ΔΙΕΘΝΕΣ
12/08/2018 12:43 EEST | Updated 12/08/2018 12:52 EEST

Τελεσίγραφο Ερντογάν σε Τραμπ: H Toυρκία γονατίζει μόνο στο Θεό

Osman Orsal / Reuters

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η κόντρα ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον Τούρκο ομόλογο του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκαλώντας ανησυχία στη διεθνή κοινότητα. Ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας το Σάββατο σε υποστηρικτές του στις πόλεις Ριζούντα και Ορντού, ανέφερε σχετικά με την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα, Άντριου Μπράνσον -θέμα το οποίο ευθύνεται μεταξύ άλλων για την κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες: «Μας ζητούν με απειλές να απελευθερώσουμε μέχρι αύριο στις 6 το απόγευμα (σσ. σήμερα) τον Μπράνσον». Στη συνέχεια άσκησε δριμεία επίθεση στις ΗΠΑ σημειώνοντας πως «είναι ντροπή να προτιμούν έναν πάστορα από έναν στρατηγικό εταίρο τους στο ΝΑΤΟ

«Δεν μπορούν να σωφρονίσουν την Τουρκία με απειλές. Εμείς γονατίζουμε μόνο μπροστά στο Θεό. Θα είναι λάθος να προσπαθήσουν να τιμωρήσουν την Τουρκία για έναν ιερέα. Θα κάνουμε μόνο ό,τι απαιτεί η τουρκική Δικαιοσύνη», είπε επίσης.

Κατά την ομιλία του προέτρεψε εκ νέου τον Ντόναλντ Τραμπ να σέβεται τις δικαστικές διαδικασίες και να μην προχωρά σε αναίσχυντες απειλές εναντίον φίλιου έθνους επιβάλλοντας κυρώσεις σε μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

«Η απόφαση αυτή είναι απαράδεκτη , παράλογη και απολύτως επιβλαβή για την μακρά φιλία μας», συμπλήρωσε εξηγώντας πως η Άγκυρα δεν θα υποκύψει σε απειλές αλλά θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προασπίσει τα εθνικά της συμφέροντα, «όπως έκανε το 1970 όταν η τουρκική κυβέρνηση επενέβη για να σώσει από τους τουρκοκυπρίους που απειλούνταν με σφαγή από Ελληνοκυπρίους, παρά τις ενστάσεις της Ουάσινγκτον».

Υπενθυμίζεται ότι χθες Σάββατο μέσα από άρθρο του στους Νew York Times, ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε προκαλέσει και πάλι με τις δηλώσεις του, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «τη δεκαετία του ’70, η τουρκική κυβέρνηση μπήκε στην Κύπρο για να αποτρέψει τη σφαγή των Τούρκων από τους Ελληνοκύπριους παρά της αντιρρήσεις της Ουάσιγκτον», υπερασπιζόμενος πλήρως την πολιτική του Αττίλα. «Η Τουρκία έχει αποδείξει αρκετές φορές ότι μπορεί μόνη της να φροντίζει τις υποθέσεις της εάν οι ΗΠΑ αρνούνται να ακούσουν», έγραψε συν τοις άλλοις.

Sponsored Post