Τεράστια ισχύ πυρός από τις ΗΠΑ: Τι δυνάμεις στέλνουν για να στηρίξουν το Ισραήλ

Αυξάνονται συνεχώς οι αμερικανικές δυνάμεις.
via Associated Press

Εντός λίγων ωρών από την τρομακτική επίθεση της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, οι ΗΠΑ άρχισαν να στέλνουν πολεμικά πλοία και αεροσκάφη στην περιοχή για να είναι έτοιμες να υποστηρίξουν το Ισραήλ με ό,τι χρειαστεί για να απαντήσει. Την Τρίτη περισσότερα πλοία και δυνάμεις κατευθύνονταν προς το Ισραήλ, ενώ άλλες δυνάμεις στις ΗΠΑ ετοιμάζονταν για να αναπτυχθούν και αυτές, εάν χρειαστεί.

Ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο και η ομάδα κρούσης του είναι ήδη στην ανατολική Μεσόγειο και ένα δεύτερο κατευθύνεται προς τα εκεί. Επιπλέον, τρία πολεμικά πλοία του Σώματος Πεζοναυτών κινούνται προς την περιοχή. Δεκάδες αεροσκάφη απεστάλησαν σε αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις ανά τη Μέση Ανατολή και μονάδες των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων συνεργάζονται με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις σε επίπεδα σχεδιασμού και πληροφοριών. Επίσης, ως την Τρίτη πέντε φορτία αμερικανικών όπλων και εξοπλισμού είχαν καταφθάσει στο Ισραήλ.

Η μεγάλη αύξηση των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή αντανακλά τους αμερικανικούς προβληματισμούς πως οι φονικές συγκρούσεις μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ θα μπορούσαν να κλιμακωθούν σε μια ευρύτερη σύγκρουση στην περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο, κύρια αποστολή των αμερικανικών πλοίων και αεροσκαφών είναι να έχουν μεγάλη και ορατή παρουσία στην περιοχή, ώστε η Χεζμπολά, το Ιράν ή άλλοι να αποφύγουν να επιδιώξουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση.

Πλοία και αεροσκάφη του πολεμικού ναυτικού

via Associated Press

Ένα από τα πιο ορατά παραδείγματα της αμερικανικής απάντησης είναι στα ύδατα κοντά στο Ισραήλ: Ένας στόλος πολεμικών που είτε βρίσκονται ήδη εκεί είτε κατευθύνονται προς την ανατολική Μεσόγειο και την Ερυθρά Θάλασσα.

Η ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου USS Gerald R. Ford διετάχθη να μεταβεί στην ανατολική Μεσόγειο μέσα σε λίγες ώρες από την επίθεση, και την Τρίτη το Πεντάγωνο είπε πως η εξάμηνη αποστολή της στην περιοχή παρατείνεται. Ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν τις τελευταίες ημέρες διέταξε την ομάδα κρούσης του USS Dwight D. Eisenhower να μεταβεί και αυτή στην ανατολική Μεσόγειο, και τα πλοία αυτά διασχίζουν τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Την Τρίτη το Πεντάγωνο είπε πως στέλνει την ομάδα του πλοίου αμφίβιας επίθεσης USS Bataan, που αποτελείται από τρία πλοία με χιλιάδες πεζοναύτες της 26ης Εκστρατευτικής Μονάδας Πεζοναυτών στην περιοχή. Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι το USS Mesa Verde επίσης είναι στη Μεσόγειο και το Bataan και το USS Carter Hall ήταν στον Κόλπο και πήγαιναν προς την Ερυθρά Θάλασσα. Τα πλοία αυτά φέρουν ελικόπτερα και σκάφη εφόδου που μεταφέρουν πεζοναύτες σε εχθρικές ζώνες ή παρέχουν ιατρική βοήθεια ή άλλα είδη συνδρομής.

Τα πολεμικά πλοία, ειδικά τα αεροπλανοφόρα με τα αεροσκάφη τους (μαχητικά, ιπτάμενα ραντάρ κ.α.), κατά κανόνα αποτελούν αποτελεσματική δύναμη αποτροπής εναντίον ιρανικών και άλλων δραστηριοτήτων στη Μέση Ανατολή. Τα αεροπλανοφόρα λειτουργούν ως κέντρα διοικήσεως και ελέγχου και μπορούν να διεξάγουν πληροφοριακό πόλεμο, ενώ φέρουν μαχητικά F-18 και ιπτάμενα ραντάρ E-2 Hawkeye, τα οποία μπορούν να εντοπίζουν εγκαίρως εχθρικές εκτοξεύσεις πυραύλων και κινήσεις δυνάμεων.

