ΠΟΛΙΤΙΚΗ
17/04/2018 07:51 EEST | Updated 17/04/2018 14:45 EEST

Το διπλό μήνυμα Τσίπρα από το Καστελόριζο για έξοδο από τα Μνημόνια και τα εθνικά θέματα

Prime Minister/Twitter

Από το Καστελόριζο ο Γιώργος Παπανδρέου είχε ανακοινώσει την ένταξη της χώρας στο πρώτο μνημόνιο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έστειλε σήμερα το δικό του μήνυμα. Αφορμή ήταν τα εγκαίνια μονάδων αφαλάτωσης σημείωσε στην ομιλία του, αλλά βασικός αποδέκτης του μηνύματος ήταν Τουρκία, χωρίς ωστόσο να παραλείψει να αναφερθεί στην πορεία της ελληνικής οικονομίας και την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.

«Έτσι λοιπόν και σήμερα, οκτώ χρόνια από τη μέρα που ο ελληνικός λαός άκουγε τα κακά μαντάτα των μνημονίων, φτάνουμε στις μέρες που πλέον αφήνουμε τα δύσκολα πίσω μας (...) βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την οριστική και αμετάκλητη έξοδο, καθαρή όπως ο καθαρός ουρανός του Καστελορίζου, από την εποχή της επιθετικής λιτότητας και της ασφυκτικής επιτροπείας που κόστισε πολύ».

Όπως τόνισε η χώρα βρίσκεται στην τελική ευθεία για καθαρή έξοδο από την επιτροπεία και τα προγράμματα ενώ πρόσθεσε πως πλέον η Ελλάδα μπορεί να σχεδιάζει το νέο ταξίδι της με πυξίδα τις ανάγκες των νέων ανθρώπων.

«Μετά από χίλια κύματα, η Ελλάδα βρίσκει ξανά λιμάνι» είπε ακόμη ο πρωθπουργός από το Καστελόριζο. «Απάγγειο και ασφαλές -συμπλήρωσε- ώστε να ξεκινήσουμε πλέον ένα νέο ταξίδι με πυξίδα τις ανάγκες και τα όνειρα αυτού του λαού».

Τόνισε δε πως αν και βρίσκεται «πολλά μίλια μακριά από την πρωτεύουσα, όμως εδώ είναι που χτυπά δυνατά η καρδιά της πατρίδας μας».

Και αναφερόμενος στην Τουρκία υπογράμμισε πως δεν μας συμπεριφέρεται πάντα όπως αρμόζει στους καλούς γείτονες σημειώνοντας: «Ορισμένες φορές οι πολιτικές ηγεσίες δεν ακολουθούν τα πιστεύω των ανθρώπων. Πολλές φορές βρισκόμαστε σε ταραγμένες περιόδους και αδικαιολόγητες συμπεριφορές αλλά και επιθετική στάση από την πλευρά των γειτόνων».

«Θέλω από αυτόν εδώ τον ιστορικό τόπο να περάσω ένα μήνυμα, μήνυμα συνεργασίας και ειρηνικής συνύπαρξης αλλά και μήνυμα αποφασιστικότητας. Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν αλλά δεν φοβάται και κανέναν. Μπορεί να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Δεν διαπραγματευόμαστε, δεν παζαρεύουμε σπιθαμή γης».

Ειδική αναφορά έκανε και στον εκλιπόντα σμηναγό Γιώργο Μπαλταδώρο. «Είχαμε την ατυχία να χάσουμε έναν από τους καλύτερούς μας πιλότους», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι ο εκλιπών είναι στο Πάνθεον των Ηρώων μας, που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος. Χαρακτήρισε δε ένδειξη καλής θέλησης, το τηλεφώνημα που δέχθηκε από τον Τούρκο ομόλογό του, κινήσεις που, όπως είπε, πρέπει να έχουν συνέχεια ενώ ζήτησε να μην γίνονται προκλητικές δηλώσεις και παρεμβάσεις.

Τον πρωθυπουργό, ο οποίος συνοδευόταν από τον υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή, καθώς και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλος Πολάκης υποδέχθηκαν οι κάτοικοι του νησιού, με επικεφαλής το δήμαρχο Γιώργο Σαμσάκο, και ο υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός.

 

Εκεί, ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Αχλαδιώτης αναφέρθηκε στα προβλήματα του νησιού ενώ χαρακτήρισε τιμή για τον τόπο, την επίσκεψη του πρωθυπουργού.

Απαντώντας ο κ. Τσίπρας δήλωσε: «Δεν ήρθα να κάνω διάγγελμα εδώ, ήρθα να εγκαινιάσω έργο -μονάδα αφαλάτωσης, αν και είναι καλός ο χώρος για διαγγέλματα».