Τη μεγαλύτερη μείωση της δεκαετίας είδε το 2022 η περιουσία των πιο πλούσιων ανθρώπων του κόσμου

Μόνο οι πλούσιοι στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Λατινική Αμερική είδαν τις περιουσίες τους να αυξάνονται, χάρη στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
Yuichiro Chino via Getty Images

Μέσα στο 2022, η αξία της περιουσίας των πιο πλούσιων ανθρώπων γνώρισε τη μεγαλύτερη μείωση εδώ και δέκα χρόνια, εξαιτίας της πτώσης των χρηματιστηρίων, σύμφωνα με διεθνή έρευνα που πραγματοποίησε το Capgemini.

Την περασμένη χρονιά, ο αριθμός των πλουσίων – οι οποίοι βάσει των κριτηρίων της Capgemini είναι όσοι διαθέτουν ρευστότητα άνω του 1 εκατομμυρίου ― μειώθηκε κατά 3,3%, στα 21,7 εκατομμύρια.

Παράλληλα μειώθηκε και η αξία της συνολικής περιουσίας τους, η οποία το 2022 εκτιμήθηκε στα 83 τρισεκατομμύρια, μείωση κατά 3,6% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις του στον πλανήτη, σε συνδυασμό με την αύξηση του πληθωρισμού και την άνοδος των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών έκαναν το 2022 πολύ δύσκολο από οικονομική άποψη. Εξάλλου μείωση σημείωσαν πέρυσι και οι δείκτες των παγκόσμιων χρηματιστηρίων.

Κάποιοι από τους πιο πλούσιους ανθρώπους στον κόσμο είδαν την περιουσία τους να αυξάνεται με μικρότερους ρυθμούς πέρυσι. Ανάμεσά τους και ο πιο πλούσιος άνθρωπος παγκοσμίως, ο ιδιοκτήτης της LVMH Μπερνάρ Αρνό, αλλά και ο ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ.

Στη Βόρεια Αμερική παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη μείωση της αξίας των περιουσιών των πλουσίων (-7,4%) ενώ ακολούθησε η Ευρώπη (-3,2%) και η περιοχή Ασίας- Ειρηνικού (-2,7%).

Αντιθέτως οι πλούσιοι στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Λατινική Αμερική είδαν τις περιουσίες τους να αυξάνονται χάρη στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, ΑFP

Δημοφιλή