ΔΙΕΘΝΕΣ
13/02/2019 10:44 EET

Ταϊλάνδη: Αντιμέτωπο με την πολιτική του επιβίωση το κόμμα που έθεσε υποψήφια την αδερφή του βασιλιά

Η βασιλική οικογένεια πρέπει να είναι πολιτικά ουδέτερη, σύμφωνα με το σύνταγμα της χώρας.

Associated Press

Το ταϊλανδικό πολιτικό κόμμα Raksa Chart που έκανε το πρωτοφανές και τελικά ανεπιτυχές βήμα να θέσει μέλος της βασιλικής οικογένειας ως υποψήφιο για πρωθυπουργό, αγωνίζεται για την πολιτική του επιβίωση, ενώ η ίδια η πριγκίπισσα που ενεπλάκη φαίνεται στενοχωρημένη από τις επιπτώσεις.

Συγκεκριμένα, η αδελφή του βασιλιά της Ταϊλάνδης δηλώνει «λυπημένη» για την προσφορά της να είναι η επόμενος πρωθυπουργός της χώρας, καθώς η σκέψη αυτή έχει δημιουργήσει «ταραχές που δεν έπρεπε να υπάρχουν αυτή την εποχή».

Η πριγκίπισσα Ubolratana αποκλείστηκε από την εκλογική επιτροπή της χώρας τη Δευτέρα, η οποία προτείνει και τη διάλυση του εν λόγω κόμματος Raksa Chart  που συμμαχεί με τον λαϊκιστή πρώην πρωθυπουργό Thaksin Shinawatra που απομακρύνθηκε το 2005 με στρατιωτικό πραξικόπημα.

Η άνευ προηγουμένου υποψηφιότητά της έσπασε την παράδοση της βασιλικής οικογένειας της Ταϊλάνδης που απείχε δημοσίως από την πολιτική.

Ο βασιλιάς Vajiralongkorn χαρακτήρισε την απόφασή της να κατεβεί υποψήφια στις εκλογές της 24ης Μαρτίου εντελώς «ακατάλληλη».

Agence-France Presse

Η πριγκίπισσα έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: ”Είμαι λυπημένη που η ειλικρινής πρόθεσή μου να δουλέψω για τη χώρα και για εμάς τους πολίτες της Ταϊλάνδης δημιούργησε ένα πρόβλημα που δεν θα έπρεπε να υπάρχει».

Την περασμένη εβδομάδα, η εκλογική επιτροπή της Ταϊλάνδης δήλωσε ότι απέκλεισε την πριγκίπισσα Ubolratana επειδή ”κάθε μέλος της βασιλικής οικογένειας εμπίπτει στην εφαρμογή του ίδιου κανόνα που απαιτεί από τον μονάρχη να είναι υπεράνω πολιτικής και πολιτικά ουδέτερος».

Η αρχηγός του κόμματος Preechaphol Pongpanit δήλωσε ότι έκανε τα πάντα «ειλικρινά, με καλές προθέσεις» αλλά πρόσθεσε πως «πάνω από μας είναι η Αυτού Μεγαλειότητα και η μοναρχία, είμαστε έτοιμοι να διερευνήσουμε»

Οι γενικές εκλογές του Μαρτίου θα είναι οι πρώτες από τότε που ο πρωθυπουργός Prayuth Chan-ocha ανέλαβε την εξουσία με στρατιωτικό πραξικόπημα το 2014, ανατρέποντας τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση.

(Με πληροφορίες από Associated Press, BBC