Τα απίθανα πράγματα που μπορούν να μαρτυρήσουν τα πόδια μας για εμάς

Οπως εάν τα παπούτσια μας έχουν λάθος μέγεθος, εάν διατρέχουμε κίνδυνο για διαβήτη κι ακόμη και το είδος της εργασίας που κάνουμε.
No judgment, only a world of insights.
sstop via Getty Images
No judgment, only a world of insights.

Όλοι ξεκινήσαμε με υπέροχα πόδια. Ας βάλουμε να παίζει απλά το “This Little Piggie” με ένα μωρό και θα δούμε πώς ήταν τα πόδια μας προτού τα πεζοδρόμια της πόλης, τα άβολα παπούτσια και η γυμναστική συνεισφέρουν στη φθορά τους εδώ και χρόνια.

Ενώ πολλοί από εμάς θέλουμε να νιώθουμε καλά με αυτό που επιδεικνύουμε όταν φοράμε σανδάλια, μπορεί να είναι ένα άλμα εμπιστοσύνης να αφαιρέσουμε τα παπούτσια και τις κάλτσες μας παρουσία επαγγελματία, είτε πρόκειται για πεντικιουρίστ είτε για ποδίατρο. Τσεκάρουν τα πόδια μας και κρίνουν. Κι τι, αν μη τι άλλο, μπορούν να πουν για εμάς κοιτάζοντας τα πόδια μας;

«Υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι που ζητούν συγγνώμη για την κατάσταση των ποδιών τους όταν (με) καλούν για ραντεβού», λέει στην HuffPost η μανικιουρίστα Έριν Μπέκετ-Γκλαντ. «Ντρέπονται και με προειδοποιούν ότι φαίνονται απαίσια. Αλλά γι′ αυτό είμαι εδώ — για να τους βοηθήσω να (ξανα)βρούν τα υγιή πόδια τα οποία μπορεί να επιδεικνύουν με σιγουριά τη σαιζόν που ”ευδοκιμούν” τα σανδάλια».

Ακόμα κι αν τα πόδια μας φαίνονται πραγματικά άσχημα, ας έχουμε κατά νου ότι οι επαγγελματίες έχουν δει σχεδόν τα πάντα.

«Πρέπει να ειπωθεί η αλήθεια, υπάρχουν πολλά άσχημα πράγματα που μπορούν να συμβούν στα πόδια μας και δεν πρέπει να ντρεπόμαστε για αυτά καθόλου», λέει ο ποδίατρος Μπραντ Σέφερ, μέλος του καστ της εκπομπής TLC My Feet Are Killing Me. «Όλοι έχουν προβλήματα με τα πόδια τους και τα περισσότερα από αυτά αντιμετωπίζονται εύκολα με την κατάλληλη φροντίδα».

Τι μπορούν να πουν τα πόδια μας για εμάς

«Τα πόδια λένε συχνά μια ιστορία», λέει η Μπέκετ-Γκλαντ. «Μπορώ να καταλάβω πότε κάποιος φοράει παπούτσια πολύ μικρά για εκείνον από τον τρόπο που τα νύχια του χωρίζονται ή τα δάχτυλά του είναι κουλουριασμένα... Μπορώ να καταλάβω πότε έχουν πρηνισμό, ”κυλούν” πολύ τα πόδια τους προς τα μέσα ή χρειάζονται στήριξη στο τόξο, επειδή έχουν τα σημάδια ενός κάλου και το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού αποκλίνει».

Ο ποδίατρος Ρόμπερτ Σπάλντιγκ, συγγραφέας του The Science of Pedicure, είπε ότι «οι υπερ-ενισχυμένοι κάλοι είναι ένα ”δώρο” των μη φυσιολογικών σημείων πίεσης στο πόδι ή στα δάχτυλα των ποδιών».

Ένα από τα πρώτα πράγματα που κάνει είναι να τσεκάρει τα παπούτσια που φοράει ο ασθενής του στο ραντεβού. «Συνδυάζω το πόδι με το παπούτσι, καθώς τα παπούτσια μπορούν να επιδεινώσουν ή να βελτιώσουν σχεδόν το 90% των περισσότερων προβλημάτων στα πόδια και τα δάχτυλα», λέει ο ίδιος.

Μπορεί ακόμη και να δίνουμε κάποιες ενδείξεις για το επάγγελμά μας κατά τη διάρκεια ενός τέτοιου ραντεβού. «Εμείς οι ποδολόγοι έχουμε μια μεγάλη βάση ασθενών μεταξύ των οποίων οι δουλειές (που κάνουν) απαιτούν να είναι όρθιοι για πολύ ώρα, όπως οι υπάλληλοι σε αποθήκες, οι μεταφορείς επιστολών και οι υπάλληλοι εστιατορίων», λέει ο ίδιος. «Θα παρατηρήσω το σχήμα του ποδιού τους, καθώς όσο περισσότερη πίεση ασκείται στο πόδι, τόσο περισσότερο θα ... γίνεται φαρδύ και μακρύ με τον καιρό».

Οι επαγγελματίες μπορεί επίσης να λάβουν μια υπόδειξη για ορισμένες από τις δραστηριότητές μας με βάση τα πόδια μας. «Όταν κάποιος έρχεται με μυκητιασικά προβλήματα, μπορεί να κάνω ερωτήσεις για να αντιληφθώ αν έχει πρόβλημα επειδή περπάτησε στο γυμναστήριό του ξυπόλητος ή επειδή συχνάζει σε κακής ποιότητας ινστιτούτα περιποίησης άκρων», λέει ο ίδιος.

