Τα ρεκόρ που έσπασε ο τυφώνας Άιντα

Κατά την διάρκεια του βίαιου ταξιδιού της από τον Κόλπο του Μεξικού έως τη Νέα Αγγλία, η Άιντα έσπασε αρκετά ρεκόρ.

Η Άιντα χτύπησε τις ακτές της Λουιζιάνα, στις 29 Αυγούστου, ως τυφώνας Κατηγορίας 4 κι ήταν μία από τις ισχυρότερες καταιγίδες που αντιμετώπισε ποτέ η Αμερικανική πολιτεία.

Οταν όμως κινήθηκε βορειοανατολικά, εκατοντάδες μίλια από τις ακτές της Λουιζιάνα, η καταιγίδα έσπασε ρεκόρ βροχόπτωσης, πλημμύρισε ποτάμια σε ιστορικά επίπεδα και προκάλεσε σίφουνες στο Νιού Τζέρσεϊ και την Πενσυλβάνια. Χωρίς αμφιβολία, η κλιματική αλλαγή πολλαπλασίασε τις δραματικές συνέπειες της καταιγίδας, με πολλούς τρόπους.

Η καταστροφή που προκάλεσε η Άιντα στην βορειοανατολική πλευρά των ΗΠΑ, ”υπογραμμίζει το γεγονός ότι το όνομα και η κατηγορία μίας καταιγίδας, δεν έχουν απαραίτητα σχέση με την δύναμή της” έγραψε στο Twitter ο Μάρσαλ Σέπαρντ, επiκεφαλής του προγράμματος ατμοσφαιρικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια και πρώην πρόεδρος της Αμερικανικής Μετεωρολογικής Κοινότητας.

Κατά την διάρκεια του βίαιου ταξιδιού της από τον Κόλπο του Μεξικού έως τη Νέα Αγγλία, η Άιντα έσπασε αρκετά ρεκόρ και παρά λίγο να σπάσει αρκετά άλλα.

Τερατώδης καταιγίδα

Η Άιντα ισοβάθμισε με τον περσινό τυφώνα Λώρα και τον Last Island του 1856, στην θέση του ισχυρότερου που έχει χτυπήσει ποτέ την Λουιζιάνα. Οταν χτύπησε τον νότο της Ν. Ορλεάνης, ως τυφώνας Κατηγορίας 4, η ταχύτητα των ανέμων έφτανε τα 241,4 χιλιόμετρα την ώρα.

Σύμφωνα με τη NASA, ήταν ο πέμπτος ισχυρότερος τυφώνας που χτύπησε ποτέ την ενδοχώρα των ΗΠΑ.

Ριπές - ρεκόρ

Οταν χτύπησε την Λουιζιάνα, οι ριπές του αέρα έπιασαν ταχύτητα 277 χιλιομέτρων την ώρα - μεταξύ των χειρότερων που έχουν ποτέ καταγραφεί στις ΗΠΑ.

Η πρώτη κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω πλημμυρών στην ιστορία της Ν. Υόρκης

Μέχρι την Άιντα, η Ν. Υόρκη δεν είχε σημάνει ποτέ αυτόν τον βαθμό συναγερμού - τον ανώτερο για περιπτώσεις πλημμυρών από ακραία καιρικά φαινόμενα.

″Είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου” έγραφε το μήνυμα που έλαβαν οι κάτοικοι της πολιτείας. ”Αναζητήστε έδαφος με ύψος τώρα!”

Αυτού του είδους η κατάσταση έκτακτης ανάγκης συμβαίνει ”πολύ σπάνιες περιπτώσεις, με εξαιρετικά ισχυρές βροχοπτώσεις, που απειλούν σοβαρά με ανθρώπινα θύματα και καταστροφικές ζημιές” σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ.

Ακραία ρεκόρ βροχόπτωσης

Σε κάποια σημεία της Νοτιοανατολικής πλευράς των ΗΠΑ, καταγράφηκαν βροχοπτώσεις ύψους 10 εκατοστών, σε διάστημα 48 ωρών.

Την 1η Σεπτεμβρίου, στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϊ, καταγράφηκε η χειρότερη βροχόπτωση όλων των εποχών, με ύψος 21 εκατοστών, σπάζοντας το ρεκόρ του 1977 - 17 εκατοστά.

Στο Σέντραλ Παρκ του Μανχάταν, την 1η Σεπτεμβρίου, οι βροχοπτώσεις έφτασαν τα 8 εκατοστά ύψος, σπάζοντας το ρεκόρ της Τροπικής Καταιγίδας Χένρι, έντεκα μέρες νωρίτερα.

Μπρόνξ, 1η Σεπτεμβρίου.
Μπρόνξ, 1η Σεπτεμβρίου.
David Dee Delgado via Getty Images

Πλημμυρισμένα ποτάμια

Οι πιο μεγάλες πλημμύρες συμβαίνουν στην κεντρική Πενσιλβάνια, όπου έχασαν την ζωή τους τουλάχιστον τρεις άνθρωποι.

Το ύψος του νερού στον ποταμό Σκουίλκιλ της Φιλαδέλφεια, έφτασε τα 53,6 εκατοστά, σπάζοντας το ρεκόρ του 1869.

Ο πλημμυρισμένος ποταμός Schuylkill.
Ο πλημμυρισμένος ποταμός Schuylkill.
via Associated Press

Δημοφιλή