Ταϊβάν: Από «τέλειο οχυρό» κατά του κορονοϊού σε κατάσταση συναγερμού

Περίπου το 91% του συνολικού ιικού φορτίου της χώρας από την αρχή της πανδημίας έχει καταγραφεί τις τελευταίες τέσσερις ημέρες.
NurPhoto via Getty Images

Η Ταϊβάν επί 253 ημέρες δεν είχε καταγράψει κανένα τοπικό κρούσμα κορονοϊού, αλλά τώρα ο αριθμός των μολύνσεων αυξάνεται απότομα.

Ενα επιδεινούμενο ξέσπασμα διασποράς στο νησιωτικό κράτος έχει θέσει σε κατάσταση συναγερμού τις αρχές, που διερωτώνται πώς ο ιός διαπέρασε το «τέλειο οχυρό» της και αν μπορεί γρήγορα να επιστρέψει σε μια ζωή μηδενικής Covid.

Το 2020, η νησιωτική πολιτεία των 24 εκατομμυρίων ανθρώπων τα πήγε εξαιρετικά: λιγότερα από 1.000 κρούσματα συνολικά, περίπου το 90% από αυτά εντοπίστηκαν στις πρόσφατες αφίξεις, μηδενικές διαρροές μολύνσεων από καραντίνα, μόλις 12 θάνατοι και 253 συνεχόμενες ημέρες χωρίς καμία εγχώρια μετάδοση του ιού.

Την περασμένη Παρασκευή, οι αριθμοί θορύβησαν όταν οι υγειονομικές αρχές ανέφεραν 29 τοπικά κρούσματα, ακολουθούμενα από 180 το Σάββατο, 206 την Κυριακή και 333 χθες, Δευτέρα. Τα περισσότερα βρίσκονται στο βορρά, με μεγάλες εστίες μετάδοσης στην πόλη της Ταϊπέι και στη Νέας Ταϊπέι, όπου τα σημεία διεξαγωγής τεστ έχουν αναφέρει ποσοστά θετικότητας 10%. Περίπου το 91% του συνολικού ιικού φορτίου της Ταϊβάν από την αρχή της πανδημίας έχει σημειωθεί τις τελευταίες τέσσερις ημέρες.

Το ξέσπασμα ξεκίνησε στα τέλη Απριλίου και συνδέθηκε με τα πληρώματα πτήσεων από τον εθνικό αερομεταφορέα, την China Airlines, και το ξενοδοχείο Novotel του αεροδρομίου Taoyuan, το οποίο φιλοξένησε τόσο τα πληρώματα που είχαν μπει σε καραντίνα όσο και τους λάτρεις πτήσεων της Ταϊβάν που είχαν κάνει κράτηση ως μέρος μιας προώθησης του εσωτερικού τουρισμού. Τόσο στην αεροπορική εταιρεία όσο και στο ξενοδοχείο έχουν επιβληθεί πρόστιμα.

NurPhoto via Getty Images

Οι πρώτες μολύνσεις εντοπίστηκαν σε δύο πιλότους στις 20 Απριλίου. Δέκα ημέρες αργότερα, το Κέντρο Διοίκησης Επιδημίας (CECC) ανακοίνωσε έρευνα σχετικά με τον «πιθανό κίνδυνο μετάδοσης» μεταξύ του προσωπικού που είχε μπει σε καραντίνα στο Novotel τις προηγούμενες δύο εβδομάδες.

Τα κρούσματα αυτά επιβεβαίωσαν τους φόβους σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να χαλαρώνει σταθερά τον απαιτούμενο χρόνο καραντίνας για τα πληρώματα πτήσεων, κατεβάζοντας τον σε μόλις τρεις ημέρες στα μέσα Απριλίου.

Μέχρι τη στιγμή της έρευνας, πολλά μέλη του πληρώματος είχαν κάνει check out από το ξενοδοχείο και μερικά από αυτά βρέθηκαν αργότερα να έχουν επισκεφτεί δημόσιους χώρους ενώ ήταν μολυσμένα, παραβιάζοντας τους κανόνες.

Μέχρι τις αρχές Μαΐου, 18 υπάλληλοι αεροπορικών εταιρειών και του ξενοδοχείου καθώς και 11 μέλη των οικογενειών αυτών είχαν βρεθεί θετικά στον ιό και σύντομα εμφανίστηκαν κρούσματα σε διάφορες περιοχές χωρίς γνωστή σύνδεση με το αεροδρόμιο ή το ξενοδοχείο. Μέχρι τη Δευτέρα, υπήρξαν κρούσματα σε εννέα πόλεις ή κομητείες - όλα, σύμφωνα με πληροφορίες, από την ίδια παραλλαγή του ιού που πρωτοεμφανίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο (βρετανική μετάλλαξη).

Οι εθνικές και τοπικές αρχές ανακοίνωσαν άμεσα περιορισμούς στα όρια για συγκεντρώσεις ατόμων, κλείσιμο ορισμένων επιχειρήσεων, δημόσιων χώρων και σχολείων, μειωμένες ιατρικές υπηρεσίες για μη Covid περιστατικά και αυστηρότερους περιορισμούς στα σύνορα. Οι κάτοικοι καλούνται να αυξήσουν τα μέτρα υγιεινής και να αποφύγουν τα ταξίδια. Αλλά τα μέτρα διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή ενώ ακόμη και οι αυστηρότεροι κανόνες, όπως αυτοί στην Ταϊπέι και τη Νέα Ταϊπέι, δεν πλησιάζουν σε ένα αυστηρό lockdown.

NurPhoto via Getty Images

Ο υπουργός Υγείας της Ταϊβάν, Τσεν Σιχ-Τσουνγκ, παραδέχθηκε την πρόθεσή του να επιτρέψει στις επιχειρήσεις - συμπεριλαμβανομένης της εστίασης σε εσωτερικούς χώρους - να συνεχίσουν να λειτουργούν, λέγοντας: «Το πνεύμα του τρίτου επιπέδου είναι να μειώσει τους κινδύνους εξάπλωσης κορονοϊού, να μειώσει το μέγεθος οποιασδήποτε συνάθροισης».

Ο Χασάν Βάλι, αναπληρωτής καθηγητής δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο La Trobe της Μελβούρνης, λέει ότι μετά από 16 μήνες, δεν αποδείχτηκε ακόμα ακριβώς τι λειτούργησε ως προς τα lockdown, αλλά τα μικρά αυστηρά lockdown θα μπορούσαν να είναι πολύ αποτελεσματικά επειδή «εξασφαλίζουν λίγο χρόνο χωρίς τα πράγματα να χειροτερεύουν, όσο αξιολογείται μια κατάσταση».

Ο Βάλι τονίζει ότι η Ταϊβάν αποτέλεσε «χρυσό πρότυπο» στην αρχή και πως η μεγάλη υπακοή της κοινωνίας στα μη υποχρεωτικά αιτήματα των αρχών για παραμονή στο σπίτι ήταν ένα τεράστιο πλεονέκτημα.

«Είναι ουσιαστικά ένα lockdown χωρίς να το επιβάλλει κανείς», εξηγεί. «Η απάντηση πιθανότατα θα αποκαλυφθεί τις επόμενες επτά ημέρες», καταλήγει.

Πηγή: Guardian

Δημοφιλή