Τα Χριστούγεννα της Ιερουσαλήμ: Πώς η αναγνώρισή της από τις ΗΠΑ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ επηρεάζει τον τουρισμό

Ισχυρά τα μέτρα ασφαλείας από τις ισραηλινές αρχές
Anadolu Agency via Getty Images

Η Ιερουσαλήμ, ως γνωστόν, αποτελεί έναν ιδιαίτερα δημοφιλή τουριστικό προορισμό τις ημέρες των Χριστουγέννων: Προσκυνητές κάνουν ουρά αυτές τις ημέρες μπροστά από τον Πανάγιο Τάφο στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ για να προσκυνήσουν στον τόπο που σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση τάφηκε και εν συνεχεία αναστήθηκε ο Ιησούς. Επισκέπτες από όλον τον κόσμο καταφθάνουν τα Χριστούγεννα στους Αγίους Τόπους. Ωστόσο, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle, φέτος τη σκιά της ρίχνει η απόφαση Τραμπ για αναγνώρισή της ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, η οποία οξύνει τη διαμάχη Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει στις 6 Δεκεμβρίου την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ έριξε νέο λάδι στη φωτιά της διαμάχης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, οι οποίοι διεκδικούν το ανατολικό τμήμα της πόλης -που είχε καταλάβει το 1967 το Ισραήλ- προκειμένου να αποτελέσει πρωτεύουσα ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους. Η κίνηση του Αμερικανού προέδρου προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες, νέα αιματηρά περιστατικά αλλά και διεθνή κριτική. Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς τόνισε στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του ότι εξαιτίας της απόφασης Τραμπ οι Παλαιστίνιοι δεν πρόκειται να κάνουν δεκτό ένα αμερικανικό σχέδιο ειρήνευσης.

Όπως σημειώνει η DW, η κρίση της Ιερουσαλήμ και τα βίαια επεισόδια των τελευταίων ημερών ρίχνουν βαριά σκιά στους εορτασμούς των φετινών Χριστουγέννων στην «Ιερή Πόλη». Τόσο το ισραηλινό όσο και το παλαιστινιακό υπουργείο Τουρισμού τονίζουν τον μεγάλο αριθμό των επισκεπτών τις εορταστικές ημέρες. Ωστόσο, ο Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλα, προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας στη Ιερουσαλήμ αναφέρει ότι αρκετές ομάδες προσκυνητών ματαίωσαν την επίσκεψή τους στους Αγίους Τόπους εξαιτίας των ανησυχητικών εξελίξεων, ενώ έμποροι στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ διαμαρτύρονταν για μειωμένες πωλήσεις τις ημέρες εν όψει των Χριστουγέννων.

Πάντως πολλοί πιστοί δεν αποθαρρύνονται από τα πρόσφατα γεγονότα. Τα ξενοδοχεία στη Βηθλεέμ έχουν απόλυτη πληρότητα παρά την τεταμένη κατάσταση βάσει στοιχείων του παλαιστινιακού υπουργείου Τουρισμού. Σύμφωνα με αυτά, περίπου 2,7 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφθηκαν φέτος τις παλαιστινιακές περιοχές και σχεδόν 1,2 εκατομ. επισκέπτες πέρασαν τουλάχιστον μία νύχτα στη Βηθλεέμ. Η μικρή πόλη στη νότια Δυτική Όχθη κατακλύζεται από χριστιανούς προσκυνητές την περίοδο των Χριστουγέννων.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ισραηλινές αρχές έχουν λάβει ισχυρά μέτρα ασφαλείας : Κάμερες και περιπολίες της αστυνομίας βρίσκονται παντού. Από πλευράς του, την Πέμπτη (21η Δεκεμβρίου) το υπουργείο Τουρισμού του Ισραήλ έδωσε στη δημοσιότητα ορισμένα στοιχεία. Βάσει αυτών το 2017, 3,5 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφθηκαν την περιοχή, περίπου 500.000 επιπλέον σε σύγκριση με το 2016, ενώ για την περίοδο των Χριστουγέννων, η αύξηση των αφίξεων ειδικά στην Ιερουσαλήμ είναι 20%.

Αυτή η εβδομάδα είναι για τον Ομέρ Σάντμι, έναν Ισραηλινό ξεναγό, η πλέον γεμάτη του χρόνου. «Οι τουρίστες φέτος είναι περισσότεροι, αν και η ατμόσφαιρα είναι λίγο τεταμένη. Δεν υπήρξαν ακυρώσεις σε γκρουπ μετά τις ανακοινώσεις του Τραμπ (του Αμερικανού προέδρου), ωστόσο είναι προσεκτικοί και δεν θα δεις τουρίστες να περπατούν μόνοι στην αγορά της Παλιάς Πόλης- στην κυριολεξία κρέμονται από τους ξεναγούς τους, προφανώς κανένας δεν θέλει να πάρει το ρίσκο, μολονότι η πόλη είναι πολύ ήρεμη και δεν υπάρχει εκεί πραγματικός κίνδυνος».

Χριστουγεννιάτικο μήνυμα και «ξενάγηση» από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου

Στο μεταξύ, προτάσεις τοποθεσιών θρησκευτικού ενδιαφέροντος κάνει, με το χριστουγεννιάτικο μήνυμά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, χαρακτηρίζοντας το Ισραήλ παράδεισο για τους χριστιανούς, καθώς, όπως τόνισε, προστατεύονται τα δικαιώματα όλων όσοι προσκυνούν τα μέρη αυτά, ακολουθώντας τα βήματα του Ιησού.

Στη συνέχεια κάνει πρόταση στους Χριστιανούς: «Θα πάρω, του χρόνου τα Χριστούγεννα, εσάς που θα έρθετε στο Ισραήλ, σε μια ξενάγηση. Για την ακρίβεια, θα είμαι ο ξεναγός σας».

Δημοφιλή