Τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμμαχούν κατά Ερντογάν στις εκλογές αλλά το παιχνίδι στην Άγκυρα...δεν παίζεται τίμια

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμμαχούν κατά Ερντογάν στις εκλογές αλλά το παιχνίδι στην Άγκυρα...δεν παίζεται τίμια
Murad Sezer / Reuters

Με την ημερομηνία διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών στην Τουρκία να πλησιάζει (24 Ιουνίου) κόμματα της αντιπολίτευσης, έστω και με καθυστέρηση, φαίνονται έτοιμα να συνεργαστούν ελπίζοντας πως με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουν να περιορίσουν μια εκλογική νίκη του Ταγίπ Ερντογάν.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) που σήμερα είναι στην αξιωματική αντιπολίτευση και τρία ακόμη κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, αναμένεται να υπογράψουν αύριο, Πέμπτη τη σχετική συμφωνία συνεργασίας.

Το CHP συγκεντρώνει σήμερα, βάσει τελευταίων δημοσκοπήσεων περίπου ένα 17% ενώ τα άλλα τρία κόμματα, το Iyi του Μεράλ Ακσενέρ (εθνικιστικό-κεμαλικό), το Saadet και το Δημοκρατικό Κόμμα (DP) έχουν χαμηλά, μονοψήφια ποσοστά που δεν θα τους επιτρέψουν καν την είσοδο στη Βουλή εάν «κατέβουν» μόνα τους στους εκλογές.

Βέβαια, θα πρέπει να υπάρξουν κοσμοϊστορικές εξελίξεις στην Τουρκία για να αναδειχθεί αυτή η συμμαχία σε νικήτρια των εκλογών. Ο πραγματικός στόχος είναι να περάσουν στην τουρκική κοινωνία το μήνυμα ότι υπάρχουν εναλλακτικές στις εκλογές και δεν χρειάζεται να απέχουν ή να ψηφίσουν το AKP του Ερντογάν. Σημειώνεται πως ένα 11% των πολιτών δηλώνει αναποφάσιστο και ένα 16% δηλώνει πως δεν προτίθεται να ψηφίσει.

Το δε ΑΚP του Ερντογάν έχει ανακοινώσει ότι θα συνεργαστεί με τον κυβερνητικό του εταίρο που δεν είναι άλλο από το εθνικιστικό κόμμα του Μπαχτεσελί, MHP. Το ΑΚP και το MHP, πάντως συγκεντρώνουν στις δημοσκοπήσεις χαμηλά ακόμη ποσοστά, δηλαδή περίπου στο 32%. Ωστόσο είναι ακόμη αρκετά νωρίς...

Οι συνεργασίες, οι απειλές και οι εκτιμήσεις

Πάντως σύμφωνα με τούρκους αναλυτές το θέμα των προεκλογικών συνεργασιών των κομμάτων ήταν από τους βασικούς λόγους που ο Ερντογάν και η κυβέρνηση επέλεξαν τις πρόωρες κάλπες.

Όπως έχει εξηγήσει ο καθηγητής κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Μπιλγκί και αρθρογράφος, Αϊχάν Ακτάρ πρόσφατα είχε περάσει από την Βουλή τροποποίηση που επιτρέπει τις συμμαχίες κομμάτων στις εκλογές. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δηλαδή το Ρεπουμπλικανικό, έχει προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο ζητώντας την ακύρωσή του. «Αν πράγματι το Συνταγματικό Δικαστήριο πάρει μια τέτοια απόφαση, τα πράγματα στις προεδρικές εκλογές δεν θα είναι και τόσο εύκολα για το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Θα είναι δυσκολότερο να κερδίσει τις εκλογές χωρίς συμμαχία. Στην περίπτωση που δεν θα μπορεί να έχει τη συμμαχία με το κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος μπορεί να καταστεί αδύνατη η εκλογή Ερντογάν. Κατά την άποψή μου και ένας από τους σημαντικούς λόγους που μπορεί να κρύβεται πίσω από την απόφαση αιφνιδιαστικών εκλογών είναι να οδηγηθούμε ταχύτατα σε αυτές και να καταστεί άνευ ουσίας μια απόφαση που θα πάρει το Συνταγματικό Δικαστήριο», εξηγεί ο Ακτάρ.

Τώρα βέβαια το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα αναγκάζεται να καταφύγει και αυτό σε συμμαχίες παρά την προσφυγή του, αφού σε αυτή την εκλογική μάχη δεν φαίνεται να υπάρχουν κανόνες. Φτάνει μόνο να δούμε την πρόσφατη καταγγελία από πλευράς των κομμάτων αντιπολίτευσης πως ο πρώην πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ δέχθηκε μια επίσκεψη από τον Αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου και τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας για να τον...πείσουν να μη θέσει υποψηφιότητα για το ανώτατο κρατικό αξίωμα.

«Πρόκειται ξεκάθαρα για πραξικοπηματική ενέργεια, για μια προσπάθεια να σχεδιαστούν οι πολιτικές εξελίξεις από τα χέρια του στρατού. Με αυτή την επίσκεψη, το πολιτικό πραξικόπημα της 20ής Ιουλίου φόρεσε (στρατιωτική) στολή», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος ο Μπουλέντ Τεζτζάν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε την Τρίτη.

Δημοφιλή