ΔΙΕΘΝΕΣ
10/08/2018 18:48 EEST | Updated 10/08/2018 19:16 EEST

Τα ναζιστικά σύμβολα θα επιτρέπονται πλέον στα video games στη Γερμανία

Srdjan Zivulovic / Reuters

Τα ναζιστικά σύμβολα πλέον μπορούν να εμφανίζονται σε βιντεοπαιχνίδια στη Γερμανία, θέτοντας ποικίλα ερωτήματα για το αν πρέπει να επιτρέπονται ή όχι. Όσοι πάντως τάσσονται υπέρ της χρήσης τους, κάνουν λόγο για ένα καθεστώς λογοκρισίας που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Σε παιχνίδια όπως το Wolfenstein, οι Γερμανοί άλλαζαν το όνομα του Χίτλερ, αφαιρούσαν το μουστάκι του και αντικαθιστούσαν τις σβάστικες με άλλα σχήματα. Με τις νέες ρυθμίσεις, τα ναζιστικά σύμβολα θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιούνται με καλλιτεχνικό τρόπο.

Η χρήση απαγορευμένων συμβόλων μέχρι σήμερα εμπόδιζε ένα βιντεοπαιχνίδι από το να χαρακτηριστεί κατάλληλο για συγκεκριμένες ηλικίες με αποτέλεσμα να απαγορεύεται τελικά η πώληση στα καταστήματα. Η απαγόρευση ωστόσο εξτρεμιστικών συμβόλων εξακολουθεί να ισχύει, οι κανόνες όμως που θα σχετίζονται με τα βιντεοπαιχνίδια θα εφαρμόζονται όπως στις ταινίες.

Πότε και πώς προέκυψε η απαγόρευση των ναζιστικών συμβόλων

Υπενθυμίζεται ότι η απαγόρευση ναζιστικών συμβόλων στα παιχνίδια ξεκίνησε τη δεκαετία του ’90. Μια πρόσφατη διαμάχη που ξέσπασε με αφορμή το θέμα αφορούσε το blockbuster «Wolfenstein II: The New Colossus», το οποίο  εξελίσσεται σε μια διαφορετική ιστορική συγκυρία κατά την οποία η ναζιστική Γερμανία κέρδισε τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο και ο Χίτλερ είναι ακόμα ζωντανός.

Στη γερμανική έκδοση αντικατέστησαν την σβάστικα με το λογότυπο του παιχνιδιού ή άλλα μη προσβλητικά σύμβολα. Στις πιο πολλές χώρες, όταν ο Χίτλερ εμφανίζεται σε μια σκηνή, τον υποδέχονται ως Φύρερ- αλλά στη Γερμανία, αναφέρεται ως «καγκελάριος», ενώ το αναγνωρίσιμο μουστάκι του έχει  εξαφανιστεί.

Οι εν λόγω αλλαγές ήταν απαραίτητες ώστε να διατεθεί το παιχνίδι στη γερμανική αγορά. Το Wolfenstein βέβαια δεν ήταν το μόνο παιχνίδι το οποίο αντιμετώπισε προβλήματα λόγω λογοκρισίας. Ανάλογη ήταν και η τύχη του «South Park: The Stick of Truth» που περιέχει Ναζί ζόμπι χαρακτήρες. Στο συγκεκριμένο επέλεξαν να καλύπτουν τα σύμβολα με κακοσχεδιασμένα μαύρα κουτάκια, μένοντας πιστοί στους ισχύοντες κανόνες αλλά ταυτόχρονα χλευάζοντάς τους.