Επιστήμονες ανακάλυψαν τι προκαλεί το δάχτυλο - Covid

Κάποιοι ασθενείς αδυνατούν ακόμη και να περπατήσουν. Αρκετοί δεν εμφανίζουν κανένα άλλο σύμπτωμα του κορονοϊού.
|
Twitter
Twitter
Twitter

Επιστήμονες εκτιμούν ότι μπορούν πλέον να εξηγήσουν γιατί μερικοί άνθρωποι που προσβάλλονται από κορονοϊό αναπτύσσουν βλάβες που εμφανίζονται σαν χιονίστρες στα δάχτυλα των ποδιών ή ακόμη και των χεριών.

Το “Covid toe”, δηλαδή το δάχτυλο - Covid, φαίνεται πως είναι μια παρενέργεια που σχετίζεται με το πέρασμα του οργανισμού σε μια κατάσταση κατά την οποία προσπαθεί να αντεπιτεθεί στον εισβολέα κορονοϊό.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι έχουν εντοπίσει τα μέρη του ανοσοποιητικού συστήματος που φαίνεται να εμπλέκονται. Τα ευρήματα της έρευνας, που δημοσιεύονται στο British Journal of Dermatology, μπορεί να βοηθήσουν για την ανάπτυξη θεραπειών για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Τι είναι το δάχτυλο-Covid

Το σύμπτωμα αυτό μπορεί να εμφανιστεί σε ασθενείς οποιαδήποτε ηλικία, αλλά επηρεάζει συχνότερα τα παιδιά και τους εφήβους.

Για μερικούς είναι ανώδυνο, αλλά το εξάνθημα μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνο και να προκαλεί φαγούρα, ενώ συχνά παρουσιάζονται φουσκάλες που είναι πολύ ευαίσθητες καθώς και πρήξιμο.

Η 13χρονη Σοφία από τη Σκωτία, όπως αναφέρει το BBC, μετά βίας μπορούσε να περπατήσει ή να φορέσει παπούτσια όταν παρουσίασε το συγκεκριμένο σύμπτωμα. Αργότερα δε, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ήταν αναγκασμένη να κινείται με αναπηρικό καρότσι καθώς ήταν αδύνατον πλέον να περπατήσει.

Το προσβεβλημένο δέρμα - συνήθως τα δάχτυλα των ποδιών, αλλά μερικές φορές μπορεί και των χεριών - φαίνεται κόκκινο ή μοβ.

Μερικοί άνθρωποι μάλιστα αναπτύσσουν μεγάλα εξογκώματα τα οποία πονάνε ή το δέρμα στις συγκεκριμένες περιοχές γίνεται πολύ τραχύ. Μπορεί επίσης να συγκεντρωθεί πύων.

Σε κάποιους ασθενείς το σύμπτωμα επιμένει για μερικές εβδομάδες αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που διαρκεί μήνες.

Συχνά μάλιστα οι ασθενείς μπορεί να μην παρουσιάσουν κανένα από τα κλασικά συμπτώματα της Covid-19, όπως ο επίμονος βήχας, ο πυρετός, η απώλεια όσφρησης και γεύσης κλπ.

Γιατί συμβαίνει

Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα της προαναφερόμενης μελέτης τα οποία βασίζονται σε σε εξετάσεις αίματος και δέρματος, φαίνεται πως δύο μέρη του ανοσοποιητικού συστήματος παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση του συμπτώματος. Και τα δύο περιλαμβάνουν μηχανισμούς που χρησιμοποιεί το σώμα για την καταπολεμήσει τον κορονοϊού.

Η μία είναι μια αντιική πρωτεΐνη που ονομάζεται ιντερφερόνη τύπου 1 και η άλλη είναι ένας τύπος αντισώματος που προσβάλλει εσφαλμένα τα κύτταρα και τους ιστούς του ατόμου, και όχι μόνο τον ιό που εισβάλλει.

Τα κύτταρα που περιβάλλουν τα μικρά αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τις πληγείσες περιοχές εμπλέκονται επίσης, λένε οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Παρισιού.

Οι ερευνητές μελέτησαν τις περιπτώσεις 50 ασθενών με το συγκεκριμένο σύμπτωμα και 13 με παρόμοια προβλήματα όπως οι χιονίστρες που δεν συνδέονταν με λοιμώξεις από την Covid-19.

Ελπίζουν ότι τα ευρήματα τους θα βοηθήσουν τους ασθενείς και τους γιατρούς να κατανοήσουν καλύτερα την κατάσταση.

Ο βρετανός ποδίατρος, Ιβάν Μπρίστοου, δήλωσε ότι στους περισσότερους ασθενείς αυτά τα προβλήματα συνήθως εξαφανίζονται από μόνα τους. Κάποιοι όμως μπορεί να χρειαστούν θεραπεία κυρίως με αλοιφές και άλλα φάρμακα.

«Η αποκάλυψη της αιτίας [σ.σ. που προκαλεί το σύμπτωμα] θα βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για την αποτελεσματικότερη διαχείρισή του».

Η δρ. Βερονικ Μπαταγιέ, σύμβουλος δερματολογίας και εκπρόσωπος του βρετανικού Ιδρύματος Δέρματος, σχολίασε ότι η εμφάνιση του δαχτύλου - Covid παρατηρήθηκε πολύ συχνά κατά την πρώιμη φάση της πανδημίας, αλλά ήταν λιγότερο συχνό στο τρέχον κύμα που κυριαρχεί η μετάλλαξη Δέλτα.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότερα άτομα εμβολιάζονται ή έχουν κάποια προστασία από τον κορονοϊό λόγω προηγούμενης νόσησης.

Τα δερματικά προβλήματα που σχετίζονται με την Covid-19 μπορεί να εμφανιστούν αρκετό καιρό μετά την οξεία λοίμωξη και σε άτομα που δεν έχουν άλλα συμπτώματα, οπότε η σύνδεση με τον ιό μερικές φορές δεν είναι εφικτή.

Η Βρετανική Ένωση Δερματολόγων έχει καταρτίσει πάντως μια λίστα με δερματικές παθήσεις που μπορεί να σχετίζονται με την Covid-19.

Πηγή: BBC

Πήγαινε στην αρχική σελίδα