Είναι πιο εύκολο να εντοπίσουμε δρομείς και ορειβάτες λόγω βλάβης στα μεγάλα νύχια των ποδιών τους, λέει η Βανέσα Σάντσεζ ΜαΚούλουχ, nail artist. «Το συνεχές χτύπημα του μεγάλου δακτύλου του ποδιού στο σνίκερ συνήθως δημιουργεί ζημιά στο νύχι που θα φαίνεται μελανιασμένο και πολλές φορές αναγκάζει το νύχι να ”σηκωθεί” από το κρέας».

Άλλοι τύποι παπουτσιών αφήνουν το σημάδι τους επίσης. «Τα άτομα που φορούν συχνά ψηλοτάκουνα θα έχουν πολύ συχνά κότσι και υπερβολικούς κάλους γύρω από τα δάχτυλα των ποδιών», λέει.

Μπορεί να υποδεικνύουν ακόμα ζητήματα υγείας που μπορεί να χρειάζονται γιατρό

«Ένας καταρτισμένος πεντικιουρίστας μπορεί να εντοπίσει πιθανά προβλήματα υγείας, επειδή τόσο τα νύχια των χεριών όσο και των ποδιών μπορεί να είναι ”παράθυρα” στην υγεία ενός ατόμου», λέει ο είπε η ΜαΚούλουχ.

Η Μπέκετ-Γκλαντ λέει ότι παραπέμπει τους πελάτες (της) σε έναν επαγγελματία υγείας εάν παρατηρήσει μια σοβαρή ανωμαλία ή (εντοπίσει) αιτία άλλης ανησυχίας.

Μερικές φορές, οι ανησυχίες για ένα πρόβλημα στα πόδια μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρή διάγνωση, είπε ο Σέφερ. «Εξετάζουμε το δέρμα, τους παλμούς και τα νεύρα για να προσδιορίσουμε τυχόν υποκείμενες παθήσεις», είπε. «Ο διαβήτης είναι ίσως η πιο κοινή διάγνωση που μπορούμε να πραγματοποιήσουμε κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης ποδιών. Άλλες φορές, μπορεί να βρεθεί στα πόδια μελάνωμα».

Το λάθος που κάνουν οι περισσότεροι πριν από ένα ραντεβού

Για την ασφάλειά μας, δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ξυράφι στα πόδια μας μία ή δύο ημέρες πριν από το πεντικιούρ. «Ένα ξυράφι μπορεί να είναι η τέλεια ”πύλη” για μόλυνση», λέει ο Σπάλντιγκ.

Επίσης, δεν χρειάζεται να προετοιμάσουμε τα νύχια των ποδιών μας πριν από το πεντικιούρ.

«Πολλές φορές, οι άνθρωποι γίνονται ανυπόμονοι και κόβουν τα νύχια τους πριν από το ραντεβού τους», λέει η ΜαΚούλουχ. «Έρχονται να με δουν με πολύ κοντά νύχια που είναι δύσκολο να γίνουν όμορφα».

Αντίθετα, ας ακολουθήσουμε τη συμβουλή της Μπέκετ - Γκλάντ για καθαρές και απλές καταστάσεις: «Μακάρι οι άνθρωποι να κάνουν ένα ντους πριν έρθουν για ένα ραντεβού. Θέλω να έρχονται με καθαρά, στεγνά πόδια, χωρίς προσθήκη λοσιόν, επιπλέον κρέμες ή λάδια. Πρέπει να δω τα πόδια στη φυσική τους κατάσταση, ώστε να δω πραγματικά ποια είναι τα προβλήματα».

Πώς να φροντίζουμε τα πόδια μας μεταξύ των ραντεβού

Υπάρχουν βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε στο σπίτι για δείχνουν τα πόδια μας εντάξει. «Κάντε απολέπιση στο πέλμα του ποδιού μία φορά την εβδομάδα με μια λίμα ποδιών ή ένα καλό scrub», λέει η Μπέκετ Γκλαντ. «Οι ελαφρόπετρες είναι πολύ πορώδεις, φιλοξενούν πάρα πολλά βακτήρια και δεν είναι ευεργετικές για τη διαδικασία απολέπισης».

Αλλά ας μην σταματήσουμε εκεί. «Πρέπει να ενυδατώνουμε τα πόδια μας μετά την απολέπιση», λέει η ΜαΚούλουχ. «Αν δεν το κάνουμε, θα διαπιστώσουμε ότι τα πόδια μας θα είναι πιο στεγνά από πριν ξεκινήσουμε».

Επιλέξτε μια πλούσια λοσιόν που προορίζεται για τα πόδια, λένε οι ειδικοί... «Το πέλμα του ποδιού δεν έχει τριχοθυλάκια, επομένως δεν υπάρχουν σμηγματογόνοι αδένες που να βοηθούν στην προστασία του δέρματος από το στέγνωμα. Τα πέλματα έχουν επίσης ένα επιπλέον στρώμα δέρματος που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στο σώμα. Ας επιλέξουμε προϊόντα που έχουν αρκετά μικρή μοριακή δομή ώστε να διεισδύει στο δέρμα του πέλματος του ποδιού».

Σε περίπτωση αμφιβολίας, ας απευθυνθούμε στους επαγγελματίες.

«Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσουμε ένα υπέροχο πεντικιούρ είναι να κάνουμε συχνά πεντικιούρ», λέει η ΜαΚούλουχ. «Οι περισσότεροι από τους πελάτες μου κάνουν πεντικιούρ δύο φορές την εβδομάδα μαζί με το μανικιούρ τους και έχουν όμορφα πόδια. Κάθε δύο εβδομάδες μπορεί να είναι υπερβολική δέσμευση για μερικούς ανθρώπους, επομένως κάθε τέσσερις εβδομάδες είναι μερικές φορές πιο ρεαλιστικό».

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