Στο έλεος του τυφώνα Άιντα - Eνας νεκρός και χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα η Νέα Ορλεάνη

Ο αριθμός των νεκρών ήταν πιθανό να αυξηθεί, δήλωσε ο κυβερνήτης της πολιτείας Τζον Μπελ Έντουαρντ.
|
via Associated Press

Όλη η Νέα Ορλεάνη είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα όπως δήλωσε η τοπική εταιρεία ενέργειας και τουλάχιστον ένα άτομο έχασε τη ζωή του καθώς συνεχίζει να πλήττεται από τον Άιντα.

Ο αριθμός των νεκρών ήταν πιθανό να αυξηθεί, δήλωσε ο κυβερνήτης της πολιτείας Τζον Μπελ Έντουαρντς στο MSNBC και δημοσίευσε στο Twitter ότι η πολιτεία έχει αναπτύξει 1.600 άτομα για την έρευνα και τη διάσωση πολιτών.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έδωσε εντολή για ομοσπονδιακή βοήθεια για να ενισχυθούν οι προσπάθειες ανάκαμψης.

Σύμφωνα με την Energy Louisiana ο τυφώνας είχε ήδη προκαλέσει ”καταστροφικές ζημιές” που έπληξαν την ηλεκτροδότηση σε ολόκληρη την πόλη ενώ πλέον ηλεκτρική ενέργεια είναι διαθέσιμη στη Νέα Ορλεάνη μόνο με τη χρήση γεννητριών.

«Η ένταση του τυφώνα έχει προκαλέσει καταστροφικές ζημιές στο πέρασμά της συμπεριλαμβανομένων προβλημάτων σε ό,τι αφορά το φορτίο στη μετάδοση και την παραγωγή ενέργειας», έγραψε η Entergy Louisiana στο Twitter. «Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να μάθουμε περισσότερα και να διορθώσουμε το πρόβλημα».

Η Άιντα ”χτύπησε” την ακτογραμμή της Λουιζιάνα ως τυφώνας κατηγορίας 4, με ανέμους 150 μίλια / ώρα γεγονός που τον καθιστά τον τον πέμπτο ισχυρότερο τυφώνα που έπληξε ποτέ τις ηπειρωτικές ΗΠΑ.

Αποδυναμώθηκε στη συνέχεια και χαρακτηρίστηκε ως καταιγίδα κατηγορίας 3 φτάνοντας στη Νέα Ορλεάνη ενώ πλέον το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων (NHC), της αμερικανικής εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας, υποβάθμισε την Άιντα στην Κατηγορία 2 της πεντάβαθμης κατηγορίας Σαφίρ-Σίμσον, προειδοποιώντας όμως πως συνεχίζει να φέρνει ισχυρούς ανέμους και ενδέχεται να προκαλέσει ξαφνικές πλημμύρες σε τομείς της νοτιοανατολικής Λουιζιάνας.

Σύμφωνα με το NHC, η Άιντα βρισκόταν πριν λίγες ώρες 65 χλμ. δυτικά-νοτιοδυτικά της Νέας Ορλεάνης, με ανέμους ως και 165 χιλιομέτρων ανά ώρα.

Αναμένεται να εξασθενίσει μέσα στο επόμενο 24ωρο, αλλά θα παραμείνει τυφώνας για αρκετές ημέρες ακόμη. Θα κινηθεί προς την ενδοχώρα, σύμφωνα με την πρόβλεψη της υπηρεσίας.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κήρυξε τη Λουιζιάνα σε κατάσταση καταστροφής, προκειμένου να διευκολυνθεί η αποδέσμευση ομοσπονδιακών χρηματικών και άλλων πόρων για να βοηθηθεί η πολιτεία.

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στη Λουιζιάνα. Οι αρχές ανέφεραν ότι ο άνδρας σκοτώθηκε όταν ένα δέντρο έπεσε στο σπίτι του, νότια του Μπατόν Ρουζ.

Πηγές: HuffPost US, Reuters

via Associated Press
via Associated Press
via Associated Press
via Associated Press
via Associated Press
Πήγαινε στην αρχική σελίδα