ΔΙΕΘΝΕΣ
12/03/2020 07:19 EET | Updated 12/03/2020 10:32 EET

Τα μοιραία λάθη που οδήγησαν στην διάδοση του κορονοϊού παγκοσμίως

Δυστυχώς, τώρα μας φέρνουν αντιμέτωπους με μια τεράστια απειλή.

TAO EDGE via Getty Images

Αυτή την εβδομάδα ο κορονοϊός άρχισε να εξαπλώνεται γρήγορα έξω από την Κίνα, προκαλώντας τεράστια ζημιά στις αγορές με τον ίδιο να αποτελεί μια παγκόσμια απειλή.    

Περισσότεροι από 119.000 άνθρωποι έχουν μολυνθεί σε τουλάχιστον 100 χώρες και 4.200 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την ασθένεια, κυρίως στην Κίνα. Οι ειδικοί λένε ότι είμαστε στο χείλος μιας πανδημίας. 

Διάφορες εταιρείες, κυβερνήσεις και υγειονομικές αρχές έχουν θεσπίσει εκτεταμένα μέτρα για να σταματήσουν τη διάδοση του ιού, όπως απαγορεύσεις για ταξίδια, καραντίνα και ακυρώσεις. 

Ωστόσο τα περισσότερα μέτρα βασίζονται απλά στην ακολουθία αυστηρών πρωτοκόλλων. Καλώς ή κακώς πολλές φορές αυτό δεν ήταν δυνατό με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε τώρα αντιμέτωποι με μια τεράστια απειλή. 

Aleksandr Zubkov via Getty Images

Η λίστα με όλα τα πράγματα που έγιναν λάθος στον περιορισμό του ιού. 

1. Όλα ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του 2019 με τους επιστήμονες να μην συνειδητοποιούν την έκταση που θα έπαιρνε ο ιός. Εκείνη την περίοδο η κυβέρνηση της Κίνας αρνούνταν συνεχώς τις φήμες για την έξαρση ενός νέου ιού και μάλιστα τιμώρησαν τον γιατρό που προσπάθησε να μιλήσει για αυτόν. 

2. Αργότερα ο γιατρός, Λι Γουενλιάνγκ, πέθανε νοσώντας ο ίδιος από τον κορονοϊό. 

3. Ο εφησυχασμός ήταν ο μεγαλύτερο πρόβλημα. Η κυβέρνηση στην Γουχάν άργησε να καταλάβει την σοβαρότητα της κατάστασης. Μέχρι η πόλη να μπει σε καραντίνα, υπήρχαν ήδη αναφορές για κρούσματα αλλού. 

4. Ένα από τα πιο ξεκάθαρα λάθη ήταν η μεγάλη γιορτή που έγινε στην Γουχάν στις 18 Ιανουαρίου με κόσμο να επισκέπτεται συγγενείς και φίλους και να μοιράζονται φαγητό από σπίτι σε σπίτι. 

5. Λάθη έγιναν και σε άλλα μέρη του κόσμου. Στο Ηνωμένο Βασίλειο ένας καθηγητής μαθηματικών που έμενε στην Γουχάν και επέστρεψε σπίτι δήλωσε πως δεν υπήρχε κανένας έλεγχος και οι αξιωματούχοι του είπαν πως δεν χρειάζεται να ανησυχεί εκτός και αν παρατηρήσει συμπτώματα. 

d3sign via Getty Images

6. Το χειρότερο κρούσμα στην Γουχάν ήταν το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess όπου όλο και περισσότεροι άνθρωποι άρχισαν να αρρωσταίνουν. 

7. Κάποια στιγμή άφησαν ελεύθερους τους ανθρώπους στο κρουαζιερόπλοιο και τουλάχιστον 23 από αυτούς δεν ελέγχθηκαν σωστά για τον κορονοϊό - με αποτέλεσμα μια απογοητευτική απολογία από την Ιαπωνία. 

8. Ένα άλλο τραγικό λάθος που έγινε ήταν η επιστροφή Βρετανών που βρίσκονταν στο κουαζιερόπλοιο πίσω στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ όλοι είχαν μολυνθεί από τον ιό. 

9. Λάθη έγιναν και στα τεστ δοκιμής στις ΗΠΑ. Μια γυναίκα που βρισκόταν σε καραντίνα στο Σαν Ντιέγκο μετά την επιστροφή της από την Γουχάν, την άφησαν ελεύθερη - αν και είχε τα συμπτώματα του ιού. 

10. Ακόμη, σε ένα νοσοκομείο στις ΗΠΑ για αρκετές μέρες αγνοούσαν ασθενή, που όπως αποδείχτηκε αργότερα, ήταν ο λόγος που εξαπλώθηκε ο ιός σε όλο το έθνος.

Powerofflowers via Getty Images

11. Σύντομα διαπιστώθηκε επίσης πως ορισμένα τεστ δοκιμών για τον κορονοϊό δεν λειτουργούσαν καθόλου. 

12. Στη Νότια Κορέα, μια αμφιλεγόμενη εκκλησία προχώρησε σε μια μαζική γαμήλια τελετή στις 20 Φεβρουαρίου παρά τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων. 

13. Εν τω μεταξύ, η διάδοση του κορονοϊού στην Ευρώπη κλιμακώθηκε όταν η Ιταλία ανέφερε ραγδαία αύξηση στα κρούσματα. 

14. Μεγάλο μερίδιο ευθύνης δόθηκε και σε νοσοκομείο στην περιοχή της Λομβαρδίας, όπου άφησαν ασθενή να περιπλανιέται στους χώρους για 36 ολόκληρες ώρες. 

15. Πίσω στις ΗΠΑ, ένας ασθενής στο Τέξας, βγήκε από την καραντίνα επειδή «πληροί όλα τα κριτήρια για να βγει από αυτήν», αλλά βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό. 

d3sign via Getty Images

16. Ένας εργαζόμενος σε νοσοκομείο του Νιου Χάμσαϊρ, ο πρώτος στην πολιτεία που βγήκε θετικός στον κορονοϊό, του ζητήθηκε να απομονωθεί στο σπίτι του, αλλά αυτός πήγε σε μια γιορτή στο κολέγιο του Ντάρτμουθ στις 28 Φεβρουαρίου. 

17. Ομοίως, ο πατέρας και η αδελφή μιας γυναίκας από το Μισσούρι - που είχε μόλις επιστρέψει από την Ιταλία στις 2 Μαρτίου και αισθανόταν άρρωστη - πήγαν μαζί της να παρακολούθησαν χορό σε σχολείο της περιοχής. Τώρα η γυναίκα είναι η πρώτη που βρέθηκε θετική για το COVID-19.

18. Στη βόρεια Ιταλία, τα σχέδια της κυβέρνησης για απομόνωση 16 εκατομμυρίων ανθρώπων διέρρευσαν νωρίς από μια εθνική εφημερίδα με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να «εγκαταλείψουν» την περιοχή πριν τη λήψη των μέτρων. 

Πηγή: businessinsider