Πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει πλήξει την αγορά των νουντλς

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει επηρεάσει τις τιμές στα φτηνά, μέχρι τώρα, ιαπωνικά νουντλς από φαγόπυρο.
Andrew Kelly via Reuters

Οι ιδιοκτήτες μικρών καταστημάτων σκέφτονται να αυξήσουν τις τιμές στα φθηνά νουντλς για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, καθώς οι ανατιμήσεις προϊόντων και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν επηρεάσει τις τιμές στα φτηνά, μέχρι τώρα, ιαπωνικά νουντλς από φαγόπυρο.

Αν και θεωρείται ένα από τα πιο βασικά ιαπωνικά φαγητά - και τρώγεται την παραμονή της Πρωτοχρονιάς για καλή τύχη - ένα μεγάλο μέρος του φαγόπυρου που χρησιμοποιείται για την παρασκευή των νουντλς προέρχεται από τη Ρωσία, τον κορυφαίο παραγωγό φαγόπυρου παγκοσμίως.

Το ρωσικό φαγόπυρο μπορεί ακόμα να εισαχθεί σε άλλες χώρες, αλλά η αστάθεια και τα προβλήματα στις μεταφορές και στη ναυτιλία παρεμποδίζουν και καθυστερούν τις παραδόσεις. Αυτό έχει επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες καταστημάτων με νουντλς, οι οποίοι υποφέρουν ήδη καθώς η παγκόσμια άνοδος των τιμών των εμπορευμάτων, σε συνδυασμό με την πτώση του γιεν στην Ιαπωνία, έχει οδηγήσει σε άνοδο των τιμών.

Η σάλτσα σόγιας, το αλεύρι, τα λαχανικά που χρησιμοποιούνται για γαρνιτούρες τεμπούρα και ακόμη και τα ψάρια που χρησιμοποιούνται για το ζωμό έχουν όλα αυξηθεί σε κόστος.

Η Ιαπωνία το 2020 παρήγαγε μόνο το 42% των αναγκών της σε φαγόπυρο, σύμφωνα με την Ιαπωνική Ένωση Τροφίμων. Το κενό καλύπτεται από τις εισαγωγές, με τη Ρωσία να είναι η τρίτη μεγαλύτερη πηγή φαγόπυρου από το 2018, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας. Το 2021, η Ρωσία ανέβηκε στη δεύτερη θέση, εκτοπίζοντας την Κίνα, και μέχρι τον Φεβρουάριο ήταν το Νο1.

Στη συνέχεια εισέβαλε στην Ουκρανία, ενισχύοντας την άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων, ενώ το γεν της Ιαπωνίας εν τω μεταξύ έπεσε σε χαμηλό 20 ετών. Επιπλέον, οι κυρώσεις στο ρωσικό τραπεζικό σύστημα, που έχουν παγώσει τη Μόσχα από τη διεθνή χρηματοδότηση, έχουν καταστήσει πιο δύσκολο τον διακανονισμό ορισμένων λογαριασμών.

Με τη Ρωσία να παράγει το μισό φαγόπυρο στον κόσμο, τα προβλήματα σημαίνουν ότι η ζήτηση θα μετατοπιστεί στον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό την Κίνα. Αλλά με την Κίνα να μειώνει την παραγωγή φαγόπυρου κάθε χρόνο, οι τιμές είναι πιθανό να αυξηθούν περαιτέρω.

Δημοφιλή