ΠΟΛΙΤΙΚΗ
20/10/2018 11:04 EEST | Updated 20/10/2018 13:09 EEST

«Αθλιότητες» τα περί απόρρητων δαπανών, η δήλωση Τσίπρα κατά την παράδοση-παραλαβή στο Υπουργείο Εξωτερικών. Σε πρώτο πλάνο οι εξελίξεις στα Σκόπια

Sooc

Το βήμα που έγινε χθες στην Βουλή της ΠΓΔΜ για την επίλυση του Μακεδονικού άφησε έντονο το αποτύπωμά του στην τελετή παράδοσης του υπουργείου Εξωτερικών από τον Νίκο Κοτζιά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. «Η σημερινή ημέρα είναι σημαντική και ανοίγει το δρόμο για να υλοποιηθεί μία σημαντική συμφωνία», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας, ενώ ο Ν. Κοζτιάς ευχαρίστησε «Ζάεφ, Ντιμιτρόφ και τους 80 βουλευτές».

Σημειώνεται ότι ο Ν. Κοτζιάς ξεκαθάρισε ότι παραμένει ενταγμένος στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία λέγοντας με νόημα ότι «η κυβέρνηση θα συνεχίσει προς μεγάλη απογοήτευση της αντιπολίτευσης». «Φεύγεις σε μία μέρα χαράς για την εξωτερική πολιτική. Δεν είναι μόνο ότι ανοίγει ο δρόμος για το μακεδονικό αλλά και γιατί η Κομισιόν ενέκρινε τον προϋπολογισμό χωρίς την μείωση των συντάξεων», του επεσήμανε ο Αλ. Τσίπρας.

Από την συνομιλία δεν έλειψαν και οι προσωπικές αναφορές με τον Ν. Κοτζιά να λέει ότι «απελευθέρωσα τον εαυτό μου από τα βάρη των προβλημάτων». «Δεν φεύγεις, αλλάζεις μετερίζι. Θα προσβλέπω πάντα στις πολύτιμες συμβουλές σου», τον διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο Αλ. Τσίπρας.

«Άθλια πρωτοσέλιδα» για τις απόρρητες δαπάνες

Σε δεύτερη μοίρα βρέθηκε η συζήτηση για τις απόρρητες δαπάνες με τους δύο άνδρες να μην κρύβουν την οργή τους. «Κρέμονται στα μανταλάκια των περιπτέρων άθλια πρωτοσέλιδα που θέλουν να πλήξουν την εξωτερική πολιτική,. Αλλά αυτό που καταφέρνουν είναι να πλήξουν την χώρα. Δεν θα επιτρέψουμε να πλήξουν τη χώρα», τόνισε ο πρωθυπουργός και κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ «να έρθει σε όποιο γραφείο μου θέλει – γιατί έχω δύο γραφεία – να τον ενημερώσω για το πώς διαχειριζόμαστε, ευρώ προς ευρώ. Με διαφάνεια πουν δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια».

«Οι αθλιότητες περί απορρήτων δείχνουν ότι σε πολλές πλευρές της κοινωνίας λείπει η σοβαρότητα και η ευθύνη. Είναι σαν να λένε σε τρίτους μην συνεργάζεστε με τους Έλληνες, γιατί θα σας εκθέσουν στο τέλος. Η σοβαρότητα, η νηφαλιότητα και η αίσθηση ευθύνης είναι στοιχείο της δημοκρατίας. Δεν μπορεί να τα απαξιώνουμε όλα γιατί αντιπολιτευτικά έτσι μας βολεύει», υπογράμμισε και ο Ν. Κοτζιάς. «Με την πολιτική σας γραμμή στείλαμε 93 υποθέσεις διαφθοράς στον εισαγγελέα και κάποιοι που κάνουν τους αδιάφθορους σήμερα με τα βρώμικά τους χέρια δεν θέλουν να τα ξέρουν αυτά», πρόσθεσε ο Ν. Κοτζιάς απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, αλλά χρησιμοποιώντας υπαινιγμούς κατά του υπουργού Άμυνας Π. Καμμένου.

«Τότε και μόνο τότε» θα μπει η ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ, Ε.Ε.

Αναφερόμενος στην απόφαση της Βουλής της ΠΓΔΜ να προχωρήσει στην αναθεώρηση του Συντάγματος ο Αλ. Τσίπρας απέδωσε τα εύσημα στον Ν. Κοτζιά και επεσήμανε ότι «μπορέσαμε να προχωρήσουμε στην επίλυση ενός ζητήματος μετά από 27 χρόνια – στην πραγματικότητα μετά από περισσότερα από 100 χρόνια – που δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το συνταγματικό της όνομα είναι «Δημοκρατία της Μακεδονίας», ότι έτσι την αναγνωρίζουν όλες οι μεγάλες χώρες, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, και ότι πετύχαμε να αλλάξει το όνομά της». Ακόμη ξεκαθάρισε ο δρόμος για την ένταξη της ΠΓΔΜ στους διεθνείς οργανισμούς θα ανοίξει όταν γίνουν όλες οι αναγκαίες αλλαγές στο Σύνταγμα. «Τότε και μόνο τότε ανοίγει ο δρόμος», είπε εμφατικά ο πρωθυπουργός.

