Τα περιοριστικά μέτρα που ίσχυαν έως 27/4, παρατείνονται έως 4/5

Ανακοινώσεις από τον Στέλιο Πέτσα – Τι είπε για την Σύνοδο Κορυφής και τη θέση της Ελλάδας.

Μέχρι τις 4 Μαίου παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα, ενώ το σχέδιο σταδιακής μετάβασης στην κανονικότητα θα ανακοινωθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις αρχές της επόμενης εβδομάδας –πιθανότατα τη Δευτέρα 28/4. Πρόθεση δηλαδή της κυβέρνησης είναι από τις 5 Μαίου να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την επαναφορά στην κανονικότητα, αρχής γενομένης από την άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις. Η όλη διαδικασία θα χωριστεί σε 3 ή 4 φάσεις, μελετώντας ταυτόχρονα τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Η εξέλιξη αυτή ανακοινώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Ο Στέλιος Πέτσας τόνισε για μία ακόμα φορά ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει σταδιακά και στοχευμένα. Όπως είπε, τα σκληρά μέτρα που έλαβε νωρίς η κυβέρνηση είχαν αποτέλεσμα, κάτι που φαίνεται από τη μετάδοση του κορονοϊού στην Ελλάδα η οποία –σύμφωνα με γραφήματα που επέδειξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος- είναι σε πολύ καλύτερο επίπεδο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, θα συνεχιστεί η προσπάθεια προστασίας για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού όπως οι ηλικιωμένοι, ενώ για την επόμενη μέρα κυρίαρχο ρόλο θα παίξει η χρήση της μάσκας. Όπως εξήγησε, για το τι ακριβώς θα ισχύσει σχετικά με τη χρήση της, η κυβέρνηση περιμένει την οριστική εισήγηση των ειδικών.

Άγνωστο παραμένει ακόμη πως θα γίνει η επαναλειτουργία των σχολείων και ποιες θα είναι οι εκπαιδευτικές βαθμίδες που θα λειτουργήσουν νωρίτερα, καθώς και για αυτό το θέμα αναμένεται η τελική πρόταση της επιτροπής που το εξετάζει.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε και για την κατάργηση της τηλεκατάρτισης που ανακοινώθηκε χθες ως απαραίτητη προϋπόθεση για να τα λάβουν την ενίσχυση των 600 ευρώ οι επιστήμονες αλλά και για τον Γιάννη Βρούτση. Η απάντηση που έδωσε ήταν ότι διορθώθηκε μία αστοχία και ξεκαθάρισε ότι ο Υπουργός Εργασίας απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού.

Η θέση της Ελλάδας στην σημερινή Σύνοδο Κορυφής

Ο Στέλιος Πέτσας ξεκίνησε την ενημέρωση του από την Σύνοδο Κορυφής και την στόχευση της ελληνικής πλευράς. Όπως ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η ελληνική θέση συνοψίζεται στη φράση: «τα κοινά προβλήματα απαιτούν κοινές λύσεις». Στόχος λοιπόν της Ελλάδας είναι να συμφωνηθεί ένα κοινό χρηματοδοτικό εργαλείο, όπως για παράδειγμα ένα ευρωομόλογο, ενώ ξεκάθαρα η ελληνική πλευρά τάσσεται κατά των δανείων και υπέρ των επιδοτήσεων που μπορούν να βοηθήσουν τα κράτη μέλη στην αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιμείνει στους εξής βασικούς άξονες:

- Πρώτον, σε μια ευρωπαϊκή οικονομία με υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, ξέρουμε τι δεν χρειαζόμαστε. Δεν χρειαζόμαστε νέα δάνεια, αλλά επιχορηγήσεις (Grants no Loans).

- Δεύτερον, η ενιαία αγορά έχει οικοδομηθεί εδώ και δεκαετίες πάνω στις τέσσερις βασικές ελευθερίες: της ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων, των αγαθών, των υπηρεσιών και των κεφαλαίων. Η πανδημία του κορονοϊού επέβαλε προσωρινά, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, μέτρα παρέκκλισης από το πλαίσιο αυτό. Η επιστροφή στην κανονικότητα, όμως, προϋποθέτει προσεκτικά βήματα που διατρέχουν και τις τέσσερις αυτές ελευθερίες που είναι απαραίτητες και για την επανεκκίνηση της οικονομίας σε όλα τα κράτη μέλη. Δεν μπορεί για παράδειγμα, να πωλούνται μόνο υπολογιστές, αυτοκίνητα ή ρούχα, αλλά να μην λαμβάνονται ισορροπημένα μέτρα για την εξομάλυνση των μεταφορών, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για τις μετακινήσεις των ανθρώπων εντός της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς.

Δημοφιλή