ΔΙΕΘΝΕΣ
18/07/2018 09:08 EEST

Tempest, τo «μαχητικό του Brexit»

Peter Nicholls / Reuters

Η ΒΑΕ Systems παρουσίασε ένα μοντέλο του προτεινόμενου νέου μαχητικού της Μ. Βρετανίας, Tempest, τη Δευτέρα, στο Farnborough Air Show, στο πλαίσιο των σχεδιασμών της βρετανικής κυβέρνησης για την ανάπτυξη ενός νέου πολεμικού αεροσκάφους στις επόμενες δεκαετίες. Όπως έχει ανακοινωθεί από τη Μ. Βρετανία, θα χρειαστούν διεθνείς εταίροι για να βοηθήσουν να προχωρήσει.

Peter Nicholls / Reuters

Ο Τσαρλς Γούντμπερν, διευθύνων σύμβουλος της BAE δήλωσε πως θα υπάρξει συνεργασία το 2019 με διεθνείς εταίρους για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του προτεινόμενου νέου μαχητικού, υποδεικνύοντας επίσης πως ενδεχομένως να είναι δυνατή μια συνεργασία με ένα «ανταγωνιστικό» γαλλογερμανικό project στο μέλλον. Όπως είπε, σκοπός είναι να μπουν στο πρόγραμμα αυτοί οι εταίροι το 2019. 

Η παρουσίαση του Tempest εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο του «γρίφου» της ευρωπαϊκής αμυντικής συνεργασίας μετά το Brexit: Αφ’ενός σηματοδοτεί πως η Βρετανία είναι αποφασισμένη να παραμείνει υπολογίσιμη στρατιωτική δύναμη και μετά το Brexit, αφ’ετέρου εγείρει προβληματισμούς όσον αφορά στην απομάκρυνσή της από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, δεδομένου ότι η Γαλλία και η Γερμανία ξεκίνησαν δικό τους πρόγραμμα μαχητικού αεροσκάφους έκτης γενιάς πριν από έναν χρόνο, στο οποίο συμμετέχουν η Airbus και η Dassault Aviation. Ωστόσο, όπως αναφέρει το Reuters, στελέχη της βιομηχανίας εκτιμούν πως τα δύο προγράμματα ίσως κάποια στιγμή ενοποιηθούν σε ένα, όταν η Βρετανία και η ΕΕ καταλήξουν σε συμφωνία ως προς την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση.

 

BAE Systems

 

Το Tempest- προς το παρόν, το «μαχητικό του Brexit»- είναι το αεροσκάφος που προορίζεται να αντικαταστήσει το Eurofighter Typhoon.

 

TOLGA AKMEN via Getty Images

 

Σημειώνεται πως η Βρετανία δεν έχει αναπτύξει μόνη της εξολοκλήρου δικό της μαχητικό από τη δεκαετία του 1960- ωστόσο συμμετείχε στην ανάπτυξη του πιο προηγμένου αεροσκάφους που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο οπλοστάσιό της, του F-35.

 

BAE Systems

 

Όσον αφορά στο Tempest- το πρόγραμμα του οποίου η βρετανική κυβέρνηση σκοπεύει να χρηματοδοτήσει με 2 δισ. λίρες ως το 2025- προορίζεται να τεθεί σε υπηρεσία ως το 2035. Το δικινητήριο αεροσκάφος προορίζεται να ενσωματώνει μια σειρά προηγμένων τεχνολογιών, από όπλα κατευθυνόμενης ενέργειας και πυραύλους που θα κινούνται με ταχύτητα πολλαπλάσια αυτής του ήχου, τεχνητή νοημοσύνη και αισθητήρες τεχνολογίας αιχμής μέχρι δυνατότητα να επιχειρεί μη επανδρωμένο - ενώ εκ των ων ουκ άνευ είναι και η stealth τεχνολογία.  

(με πληροφορίες από Reuters, The Drive, AINOnline, The Aviationist)

Sponsored Post