Ο Ν. Κοτζιάς μίλησε πιο προσωπικά. «Ευχαριστώ Ζάεφ, Ντιμιτρόφ και τους 80 βουλευτές γιατί ζούμε την ίδια παραδοξολογία: να έχω παραιτηθεί και να είμαι ευτυχής», είπε σημειώνοντας ότι «κάναμε ένα βήμα» και υπογραμμίζοντας πως «αποδείξαμε ότι τα περί μυστικής διπλωματίας δεν ισχύουν».

Huffpost GR

Αναβαθμίσθηκε το κύρος της Ελλάδας

Ο Αλ. Τσίπρας και ο Ν. Κοτζιάς έκαναν μία αποτίμηση του έργου που έγινε στο υπουργείο Εξωτερικών από τον Ιανουάριο του 2015.  «Το κύρος και η εξωτερική πολιτική της χώρας έχει αναβαθμιστεί πια. Παίζει ρόλο στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Και ταυτόχρονα επεκτείνεται. Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός για την πατρίδα μας», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και υπενθύμισε ποια ήταν η διεθνής θέση της Ελλάδας μέχρι να αναλάβει την διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. 

«Παραλάβαμε το δύσκολο 2015 μία χώρα που δεν είχε υποστεί μεγάλη ζημία μόνο στην οικονομία, δεν ήταν στα πρόθυρα της απαξίωσης μόνο απέναντι στους δανειστές και μία χώρα παρίας μόνο στην διεθνή οικονομία, αλλά μία χώρα που είχε χάσει την δύναμή της στην διεθνή σκηνή. Αυτό ήταν και το σημαντικότερο. Και σήμερα, είναι πανθομολογούμενο, το αντιμετωπίζω σε όλα τα διεθνή φόρα που συμμετέχω, στις συναντήσεις με διεθνείς ηγέτες – που στο παρελθόν δεν είχαμε και πολλές - το συνάντησα τον προηγούμενο μήνα στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Ξεπεράσαμε την ανυποληψία και μία κατάσταση που δεν μας άκουγαν. Σήμερα όχι μόνο μας ακούν, αλλά θέλουν να ακούν την γνώμη μας», συμφώνησε ο Ν. Κοτζιάς κάνοντας λόγο για «δημοκρατική, ενεργητική εξωτερική πολιτική με νηφαλιότητα και συγκροτημένη στρατηγική και συγκροτώντας συμμαχίες». 
«Είμαι ευτυχισμένος γιατί κάναμε το μεγάλο βήμα του Μακεδονικού και γιατί σας δίνω τα Προεδρικά Διατάγματα της επέκτασης της πατρίδας μου. Με όλες τις αδυναμίες μου, τις αδύναμες πλευρές μου, με όλα τα λάθη που αναμφίβολα έχω κάνει αφήνουμε μία πατρίδα πιο μεγάλη και ισχυρή», είπε φορτισμένος ο Ν. Κοτζιάς. Μάλιστα στην αρχή της ομιλίας του ο τ. υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι στο υπουργείο αυτό «έχω περάσει την μισή επαγγελματική ζωή μου, το 1/3 της ζωής μου, συνολικά 23 χρόνια». 

Προτεραιότητα στην πατριωτική ευθύνη

«Δημιούργησε ένα νέο δόγμα μίας ενεργητικής, πατριωτικής, πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας για το έργο του «πολύτιμου στενού συνεργάτη» Ν. Κοτζιά, ο οποίος ακολούθησε «μία πορεία που δεν ήταν ποτέ ανέφελη, ένα δύσκολο δρόμο, που δεν ήταν ποτέ ίσιος και κατωφερικός».
Μιλώντας «επί προσωπικού» ο Αλ. Τσίπρας ανέδειξε το αίσθημα πατριωτικής ευθύνης του Ν. Κοτζιά. «Αυτό που μένει στη μνήμη μου από τη συνεργασία μας δεν είναι τόσο οι αδιαμφισβήτητες ικανότητές του αλλά η υψηλή αίσθηση πατριωτικού καθήκοντος. Σε πολύ δύσκολες στιγμές, και σε δύσκολες προσωπικές περιπέτειες για τον ίδιο, δεν άφησε ποτέ να τον εγκαταλείψει. Για μένα αυτή η ένδειξη προτεραιότητας στην πατριωτική ευθύνη, παραμερίζοντας ακόμη και προσωπικές δυσκολίες, είναι κάτι που θα το κρατήσω», τόνισε.
«Ευχαριστώ για την τιμή και την ευκαιρία να μετρηθώ με τα προβλήματα της εξωτερικής πολιτικής. Οι άνθρωποι πρέπει να μετριούνται, όχι με το ύψος των άλλων, αλλά με τα προβλήματα, και πάντα με τα προβλήματα μεγαλώνει το βάρος τους», επεσήμανε και ο Ν. Κοτζιάς.

«Το όνειρό μου έγινε πραγματικότητα, έγιανα υπουργός»

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο και ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, ορκίστηκε-  με πολιτικό όρκο- νέος υπουργός Εξωτερικών. 

Αστειευόμενος μάλιστα ο πρωθυπουργός, είπε στους παρευρισκόμενους: «το όνειρό μου έγινε πραγματικότητα,πήρα υπουργείο».  

Huffpost GR