Τα τατουάζ συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, προειδοποιούν οι επιστήμονες

Η μελέτη διαπίστωσε πως τα άτομα με τατουάζ είχαν 21% υψηλότερο κίνδυνο λεμφώματος.
Enes Evren via Getty Images

Τα τατουάζ να έχουν γίνει μόδα τις τελευταίες δεκαετίες και έχουν συνδεθεί με την προσωπική έκφραση και ταυτότητα. Όμως, μέχρι σήμερα δεν γνωρίζαμε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που μπορούν να έχουν στην υγεία.

Το μελάνι που χρησιμοποιείται και τα επικίνδυνα χημικά που το αποτελούν, έχει τραβήξει την προσοχή στην Ευρώπη τα τελευταία δέκα χρόνια. Παράλληλα, έρευνες έχουν ήδη δείξει πως το μελάνι που εγχέεται στο δέρμα δεν μένει εκεί.

Το σώμα μας αντιλαμβάνεται το μελάνι των τατουάζ σαν κάτι ξένο, που πρέπει να αφαιρεθεί. Το τατουάζ προκαλεί μια ανοσολογική απόκριση του οργανισμού, που έχει σαν αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος των σωματιδίων μελανιού, να καταλήγει στους λεμφαδένες. Όμως μέχρι σήμερα, δε γνωρίζαμε πως επηρεάζει την υγεία το μελάνι που αποτίθεται στο λεμφικό σύστημα.

Για να συνδέσουν τις κουκίδες, επιστήμονες του Πανεπιστημίου Lund της Σουηδίας, πραγματοποίησαν μια μεγάλη μελέτη, ώστε να απαντήσουν αν τα τατουάζ μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο κακοήθους λεμφώματος. Πρόκειται για μια σπάνια μορφή καρκίνου, που επηρεάζει τα λευκά αιμοσφαίρια (λεμφοκύτταρα). Η μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό eClinicalMedicine.

Με έναν πληθυσμό όπου πάνω από ένας στους πέντε έχει τατουάζ, η Σουηδία είναι μια από τις χώρες με τα περισσότερα τατουάζ στον κόσμο

Η Σουηδία έχει μακρά παράδοση στην τήρηση μητρώων πληθυσμού. Για παράδειγμα, το Εθνικό Μητρώο Καρκίνου περιλαμβάνει όσους έχουν διαγνωστεί με καρκίνο. Παράλληλα, η Σουηδία έχει άνω του 20% πληθυσμού, να έχει κάνει τατουάζ, κάνοντάς την μια από τις χώρες με τα περισσότερα τατουάζ στον κόσμο.

Η μελέτη μάλιστα, περιλάμβανε όλους όσους είχαν διαγνωστεί με λέμφωμα στην Σουηδία και ήταν σε ηλικία 20 με 60 χρονών, μεταξύ του 2007 και του 2017. Για κάθε ένα άτομο με λέμφωμα, εντοπίστηκαν τρία τυχαία άτομα του ίδιου φύλου και ηλικίας, χωρίς λέμφωμα. (σαν ομάδα ελέγχου για σύγκριση).

Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με διάφορους παράγοντες του τρόπου ζωής και όσοι είχαν τατουάζ ρωτήθηκαν για το μέγεθος του τατουάζ, την ηλικία τους στο πρώτο τατουάζ και τα χρώματα του τατουάζ. Η μελέτη περιελάβανε 5.591 άτομα (1.398 περιπτώσεις και 4.193 από την ομάδα ελέγχου).

Η μελέτη διαπίστωσε πως τα άτομα με τατουάζ είχαν 21% υψηλότερο κίνδυνο λεμφώματος, σε σχέση με άτομα χωρίς τατουάζ. Λήφθηκαν υπόψη και παράγοντες όπως το κάπνισμα και το μορφωτικό επίπεδο.

Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι το λέμφωμα είναι μια πολύ σπάνια ασθένεια και ότι η αύξηση του κινδύνου σχετίζεται με έναν πολύ χαμηλό αρχικό κίνδυνο. Σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας και Πρόνοιας, 22 στα 100.000 άτομα στην ηλικιακή ομάδα 20 έως 60 ετών διαγνώστηκαν με λέμφωμα στη Σουηδία το 2022.

Το μέγεθος δεν έχει σημασία

Το μέγεθος δεν φαίνεται να έχει κάποια σημασία. Αυτό που έχει σημασία όμως είναι ο χρόνος που οι συμμετέχοντες είχαν τα τατουάζ τους. Ο κίνδυνος φαίνεται πως είναι υψηλότερος για άτομα που έχουν κάνει τα τατουάζ εντός δύο ετών και για τα παλαιότερα τατουάζ, προ δεκαετίας.

Για πιο ασφαλή συμπεράσματα, θα πρέπει να γίνουν παραπάνω έρευνες.
Αυτό που λέει η έρευνα είναι πως υπάρχει όντως κάποιος κίνδυνος για την υγεία μας, που όσοι θέλουν να κάνουν τατουάζ, θα πρέπει να γνωρίζουν. Μάλιστα, τα άτομα με τατουάζ θα πρέπει να αναζητήσουν ιατρική φροντίδα, αν εμφανίσουν συμπτώματα.

Αδιαφορούσαμε για τα πλάσματα που πυροδότησαν την έκρηξη της ζωής στη Γη
Τα τατουάζ είναι στην ανθρωπότητα από την αρχή της ύπαρξης της. Όμως τώρα που είναι πιο διαδεδομένα από πότε, θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να είναι απολύτως ασφαλή για την υγεία.

Η ομάδα πίσω από την μελέτη έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για νέες μελέτες γύρω από άλλες μορφές καρκίνου του δέρματος, τη νόσο θυροειδούς και την σαρκοείδωση.

Δημοφιλή