Την τελευταία φορά που η Κίνα απέκρυψε στοιχεία για θανατηφόρο ιό πέθαναν 774 άνθρωποι

Οι φόβοι ότι το κάνει ξανά με τον νέο άγνωστο ιό που ήδη έχει ταξιδέψει και σε άλλες χώρες.
NICOLAS ASFOURI via Getty Images

Ήταν Νοέμβριος του 2002 όταν ένας άγνωστος ακόμα ιός, που άρχισε από την Κίνα, στοίχιζε την ζωή σε ανθρώπους. Αργότερα ονομάστηκε SARS και μέχρι τον Ιούλιο του 2003 είχε προσβάλει 8.098 άτομα σε όλο τον κόσμο και είχε προκαλέσει τον θάνατο σε 774 ανθρώπους σε τουλάχιστον 30 χώρες.

Ακόμα δεν έχει βρεθεί με βεβαιότητα πως μεταδόθηκε, αν και πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι μπορεί να εξαπλώθηκε στους ανθρώπους από τις νυχτερίδες.

Κατά τα αρχικά στάδια της επιδημίας, η κινεζική κυβέρνηση απέκρυψε πληροφορίες από το κοινό, με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η εξάπλωση του ιού. Επίσης η κυβέρνηση ενημέρωσε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την επιδημία τον Φεβρουάριο του 2003, επιτρέποντας περαιτέρω την ανάπτυξη της νόσου.

Όπως έγινε γνωστό από τη Sydney Morning Herald, οι γιατροί στο Πεκίνο διατάχθηκαν από τις αρχές να κρύβουν τους ασθενείς με SARS από αξιωματούχους του ΠΟΥ, κατά τη διάρκεια των επιθεωρήσεων.

Την εποχή εκείνη, ο ΠΟΥ είχε κατηγορήσει την Κίνα πως είχε αποκρύψει τον ακριβή αριθμό των ασθενών. Μόνο στην ηπειρωτική χώρα είχαν πεθάνει 349 άτομα και στο Χονγκ Κονγκ άλλα 299.

Ο τότε υπουργός Υγείας αργότερα παραιτήθηκε, εξαιτίας της κακής διαχείρισης της κατάστασης και η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να παραδεχτεί ότι επρόκειτο για επιδημία, να ζητήσει συγγνώμη και να δεσμευτεί ότι δεν θα αποκρύψει τίποτα σε μελλοντικές κρίσεις.

Οι φόβοι μιας άλλης παγκόσμιας επιδημίας προέρχονται ακριβώς από τον χειρισμό της Κίνας στην περίπτωση του θανατηφόρου SARS.

Οι ειδικοί έχουν παρατηρήσει ότι υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ του ιού Γουχάν και του ιού SARS. Καταρχήν είναι ένας νέος τύπος κοροναϊού, που πρόκειται για μια μεγάλη οικογένεια ιών που συνήθως επηρεάζουν την αναπνευστική οδό, ενώ κοροναϊός ήταν και ο SARS το 2003.

NICOLAS ASFOURI via Getty Images

Ενώ ο νέος ιός έχει ξεσπάσει από τον Δεκέμβριο (με τουλάχιστον 6 νεκρούς μέχρι στιγμής και τουλάχιστον 300 επιβεβαιωμένα κρούσματα), η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας έκανε την πρώτη της δήλωση την Κυριακή, αναφέροντας ότι η κατάσταση είναι «ακόμα αποτρέψιμη και ελεγχόμενη».

Ωστόσο ο ιός έχει ήδη εξαπλωθεί σε άλλες χώρες. Εντοπίστηκε ήδη ύποπτο κρούσμα σε Αυστραλία και Βρετανία (αναμένονται οι εξετάσεις), η Νότια Κορέα επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα, ενώ την περασμένη εβδομάδα δύο κρούσματα αναφέρθηκαν στην Ταϊλάνδη και ένα στην Ιαπωνία.

Επίσης οι αρχές είχαν πει αρχικά ότι ο ιός πιθανότατα δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Την Κυριακή η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας επιβεβαίωσε ωστόσο ότι ο ιός ανήκει στην οικογένειας του SARS, ο οποίος προκαλεί ενός είδους πνευμονία, και είναι μεταδοτικός από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Οι παρατηρητές εξακολουθούν να είναι σκεπτικοί σχετικά με τη δέσμευση της Κίνας να πει την αλήθεια, καθώς υπάρχουν και άλλες υποψίες ότι παραποιεί τα δεδομένα και επιβάλλει αυστηρή λογοκρισία σε σχέση με τις πληροφορίες που βγαίνουν με το κοινό.

Η ανταποκρίτρια του Reuters της Κίνας, Κέιτ Καντέλ, μετέδωσε ότι πολλοί άνθρωποι που μίλησε παραδέχτηκαν ότι παρακολουθούνταν από τις κινεζικές αρχές για αναρτήσεις πληροφοριών σχετικά με άρρωστους συγγενείς ή φίλους στα social media, ή αν μιλήσουν στον Τύπο.

Δημοφιλή