Όπλα και Ειδικές Δυνάμεις

Xinhua News Agency via Getty Images

Αεροσκάφη φορτωμένα με αμερικανικά όπλα έχουν αρχίσει ήδη να καταφθάνουν στο Ισραήλ. Την Παρασκευή ένα C-17 ξεφόρτωνε στη βάση Νεβατίμ ανατολικά της Γάζας, και την Τρίτη το Πεντάγωνο είπε πως πέντε παραδόσεις τέτοιου είδους είχαν γίνει ήδη και αναμένονταν και άλλες.

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη δώσει στο Ισραήλ βόμβες μικρής διαμέτρου, άλλα πυρομαχικά και αναχαιτιστικούς πυραύλους για το σύστημα αεράμυνας Iron Dome, και έρχονται και άλλα. Οι ΗΠΑ έχουν επίσης ζητήσει από εταιρείες του χώρου της άμυνας να επιταχύνουν τις παραγγελίες όπλων από το Ισραήλ που ήταν ήδη σε εξέλιξη, περιλαμβανομένων πυρομαχικών για το Iron Dome.

Τα πυρομαχικά για το Iron Dome που στέλνουν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ πιθανότατα θα είναι επιπρόσθετα σε αυτά που έχουν παραγγελθεί ήδη και θα αποτελούν μέρος συνεχιζόμενων πακέτων στρατιωτικής βοήθειας. Τα πακέτα θα περιλαμβάνουν επίσης κιτ JDAM, που μετατρέπουν «απλές» βόμβες σε «έξυπνες», που καθοδηγούνται στους στόχους τους.

Οι ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει επίσης έναν μικρό πυρήνα Ειδικών Δυνάμεων που συνεργάζονται με το Ισραήλ, παρέχοντας πληροφορίες και βοηθώντας σε επίπεδο σχεδιασμού, καθώς και συμβουλές στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις σε προσπάθειες απελευθέρωσης ομήρων. Το Πεντάγωνο έχει πει ότι αυτές οι δυνάμεις δεν συμμετέχουν σε διασώσεις ομήρων και δεν υπάρχουν άλλες αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στο ισραηλινό έδαφος.

Αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας

via Associated Press

Το Πεντάγωνο έχει επίσης ζητήσει να ενισχυθούν με επιπλέον αεροσκάφη οι μοίρες Α-10, F-15 και F-16 σε βάσεις ανά τη Μέση Ανατολή. Περισσότερα θα αποσταλούν αν χρειάζεται.

Ο υπουργός Αεροπορίας, Φρανκ Κένταλ, είπε την προηγούμενη εβδομάδα σε εκδήλωση του Atlantic Council ότι η υπηρεσία δίνει εντολή σε μονάδες που θα επέστρεφαν πίσω να παραμείνουν εκεί που είναι μαζί με τους αντικαταστάτες τους.

Η αμερικανική πολεμική αεροπορία ήδη έχει σημαντική ισχύ στην περιοχή για τη διεξαγωγή επανδρωμένων και μη επανδρωμένων επιχειρήσεων, κυρίως στη Συρία, όπου ένα αμερικανικό F-16 κατέρριψε πρόσφατα ένα τουρκικό drone το οποίο θεωρήθηκε απειλή προς αμερικανικές δυνάμεις στο έδαφος.

Επιπλέον στρατεύματα ετοιμάζονται

Ο Όστιν διέταξε να είναι έτοιμοι να αναπτυχθούν περίπου 2.000 στρατιωτικοί αν χρειάζεται τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Η Σαμπρίνα Σινγκ, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, είπε σε δημοσιογράφους την Τρίτη πως δεν έχει οριστεί ακόμα ποιες θα είναι οι μονάδες. Όπως είπε, οι δυνάμεις αυτές θα είναι έτοιμες να αντιδράσουν γρήγορα, ειδικά για σκοπούς συλλογής πληροφοριών και παρακολούθησης, μεταφορών και ιατρικής βοήθειας. Μεταξύ των 2.000 αυτών πιθανώς θα είναι επιπλέον προσωπικό της πολεμικής αεροπορίας και του στρατού.

Με πληροφορίες από Associated Press

Δημοφιλή