Ταχύρρυθμες διαδικασίες για την αγορά F-16 ζητά από τις ΗΠΑ η Τουρκία

Η Άγκυρα αναμένει «χειροπιαστά βήματα».
Anadolu Agency via Getty Images

Η Τουρκία επιθυμεί να δει «χειροπιαστά» και γρήγορα βήματα από τις ΗΠΑ ως προς το θέμα της αγοράς νέων μαχητικών F-16 και κιτ αναβάθμισης υπαρχόντων αεροσκαφών του τύπου που διαθέτει ήδη, σύμφωνα με δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, στον απόηχο των πρόσφατων εξελίξεων ως προς το νομοσχέδιο των ΗΠΑ για την άμυνα.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Φινλανδό ομόλογό του, Άντι Καϊκόνεν, στην Άγκυρα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, είπε την Πέμπτη πως «με βάση αυτές τις θετικές προσεγγίσεις, αναμένουμε τώρα θετικά και χειροπιαστά βήματα από τις ΗΠΑ. Θέλουμε αυτή η δουλειά και οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν, με θετικό και ταχύ τρόπο».

Η Άγκυρα ζήτησε 40 νέα μαχητικά και κιτ εκσυγχρονισμού για άλλα 79 τον Οκτώβριο του 2021, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας 6 δισ. δολαρίων, ωστόσο, αν και η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστηρίζει, υπάρχουν αντιδράσεις στο Κογκρέσο. Πρόσφατα έγινε γνωστό πως αφαιρέθηκαν από το κείμενο του οι περιορισμοί στην πώληση, περιλαμβανομένης της μη χρήσης των μαχητικών για παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου και πιστοποίησης από την κυβέρνηση Μπάιντεν πως η πώληση θα ήταν προς το εθνικό συμφέρον, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Από πλευράς του ο προεδρικός εκπρόσωπος Ιμπραήμ Καλίν είπε στον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, σε τηλεφωνική τους συνομιλία, πως η Τουρκία «αναμένει την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης από το Κογκρέσο...χωρίς όρους».

Με πληροφορίες από Hurriyet Daily News, Anadolu

Πήγαινε στην αρχική σελίδα