Team building ή αλλιώς… “πετάει η ομάδα”!

Δείτε παρακάτω κάποια tips που μπορεί να σας βοηθήσουν.
Αυτή η δημοσίευση αναρτήθηκε στην κλειστή πλέον Πλατφόρμα Αρθρογράφου Huffpost. Οι συνεργάτες αρθρογράφοι έχουν τον έλεγχο της δουλειάς τους και αναρτούσαν δημοσιεύσεις ελεύθερα στον ιστότοπό μας. Εάν θεωρείτε πως πρέπει να επισημάνετε αυτήν την καταχώριση ως καταχρηστική, στείλτε μας ένα e-mail.

Στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν χωράνε μεγάλα εγώ. Εάν θέλετε πραγματικά να αναπτύξετε την επιχείρησή σας με τον ρυθμό που θέλετε και να τη δείτε μία μέρα εκεί που τη φαντάζεστε, αυτό που θα πρέπει να κάνετε αμέσως, αν δεν το έχετε ήδη πράξει, είναι να αντικαταστήσετε το “εγώ” με το “εμείς”.

Η μαγική λέξη είναι “ομάδα”. Η ομάδα είναι πάνω από όλα! Και όχι αυτή με τα ερυθρόλευκα, πράσινα, κιτρινόμαυρα ή ασπρόμαυρα. Μιλάμε για την ομάδα όλων των ανθρώπων στη μικρομεσαία επιχείρηση, από εσάς που εκτελείτε χρέη “προέδρου/προπονητή” μέχρι τον πιο φρέσκο υπάλληλο που ήρθε στην εταιρεία πριν μία εβδομάδα.

Ομάδα σημαίνει ασφάλεια

Από τις μακρινές ημέρες των προγόνων μας, όταν η μόνη άμυνα των μαλακών και άοπλων δίποδων απέναντι στο λιοντάρι και την τίγρη ήταν η ευφυΐα και η ομαδική δράση, ομάδα σημαίνει ασφάλεια. Εάν το σκεφθείτε καλά, θα διαπιστώσετε ότι όλοι μας ήδη ανήκουμε σε ομάδες και υποομάδες.

Η οικογένειά μας είναι μια ομάδα (η πρωτογενής κοινωνική μας ομάδα). Όμως, και η ιδιαίτερη σχέση που μπορεί να έχουμε με τον γιο μας όταν πηγαίνουμε να παίξουμε μπάλα, δημιουργεί μία υποομάδα μέσα στην ομάδα. Και φυσικά, όταν πηγαίνουμε στο γήπεδο, γινόμαστε για λίγες ώρες μέλη μιας μεγαλύτερης ομάδας που βλέπει στο χορτάρι μια άλλη ομάδα. Η έννοια της ομάδας είναι βαθιά χαραγμένη στο ανθρώπινο DNA!

Ομάδα σημαίνει παραγωγικότητα

Δώστε ένα έργο σε ένα άτομο και θα το πάρετε την Παρασκευή. “Σπάστε” το στα μέλη της ομάδας και θα το έχετε την Τετάρτη. Το ένα χέρι δεν νίβει μόνο το άλλο, αλλά το ωθεί στο να παράγει περισσότερο. Όταν οι άνθρωποι σας δουλεύουν ομαδικά, παρακινούν ο ένας τον άλλον, ακόμη και ασυναίσθητα.

Προσοχή όμως, υπάρχει μία παγίδα στην ομαδική δουλειά: Δώστε σαφείς και κατανοητές κατευθύνσεις στο τι κάνει ο καθένας! Αλλιώς, υπάρχει κίνδυνος η ομάδα να πέσει σε ένα “loop”, όπου ο Α περιμένει ένα έργο να ολοκληρωθεί από τον Β, ενώ ο Β περιμένει το ίδιο έργο να ολοκληρωθεί από τον Γ.

Ομάδα σημαίνει αλληλοσυμπλήρωση

Όταν οι άνθρωποί σας είναι ή αισθάνονται μόνοι τους, περιχαρακώνονται και προσπαθούν να ολοκληρώσουν ένα έργο, αποκλειστικά με τις δικές τους δυνάμεις. Φοβούνται ή ντρέπονται να ρωτήσουν τον διπλανό τους ή εσάς, πώς και τι θα έπρεπε να κάνουν για να γίνει η δουλειά καλύτερα.

Αυτό όμως είναι λάθος και μπορεί να “σκάψει” την επιχείρησή σας από μέσα. Αντίθετα όταν έχετε αντικαταστήσει το “εγώ” με το “εμείς”, οι άνθρωποί σας θα το θεωρήσουν φυσιολογικό να ρωτήσουν, να συσκεφτούν και εντέλει να λύσουν ένα πρόβλημα μαζί με κάποιο συνάδελφο. Ακριβώς, όπως θα έκαναν σύσκεψη στο τραπέζι της κουζίνας με την οικογένεια για κάποιο πρόβλημα στο σπίτι!

Πώς θα γίνουν ομάδα;

Δεν χρειάζεται να είστε προπονητής επιπέδου… Γκουαρντιόλα για να κάνετε τους ανθρώπους σας ομάδα! Δείτε παρακάτω κάποια tips που μπορεί να σας βοηθήσουν:

  • Χρησιμοποιήστε την αντωνυμία “εμείς” (και όχι το «εγώ»). (communication tip)

  • Χρησιμοποιήστε όσο περισσότερο μπορείτε τη λέξη “ομάδα”. (communication tip)

  • Πηγαίνετε τους ανθρώπους σας σε ένα escape room – θα γίνουν ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης! (team building tip)

  • Πηγαίνετε ένα Σάββατο όλοι μαζί για paintball. (team building tip)

  • Ένας επαγγελματίας business coach μπορεί να βοηθήσει. (outsourcing tip)

  • Δημιουργήστε τη δικιά σας κουλτούρα στην επιχείρηση και “μυήστε” κάθε νέο στέλεχος σε αυτή από την πρώτη μέρα. (business model tip)

  • Και το σημαντικότερο από όλα: δώστε το παράδειγμα. Εάν εσείς δεν πιστέψετε στη δύναμη της ομάδας, κανείς από τους ανθρώπους σας δεν θα το κάνει. Εάν όμως το πιστέψετε, τότε, σε πολύ λίγο χρόνο, θα μπορέσετε να πείτε… πετάει η ομάδα”! (leadership tip)

Θέμης Σαρανταένας

Σύμβουλος Μάρκετινγκ

& Ανάπτυξης Επιχειρήσεων