ΔΙΕΘΝΕΣ
06/07/2019 08:08 EEST

Τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος ψηφίζουν για νέο αρχηγό - Ποιος θα διαδεχθεί τη Μέι;

Μπόρις Τζόνσον ή Τζέρεμι Χαντ για πρωθυπουργός;

Getty Images

Σήμερα, Σάββατο αρχίζει η διαδικασία ψηφοφορίας των περίπου 160.000 μελών του Συντηρητικού κόμματος, που καλούνται να επιλέξουν τον επόμενο αρχηγό των Τόρις. Και ερώτημα είναι: Μπόρις Τζόνσον ή Τζέρεμι Χαντ.

Η διαδικασία θα διαρκέσει μέχρι και την 21η Ιουλίου και στις 22 Ιουλίου θα γίνει η καταμέτρηση των ψήφων. Την επομένη θα ανακοινωθεί ο νικητής ο οποίος θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει ένα ποσοστό άνω του 50% επί των ψήφων. 

Σύμφωνα με πανεπιστημιακή έρευνα που παρουσιάστηκε πριν λίγες μέρες και εστιάζει στα βασικά χαρακτηριστικά των μελών που μετέχουν στα έξι μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα της χώρας, σχεδόν τα τρία τέταρτα των μελών των Συντηρητικών είναι άντρες (71%), και σχεδόν εννέα στους δέκα (το 86%) ανήκουν στην μεσαία τάξη, ενώ το 97% είναι λευκοί Βρετανοί ή λευκοί άλλης εθνικότητας. Το 44% είναι ηλικίας άνω των 65 ετών (σε σύγκριση με το 30% των άλλων μεγάλων κομμάτων), και ένα σημαντικό ποσοστό άνω των 75 ετών. Γεωγραφικά το 12% ζει στο Λονδίνο και το 42% στον υπόλοιπο νότο. Σχεδόν τα μισά μέλη δεν έχουν κατ′ ιδίαν συναντήσεις με κάποιο στέλεχος του κόμματος επί ένα χρόνο, ενώ την τελευταία χρονιά περίπου το 83% επικοινωνούσε συχνά ή περιστασιακά με το κόμμα μέσω email.

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από τον δημόσιο φορέα του Συμβουλίου Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (ESRC) και υλοποιήθηκε από τους καθηγητές Πολιτικής, Τιμ Μπέιλ, στο πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, Πολ Γουέμπ, στο πανεπιστήμιο του Σάσεξ, και της διδάκτορα της Σχολής Πολιτικών και Διεθνών Σχέσεων του πανεπιστημίου Queen Mary, Μόνικα Πολέτι. Στόχος της έρευνας ήταν η απεικόνιση της σύνθεσης των κομμάτων από τα μέλη τους, συγκεντρώνοντας ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα από την πλευρά των ίδιων των μελών όσο και από τα κόμματα στα οποία ανήκουν.

Σε ότι αφορά την περίοδο που απομένει μέχρι το τέλος της διαδικασίας ανάδειξης του επόμενου επικεφαλής των Τόρις και πρωθυπουργού, θα πραγματοποιηθούν άλλες εφτά προεκλογικές καμπάνιες, με μεγαλύτερη προσοχή να δίνεται στο ερχόμενο Σαββατοκύριακο, οπότε ξεκινά η ψηφοφορία.

Η ομάδα προεκλογικής εκστρατείας του Μπόρις Τζόνσον περιμένει μία άνετη νίκη του υποψήφιου με μία διαφορά τουλάχιστον 10 ποσοστιαίων μονάδων, αφού το φαβορί αυτής της αναμέτρησης βρίσκεται κατά πολύ μπροστά από τον αντίπαλό του στις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις για την προτίμηση των μελών στους δύο υποψηφίους. Μάλιστα, λέγεται ότι με εξασφαλισμένη τη νίκη του Τζόνσον, ήδη έχουν ξεκινήσει η διεργασίες επιλογής προσώπων που θα απαρτίσουν την ομάδα του με τα κορυφαία στελέχη, μεταξύ των οποίων ο σημερινός υπουργός Εσωτερικών, Σάζιντ Τζάβιντ και ο υπουργός Περιβάλλοντος, Μάικλ Γκοβ, αν και όχι απαραίτητα στις ίδιες θέσεις.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ) 

Sponsored Post