Τέλος στα τοπικά lockdown, επιστροφή στην κανονικότητα για τους εμβολιασμένους

Τα νέα μέτρα για τον κορονοϊό που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
Eurokinissi

Τέλος στα τοπικά lockdown στις κόκκινες περιοχές (παύουν η απαγόρευση κυκλοφορίας για συγκεκριμένες ώρες, η απαγόρευση μουσικής σε καταστήματα εστίασης-ψυχαγωγίας κ.λπ.), πλήρη ελευθερία χωρίς περιορισμούς σε κλειστούς χώρους με αποκλειστικά πλήρως εμβολιασμένους (π.χ. καταστήματα εστίασης, διασκέδασης), συνέχιση των υφιστάμενων περιορισμών στους μικτούς χώρους (με εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους μαζί) ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, το μεσημέρι της Τετάρτης, γνωστοποιώντας τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για τον κορονοϊό.

Στο εξής επιτρέπονται στα εστιατόρια, μπαρ κ.λπ. να έχουν μουσική και οι θαμώνες να είναι όρθιοι.

Οι κόκκινες περιοχές θα επισημαίνονται στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας με στόχο να ενημερώνονται οι πολίτες, ώστε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην ξεχνούν να τηρούν τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, όπως είναι η μάσκα και οι αποστάσεις.

«Τα μέτρα θα ισχύουν για 15 μέρες και θα επικαιροποιηθούν, θα απλοποιηθούν όλοι οι περιορισμοί που υπάρχουν» διευκρίνισε ο κ. Πλεύρης.

«Βασικό κριτήριο για την ελευθερία μας είναι η αύξηση του εμβολιασμού και θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα ότι εκεί που ο κίνδυνος είναι μικρότερος, οι ελευθερίες θα φτάνουν στο πλαίσιο που αγγίζει την κανονικότητα», είπε και σημείωσε ότι «πλέον είμαστε στη διαδικασία να πάρουμε τέτοια μέτρα για να κερδίσουμε πίσω τη ζωή μας», καλώντας άπαντες να κάνουν το εμβόλιο, ειδικά στις περιοχές με την μικρότερη εμβολιαστική κάλυψη.

Νεκρός ανεμβολίαστος 20 ετών

Στο ίδιο μήκος κύματος, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, κάλεσε όλους τους συμπολίτες μας που ακόμα δεν εμβολιαστεί να το κάνουν. «Το εμβόλιο είναι ασφαλές και δεν έχει παρενέργειες», υπογράμμισε, τονίζοντας ότι «δεν θέλουμε να χάνουμε ανθρώπους για αυτό το λόγο».

Oπως είπε όπου υπάρχει υψηλή εμβολιαστική κάλυψη υπάρχουν λίγες νοσηλείες και μικρή ανάγκη για ΜΕΘ. Eφερε ως παράδειγμα την 4η ΥΠΕ, η οποία είναι στο «κόκκινο», λέγοντας ότι αυτή τι στιγμή 225 ασθενείς νοσηλεύονται με covid-19 και 55 σε ΜΕΘ και μόνο 2 είναι εμβολιασμένοι.

Ανέφερε μάλιστα ότι στη Βόρεια Ελλάδα έχασε τη μάχη για τη ζωή ανεμβολίαστος νεαρός 20 ετών, σημειώνονττας «δεν θέλουμε να έχουμε τέτοιους θανάτους, είναι πάρα πολύ εύκολο να τους προλάβουμε με εμβολιασμό».

Η κ. Γκάγκα προσέθεσε ότι ο εμβολιασμός δεν σημαίνει ότι θα καλύψει 100% όλους τους ανθρώπους και δεν θα αρρωστήσει κανένας, αλλά σίγουρα η πιθανότητα να κάνει σοβαρή νόσο είναι 20 φορές χαμηλότερη, είναι λιγότεροι οι θάνατοι, λιγότερη η ταλαιπωρία.

Η γνωμοδότηση της Επιτροπής

Η γνωμοδότηση της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων που έχει στη διάθεση του το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο αναφέρει τα εξής σε σχέση με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν:

«Με βάση τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα που αφορούν στην μειωμένη πιθανότητα νόσησης, μετάδοσης της νόσου, σοβαρής εκδήλωσης της νόσου και νοσηλείας σε ΜΕΘ ή θανάτου για εμβολιασμένους, η Επιτροπή αντιμετωπίζει θετικά την άρση όλων των ισχυόντων περιορισμών στους κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης στους οποίους ήδη έχουν πρόσβαση μόνο εμβολιασμένοι. Παράλληλα, τα μέλη της Επιτροπής συστήνουν την διατήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας.

Τα μέλη της Επιτροπής εισηγήθηκαν όπως εντός του επομένου δεκαπενθημέρου και στο ίδιο πνεύμα, να εξετασθούν συνολικά και οι λοιπές δραστηριότητες και τα ισχύοντα σε αυτές μέτρα με σκοπό την απλούστευση και ομογενοποίηση των ισχυόντων πρωτοκόλλων.

Σε κάθε περίπτωση, η Επιτροπή συνεχίζει αδιάλειπτα την επιδημιολογική επιτήρηση της χώρας και σε περίπτωση που κρίνεται αναγκαίο θα εισηγηθεί τα ανάλογα μέτρα εφόσον χρειάζεται.

Τέλος, τονίστηκε πως στο πλαίσιο της κοινωνικής συνοχής οι υφιστάμενοι περιορισμοί για μη εμβολιασμένους δεν έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα αποσκοπούν στην προστασία τους»

Οπως εξήγησε ο Θ.Πλεύρης πριν από την ανακοίνωση των μέτρων «η δυνατότητα να παίρνουμε σήμερα αυτά τα μέτρα δίνεται ουσιαστικά χάρη στο εμβόλιο και την προστασία που παρέχει κατά του κορονοϊού αλλά και στην φαρμακευτική αγωγή που έχει συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση ενός ιού ο οποίος πλέον δεν είναι άγνωστος», συμπληρώνοντας ότι ο εχθρός είναι ο κορονοϊός και το όπλο μας ο εμβολιασμός.

Σύμφωνα με όσα είπε ο ΕΟΔΥ, θα κινηθεί πιο ενεργά τις επόμενες μέρες στις περιοχές όπου υπάρχει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασμένων.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Δημοφιλή