ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
04/07/2018 10:38 EEST | Updated 04/07/2018 10:40 EEST

Τήρηση των δεσμεύσεων δηλώνει πως «αναμένει» ο Σεντένο στον απόηχο της συζήτησης για τις συντάξεις

Pier Marco Tacca via Getty Images

«Αναμένω ότι η Ελλάδα δεν θα παρεκκλίνει από τις προηγούμενες δεσμεύσεις της και, ταυτόχρονα, θα χρησιμοποιήσει το φάσμα των πολιτικών επιλογών που ανακύπτουν από την έξοδο του προγράμματος με έξυπνο και υπεύθυνο τρόπο. Το πισωγύρισμα δεν είναι πραγματικά μια επιλογή». Με τον τρόπο αυτό απάντησε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο όταν ρωτήθηκε στο πλαίσιο συνέντευξης στην «Ναυτεμπορική» σχετικά με τις διαρροές περί πρόθεσης της κυβέρνησης να μειώσει το ύψος των περικοπών που έχουν συμφωνηθεί στις συντάξεις.  

Αν και η τοποθέτηση του μοιάζει να μην αφήνει πολλά περιθώρια στην κυβέρνηση έσπευσε να τονίσει πως σίγουρα μετά τη λήξη του Μνημονίου τον Αύγουστο θα υπάρχει «περισσότερος χώρος για ευελιξία» στις πολιτικές που θα χαραχθούν, αφού ερωτήθηκε και για θέματα όπως η επαναφορά των ΣΣΕ και η αύξηση του κατώτατου μισθού. 

Ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας επίσης αρνείται το επιχείρημα ότι τα υπερπλεονάσματα δυσχεραίνουν την ανάπτυξη και αντικρούει την επισήμανση ότι το ελληνικό 10ετές διατηρεί με μεγάλη διαφορά την υψηλότερη απόδοση στην Ευρωζώνη. Παρά το γεγονός ότι το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε χώρα - μέλος της Ευρωζώνης, προβλέποντας τριμηνιαίους ελέγχους από το σύνολο των θεσμών, ο πρόεδρος του Eurogroup παρομοιάζει την ελληνική έξοδο από το πρόγραμμα με τις αντίστοιχες των υπόλοιπων χωρών.

Ο ίδιος προσεγγίζει ως «μη ζήτημα» το γεγονός ότι το ΔΝΤ δεν ενεργοποίησε το χρηματοδοτικό του πρόγραμμα στην Ελλάδα. Εξάλλου, «θα συνεχίσει να εμπλέκεται και αυτό είναι το πιο σημαντικό». Ειδικότερα, ως προς τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, εμφανίζεται αισιόδοξος ότι οι αγορές την αξιολογούν θετικά για το «προσεχές μέλλον». Μακροπρόθεσμα; «Υπάρχει δέσμευση των Ευρωπαίων να εξετάσουν περαιτέρω ελάφρυνση χρέους, εάν χρειαστεί».

Για τη μείωση της φορολόγησης στην Ελλάδα, ο κ. Σεντένο χαρακτηρίζει κλειδί την απόδοση των μεταρρυθμίσεων, με την πάροδο του χρόνου.

Πηγή: Ναυτεμπορική