκαν στην ανακοίνωση των στασιαστών ως πιθανοί υποστηρικτές θα διερευνηθούν.

Στρατιωτικοί στη Γκαμπόν πραγματοποίησαν πραξικόπημα νωρίς το πρωί της Δευτέρας, καταλαμβάνοντας το κρατικό ραδιόφωνο και εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους για τον πρόεδρο Αλί Μπόνγκο, που αναρρώνει από εγκεφαλικό στο Μαρόκο.Έξω από τον σταθμό, πιστοί στην κυβέρνηση στρατιώτες χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για τη διάλυση πλήθους 300 ατόμων που είχε συγκεντρωθεί για να υποστηρίξει την απόπειρα πραξικοπήματος.

Οι στρατιωτικοί υποστήριξαν πως προέβησαν σε αυτή την ενέργεια για την «αποκατάσταση της δημοκρατίας», και ανακοίνωσαν τη δημιουργία ενός «Εθνικού Συμβουλίου Αποκατάστασης», καλώντας τους στρατιώτες να πάρουν το έλεγχο του συστήματος μεταφορών, των αποθεμάτων πυρομαχικών και των αεροδρομίων- καθώς και τους νέους να «πάρουν τη μοίρα τους στα χέρια τους». Στους δρόμους της πρωτεύουσας της Γκαμπόν, Λιμπρεβίλ, εθεάθησαν άρματα μάχης και άλλα στρατιωτικά οχήματα, ενώ ελικόπτερα πετούσαν στον ουρανό.

Ο 59χρονος πρόεδρος Αλί Μπόνγκο είχε αναλάβει την εξουσία το 2009. Αναφέρθηκε πως υπέστη εγκεφαλικό τον Οκτώβριο, και αναρρώνει στο Μαρόκο.

Ο Μπόνγκο είχε προσπαθήσει να δώσει τέλος στη φημολογία για την κατάσταση της υγείας του με πρωτοχρονιάτικο μήνυμα όπου έλεγε πως νιώθει καλά. Οι στρατιωτικοί εξέφρασαν δυσαρέσκεια για το μήνυμα, χαρακτηρίζοντάς το «ελεεινό θέαμα» και «απόπειρα να κρατηθεί στην εξουσία». Συγκεκριμένα, ο υπολοχαγός Κέλι Όντο Ομπιάνγκ (δήλωσε αξιωματικός της Δημοκρατικής Φρουράς) στο μήνυμά του μέσω του ραδιοφώνου, είπε πως η δήλωση του προέδρου «ενίσχυσε τις αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσον ο πρόεδρος είναι ικανός να συνεχίσει τα καθήκοντά του».

Η οικογένεια Μπόνγκο κυβερνά την πετρελαιοπαραγωγό αφρικανική χώρα για περίπου μισό αιώνα. Ο νυν πρόεδρος διαδέχτηκε τον πατέρα του, Ομάρ, που είχε πεθάνει το 2009. Η επανεκλογή του το 2016 χαρακτηρίστηκε από καταγγελίες για νοθεία και βίαιες διαδηλώσεις.

Η Γκαμπόν έχει βιώσει μικρή πολιτική αναταραχή σε σχέση με τις περισσότερες άλλες χώρες της δυτικής Αφρικής, και είχε μόλις τρεις προέδρους από το 1960. Είναι πετρελαιοπαραγωγός χώρα, ωστόσο το 1/3 του πληθυσμού της, των 1,8 εκατ. κατοίκων, ζει υπό συνθήκες φτώχειας, ενώ η ανεργία στους νέους κινείται στο 35%.

(με πληροφορίες από Reuters, BBC)

Δημοφιλή