Ολα τα τελευταία νέα σε σχέση με το εμβόλιο της Covid σε παιδιά 5 - 11 ετών

Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για το εμβόλιο Pfizer — και γιατί τα παιδιά τους θα πάρουν πολύ μικρότερη δόση.
aire images via Getty Images

Εδώ και μήνες πολλοί γονείς περιμένουν με αγωνία πότε θα έρθει η μέρα που τα παιδιά τους κάτω από 12 ετών θα ήταν επιλέξιμα για το εμβόλιο του κορονοϊού αναρωτώμενοι : Γιατί υπάρχει καθυστέρηση;

Λοιπόν, η καθυστέρηση συνέβη κυρίως γιατί οι ερευνητές μελετούσαν προσεκτικά το θέμα των δόσεων, ελέγχοντας μικρότερες ποσότητες σε μικρά παιδιά ώστε να είναι σίγουροι ότι θα είναι ασφαλή κι αποτελεσματικά.

Οπως είπε πρόσφατα στην HuffPost η δόκτωρ Τζάνετ Ενγκλουντ, καθηγήτρια μολυσματικών ασθενειών στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο του Σιάτλ: «Θα πρέπει να δοκιμάσει κανείς διαφορετικές δόσεις για να καταλήξει ποια δόση χρειάζεται».

Τώρα που η Pfizer φαίνεται να έτοιμη να μπορεί να διανείμει το εμβόλιο της σε μικρότερα παιδιά, ιδού τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς:

Τα παιδιά από 5 ως 11 θα λάβουν δόση που θα είναι το ένα τρίτο της δόσης που δίδεται στους ενηλίκους

Πρώτον, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα παιδιά κάτω των 12 ετών δεν είναι ακόμη επιλέξιμα για κανένα από τα τρία εμβόλια για την Covid που διατίθενται επί του παρόντος σε εφήβους και ενήλικες στις ΗΠΑ

Το εμβόλιο Pfizer είναι το πιο μακρά (το πιο μπροστά), με την εταιρεία να ανακοινώνει πρόσφατα ότι μια χαμηλότερη δόση του εμβολίου είναι ασφαλής και αποτελεσματική σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων έχει πει ότι αναμένει από την εταιρεία να υποβάλει αίτημα άδειας για επείγουσα χρήση σύντομα και στις 26 Οκτωβρίου θα πραγματοποιήσει συνεδρίαση συμβουλευτικής επιτροπής για συζήτηση του θέματος.

Αυτό σημαίνει, ως εκ τούτου, ότι τα παιδιά θα πρέπει να ετοιμάζονται να εμβολιαστούν σε λίγες εβδομάδες.

Εάν και όταν συμβεί αυτό, (τα παιδιά 5 - 11) θα λάβουν μια δόση που είναι το ένα τρίτο του μεγέθους που δίνεται σε εφήβους και ενήλικες - και θα πρέπει επίσης να κάνουν δύο εμβόλια.

Οι ενήλικες λαμβάνουν δύο δόσεις των 30 μικρογραμμαρίων, οπότε τα παιδιά ηλικίας 5-11 θα λαμβάνουν δύο δόσεις των 10 μικρογραμμαρίων. (Η Pfizer αυτή τη στιγμή μελετά μια ακόμη μικρότερη δόση σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών. Αυτά είναι απίθανο να είναι επιλέξιμα έως το 2022.)

Η Moderna δεν έχει δημοσιεύσει ακόμη κανένα εύρημα από τη δοκιμή της σε μικρότερα παιδιά, αν και μελετά επίσης χαμηλότερη δόση.

Η μικρότερη δόση δεν βασίζεται αποκλειστικά στο μέγεθος των παιδιών.

Οι ερευνητές «λαμβάνουν υπόψη το τυπικό βάρος που σχετίζεται με την ηλικία και τον τρόπο με τον οποίο το φάρμακο θα διανεμηθεί στο σώμα», δηλώνει στην HuffPost ο δρ Φρανκ Έσπερ, ειδικός παιδιατρικών μολυσματικών ασθενειών στο Cleveland Clinic Children’s.

Αλλά αυτός δεν είναι ο μόνος παράγοντας, εξηγεί. Οι ερευνητές (δεν είναι ένας) αναφέρουν επίσης το γεγονός ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών είναι διαφορετικό από αυτό των ενηλίκων.

Πράγματι, οι παιδίατροι συχνά τονίζουν ότι τα παιδιά δεν έχουν διαφορές με τους ενήλικες μόνο σε ζητήματα φυσιολογίας. Και η πανδημία το κατέστησε (αυτό) σαφές. Τα παιδιά είναι πολύ λιγότερο πιθανό να αρρωστήσουν σοβαρά ή να πεθάνουν από την Covid 19 και το ανοσοποιητικό τους σύστημα πιθανότατα να έχει μεγάλη σχέση με αυτό - αν και οι ειδικοί εξακολουθούν να μελετούν το γιατί και το πώς.

Αν το παιδί μας δεν είναι σε ηλικία να εμβολιαστεί ακόμα ... ας περιμένουμε

Ενώ πολλοί γονείς είναι σκεπτικοί για τον εμβολιασμό των παιδιών τους, άλλοι μετρούσαν αντίστροφα τα λεπτά μέχρι να είναι επιλέξιμα. Ο Έσπερ , ωστόσο, προειδοποιεί να μην πάρει (ένα παιδί) 11,5 ετών τώρα, ας πούμε, την δόση του εμβολίου ενός ενήλικα. Η ένα 10χρονο που έχει το μέγεθος ενός ενήλικα (να πάρει την δόση του εμβολίου) ενός ενήλικα.

«Ενώ μπορεί να έχουμε έναν 10χρονο στο μέγεθος ενός ενήλικα, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το ανοσοποιητικό του σύστημα έχει ”μέγεθος” ενήλικα», λέει, τονίζοντας ξανά ότι οι δοκιμές σε παιδιά έχουν επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στη δοσολογία και την ασφάλεια.

Οι ερευνητές βασικά είπαν ότι «όλα τα - επιλέξιμα - παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών πήραν αυτήν τη δόση - και βεβαιωθήκαμε ότι αυτή η δόση είναι ασφαλής σε παιδιά 5 έως 11 ετών», σύμφωνα με τον Εσπερ.

Φυσικά, οι παιδίατροι και άλλοι γιατροί πρωτοβάθμιας φροντίδας τα παρακολουθούν όλα αυτά προσεκτικά, οπότε αν έχουμε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με το παιδί μας ή τις ιδιαίτερες συνθήκες του, τώρα είναι μια πραγματικά καλή στιγμή να επικοινωνήσουμε, λένε οι ειδικοί.

Όπως λέει στην HuffPost ο δρ Μούντιπ Κέινθ, που ειδικεύεται στις παιδιατρικές μολυσματικές ασθένειες στο Παιδικό Ιατρικό Κέντρο Cohen στη Νέα Υόρκη: «Εάν έχουμε οποιεσδήποτε ανησυχίες ή δισταγμό ή απλώς κλασσικές ερωτήσεις τύπου ”θέλω να καταλάβω περισσότερα”, θα ήταν η ώρα να επικοινωνήσουμε (με τον παιδίατρό μας)».

Face Masks for Kids