Τα τρόφιμα του σούπερ μάρκετ που οδηγούν σε πρόωρο θάνατο

Τι καταγράφουν δυο επιστημονικές μελέτες.
Kritchanut via Getty Images

Tα άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένων τροφίμων - από δημητριακά και έτοιμα γεύματα μέχρι μάφινς και παγωτά - έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο και να πεθάνουν πρόωρα, σύμφωνα με δύο μεγάλες μελέτες.

Τα ευρήματα, από διαφορετικές ομάδες στη Γαλλία και την Ισπανία καταγράφουν στοιχεία ότι τα τρόφιμα που παρασκευάζονται σε εργοστάσια με βιομηχανικά συστατικά μπορεί να συμβάλλον στην εμφάνιση ιατρικών προβλημάτων ιατρικές όπως καρκίνο, παχυσαρκία και υψηλή αρτηριακή πίεση.

Στη γαλλική μελέτη NutriSanté, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Παρισιού συγκέντρωσαν πληροφορίες για τη διατροφή και την υγεία περισσότερων από 105.000 ανθρώπους. Σε περισσότερα από πέντε χρόνια παρακολούθησης, όσοι κατανάλωναν «υπερ-επεξεργασμένα» φαγητά κινδύνευαν περισσότερο από εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή και άλλα καρδιαγγειακά προβλήματα. Όταν η ποσότητα των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων στη διατροφή αυξήθηκε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, ο κίνδυνος των ασθενειών αυξήθηκε κατά 12%.

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Βρετανικό Ιατρικό Περιοδικό , τα αποτελέσματα είναι πιο συντηρητικά (και αισιόδοξα). Δεν αποδεικνύει ότι οι υψηλά επεξεργασμένες τροφές προσβάλλουν τόσο γρήγορα τον οργανισμό. Ούτε τα ποσοστά εμφάνισης ασθενειών είναι μεγάλα, ακόμα και για τους μανιώδεις καταναλωτές τέτοιου είδους προϊόντων.

Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι 277 κρούσματα καρδιαγγειακής νόσου προκύπτουν κάθε χρόνο σε 100.000 καταναλωτές υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, έναντι 242 περιπτώσεων στον ίδιο αριθμό καταναλωτών των άλλον τροφών.

Ωστόσο, η Ματίλντ Τουβιέ, μέλος της γαλλικής επιστημονικής ομάδας δήλωσε ότι υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για την επικινδυνότητα των συγκεκριμένων τροφίμων και το υπουργείο υγείας θα πρέπει να ενημερώνει τους πολίτες για την κατανάλωσή τους.

Τα εξαιρετικά μεταποιημένα τρόφιμα συνήθως παρασκευάζονται από βιομηχανικά συστατικά, αναμειγνύοντας άμυλα, ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά με πρόσθετα όπως συντηρητικά, συνδετικά υλικά, γλυκαντικά, αρωματικές ουσίες και ”αισθητηριακούς βελτιωτές”. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα τρόφιμα είναι τόσο δημοφιλή που αποτελούν το ήμισυ της καθημερινής τους διατροφής , περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη.

Πηγή: Guardian

Δημοφιλή