ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
03/04/2021 13:03 EEST | Updated 03/04/2021 13:20 EEST

Τη δημιουργία κυβερνητικού πάρκου στον Υμηττό ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής και εξοικονόμηση πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Maximou
Mitsotakis

Το παλιό εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ στην περιοχή του Υμηττού, θα μετατραπεί σε κυβερνητικό πάρκο- με τον πρωθυπουργό να προτείνει την ονομασία «Ανδρέας Λεντάκης» - όπου θα μεταφερθούν 9 υπουργεία από το κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Υγείας, Τουρισμού, Πολιτισμού, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ θα μεταφερθούν και άλλες υπηρεσίες και οργανισμοί.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, η αναμόρφωση και η αξιοποίηση του χώρου που φιλοξενούσε το παλιό εργοστάσιο ΠΥΡΚΑΛ, θα αποτελέσει έναν «πνεύμονα» πρασίνου για την ευρύτερη περιοχή απελευθερώνοντας κοινόχρηστους χώρους για τους πολίτες, καθώς θα δημιουργηθεί ένα πάρκο 80 στρεμμάτων. Εκτός όμως από το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, θα υπάρξουν και οικονομικά οφέλη με την εξοικονόμηση πάνω από 1 δισ. ευρώ σε βάθος χρόνου, βάσει των μισθωμάτων που πληρώνει σήμερα το Δημόσιο σε 7 έως 8 χρόνια. 

Ελληνική Δημοκρατία
Παρουσίαση Πάρκο «Αντρέας Λεντάκης»

«Μας δίνεται η δυνατότητα να αποδώσουμε 120 στρέμματα, 80 στρέμματα σε πάρκο, 40 στρέμματα σε κοινόχρηστους χώρους στους πολίτες της Δάφνης και του Υμηττού», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, «βρισκόμαστε τρία χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, πολύ κοντά σε σταθμό Μετρό. Η δυνατότητα του χώρου αυτού να φιλοξενήσει 9 Υπουργεία θα οδηγήσει νομοτελειακά και στην οικονομική αναβάθμιση της περιοχής. Ταυτόχρονα, θα απελευθερωθούν πολλά ακίνητα στο κέντρο της πόλης, τα οποία θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν για άλλους σκοπούς.»

Ελληνική Δημοκρατία
Παρουσίαση Πάρκο «Αντρέας Λεντάκης»

Σήμερα το Δημόσιο μισθώνει συνολικά 141 κτίρια για τη στέγαση Υπουργείων και όπως επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το ετήσιο λειτουργικό κόστος και τα μισθώματα των Υπουργείων και υπηρεσιών που θα μετακινηθούν στο νέο πάρκο υπερβαίνει τα 33 εκατομμύρια ευρώ. «Δεδομένης της εξοικονόμησης πόρων από τη μεταφορά κρατικών υπηρεσιών, τα άμεσα και έμμεσα έσοδα από τα έργα και την εκμετάλλευση ακινήτων του Δημοσίου που θα απελευθερωθούν, η ανάπτυξη του πάρκου υπολογίζεται ότι θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για τα δημόσια ταμεία σε ορίζοντα 30 ετών», εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Το έργο αναμένεται να παραδοθεί σε περίπου πέντε χρόνια και η μετεγκατάσταση των κρατικών υπηρεσιών προβλέπεται να γίνει την περίοδο 2025 - 2026. Η επένδυση θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ και εκτιμάται πως θα ανέλθει στα 250 εκατομμύρια ευρώ.

 

Ελληνική Δημοκρατία
Παρουσίαση Πάρκο «Αντρέας Λεντάκης»

Η μετεγκατάσταση προβλέπεται ότι θα οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και των εκπομπών ρύπων κατά 60 έως 70%, καθώς οι νέες εγκαταστάσεις θα είναι βιοκλιματικές.

Την παρουσίαση του έργου έκανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης και παρόντες στην εκδήλωση ήταν οι επικεφαλής των εννέα Υπουργείων που θα μεταφερθούν στο νέο πάρκο.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ακόμα ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιος για Θέματα Ιδιωτικών Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, και ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής.

Ο Δήμαρχος της πόλης Τάσος Μπινίσκος τόνισε πως πρόκειται για «ένα έργο που θα αναβαθμίσει την καθημερινότητα των πολιτών μας» καθώς στη θέση των εγκαταλελειμμένων εγκαταστάσεων θα δημιουργηθούν χώροι άθλησης και αναψυχής, ενώ και οι υπόλοιποι ομιλητές, αναφέρθηκαν τόσο στα οφέλη της απόδοσης του τεράστιου συγκροτήματος στους πολίτες, όσο και στις οικονομίες κλίμακος στη λειτουργία του κράτους και στη μείωση κατανάλωσης ενέργειας και εκπομπών ρύπων που θα επιτευχθούν από τη μετεγκατάσταση των 9 Υπουργείων.