Τένις: Το Γουίμπλεντον χάνει βαθμούς κατάταξης λόγω του αποκλεισμού της Ρωσίας και της Λευκορωσίας

Σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση, το ATP θα αφαιρέσει από το τουρνουά Grand Slam βαθμούς κατάταξης.
Photo taken in Wimbledon Park, United Kingdom
Photo taken in Wimbledon Park, United Kingdom
Roy Jacobs / EyeEm via Getty Images

Το Γουίμπλεντον θα εξαιρεθεί από βαθμούς κατάταξης, μετά την απόφασή του να αποκλείσει αθλητές από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία στη διοργάνωση του 2022, λόγω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε σήμερα (20/5) το ATP Tour των ανδρών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη φορά που παίκτες αποκλείονται για λόγους εθνικότητας, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι Γερμανοί και οι Ιάπωνες παίκτες είχαν αποκλειστεί.

Σύμφωνα με τους New York Times, χωρίς τους βαθμούς κατάταξης, το Γουίμπλεντον, το παλαιότερο από τα τέσσερα Grand Slam τουρνουά, θα είναι τεχνικά ένα εκθεσιακό γεγονός για τους άνδρες, χωρίς να φέρει καμία ώθηση στην κατάταξη σε όσους διαπρέπουν στους παρθένους χλοοτάπητες του φέτος.

Αν και το Γουίμπλεντον, προς το παρόν, είναι το μόνο από τα τέσσερα μεγάλα τουρνουά που απαγορεύει τους Ρώσους και τους Λευκορώσους, η απόφαση του ΑΤP θα μπορούσε να οδηγήσει σε αντίμετρα, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας oι διοργανώσεις Grand Slam να εξετάσουν ένα εναλλακτικό σύστημα κατάταξης ή να ευθυγραμμιστούν για τη λήψη περισσότερων αποφάσεων ανεξάρτητα από το ATP tour.

«Η ικανότητα των παικτών οποιασδήποτε εθνικότητας να συμμετέχουν σε τουρνουά βάσει αξίας και χωρίς διακρίσεις, είναι θεμελιώδης για την περιοδεία μας», ανέφερε το ATP σε δήλωσή του την Παρασκευή. «Η απόφαση του Wimbledon να απαγορεύσει σε Ρώσους και Λευκορώσους παίκτες να αγωνίζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτό το καλοκαίρι υπονομεύει αυτή την αρχή και την ακεραιότητα του συστήματος κατάταξης ATP. Επίσης, δεν συνάδει με τη συμφωνία κατάταξης. Ελλείψει αλλαγής των συνθηκών, με μεγάλη λύπη και απροθυμία δεν βλέπουμε άλλη επιλογή παρά να αφαιρέσουμε τους βαθμούς της κατάταξης ATP από το Wimbledon για το 2022».

Στο ίδιο μήκος κύματος και το επαγγελματικό τένις γυναικών (WTA), ανακοινώνοντας επίσης αργότερα την Παρασκευή ότι δεν θα μοιράσει βαθμούς στο Γουίμπλεντον του 2022, εάν ο αποκλεισμός Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών/τριών διατηρηθεί από το Γκραν Σλαμ του Λονδίνου.

«Λόγω της απόφασης του Γούιμπλεντον να μην τηρήσει τη δέσμευσή του να χρησιμοποιήσει το WTA Ranking, η WTA πήρε τη δύσκολη απόφαση να μην απονείμει βαθμούς στο Γκραν Σλαμ εφέτος», ανέφερε η ανακοίνωση.

Οι διοργανωτές του Γουίμπλεντον χαρακτήρισαν «δυσανάλογη» την απόφαση της ATP και της WTA να μην απονεμηθούν βαθμοί στο τουρνουά

Οι διοργανωτές του Γούιμπλεντον χαρακτήρισαν «δυσανάλογη» την απόφαση που έλαβε η ATP και η WTA να μην απονείμουν βαθμούς για την παγκόσμια κατάταξη, σε περίπτωση που ισχύσει ο αποκλεισμός Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών/τριών του τένις από το Γκραν Σλαμ.

Το τουρνουά του Λονδίνου, το οποίο ανακοίνωσε στις 20 Απριλίου ότι οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι δεν θα επιτρεπόταν να λάβουν μέρος στην εφετινή διοργάνωση, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, εξέφρασε τη «βαθιά απογοήτευσή του» και πρόσθεσε ότι η μη απονομή βαθμών είναι «δυσανάλογη στο πλαίσιο των εξαιρετικών και ακραίων περιστάσεων της κατάστασης».