Την επόμενη εβδομάδα η απόφαση της ΕΕ για την διάρκεια της αναβολής του Brexit

Νέα συνεδρίαση αναμένεται τη Δευτέρα ή την Τρίτη.
|
ASSOCIATED PRESS

Οι πρεσβευτές των 27 της ΕΕ, που συνεδρίασαν την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, ανέβαλαν για την αρχή της επόμενης εβδομάδας την απόφαση σχετικά με τη διάρκεια μιας νέας αναβολής του Brexit, έγινε γνωστό από ευρωπαϊκές πηγές.

Η ΕΕ συμφώνησε να αποδεχτεί το αίτημα του Λονδίνου για παράταση, ωστόσο δεν έθεσε νέα ημερομηνία, δίνοντας χρόνο στο διχασμένο βρετανικό κοινοβούλιο για να αποφασίσει σχετικά με τις πρόωρες εκλογές που ζήτησε ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον.

«Υπάρχει πλήρης συμφωνία σχετικά με την ανάγκη για παράταση» είπε αξιωματούχος της ΕΕ μετά τη συνάντηση των πρεσβευτών των 27, λιγότερο από μια εβδομάδα πριν την υπάρχουσα προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου. «Η δουλειά θα συνεχιστεί το Σαββατοκύριακο» και οι απεσταλμένοι θα συναντηθούν ξανά στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα ή την Τρίτη, ανέφερε σχετικά. Πάντως, ο διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ χαρακτήρισε «εξαιρετικές» τις συνομιλίες της Παρασκευής.

Τη Δευτέρα αναμένεται η διεξαγωγή ψηφοφορίας στο βρετανικό κοινοβούλιο για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, οι οποίες προτείνονται από τον Μπόρις Τζόνσον.

Μία ημέρα αφού παραδέχτηκε πως δεν θα τηρηθεί η «do or die» προθεσμία για τις 31 Οκτωβρίου, ο Τζόνσον είπε πως επαφίεται στην ΕΕ να αποφασίσει για την παράταση, προσθέτοντας ωστόσο πως η Βρετανία θα έπρεπε να βγει στις 31 του μήνα.

«Φυσικά, η 31η Οκτωβρίου είναι ακόμα δυνατή- θα μπορούσαμε να βγούμε στις 31 Οκτωβρίου- μα δυστυχώς αυτό εξαρτάται από το τι θα πει η ΕΕ» δήλωσε, προσθέτοντας πως, αν οι αντίπαλοί του καταφέρουν να πετύχουν απόρριψη του αιτήματός του για εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου, η κυβέρνησή του δεν θα εμπλακεί σε άνευ λόγου «μπρεξιτολογία» στο κοινοβούλιο.

Οι απεσταλμένοι της ΕΕ, που συναντήθηκαν για περίπου δύο ώρες, θα συζητούσαν για τη διάρκεια της τρίτης παράτασης, ωστόσο οι διπλωμάτες αποφάσισαν να περιμένουν τις πολιτικές εξελίξεις στο Λονδίνο.

Ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης είπε ότι η Γαλλία πίεσε τις άλλες 26 χώρες να περιμένουν και τάχθηκε υπέρ μιας παράτασης ως τις 15 ή 30 Νοεμβρίου, προκειμένου να διατηρηθεί η πίεση στη Βουλή των Κοινοτήτων για να εγκρίνει τη συμφωνία του Τζόνσον ή να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα άτακτο Brexit.

Γάλλος διπλωμάτης είπε πως οι 27 συμφώνησαν επί της αρχής να δώσουν αναβολή, και, αντίθετα με ό,τι είχε γίνει στο παρελθόν, να το κάνουν χωρίς να συγκαλέσουν έκτακτη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ- ένδειξη της κούρασης που έχει προκαλέσει στην Ένωση η υπόθεση του Brexit.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters)